Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2020.04.15. 16:43 Gáspár Csaba

A data science kilátásai az új gazdasági helyzetben

Címkék: oktatás piac datascience dataskool

"Az adat az új olaj! ... Te, annak nem esett most az ára?"

Egy reakció "Az adat, mint tartalék erőforrás" című posztra

A gazdaság felbolydulásával majdnem mindenki körül változik az élet: mindenkinek nehezebb, mindenkinek más: van akinek azért, mert szűkült vagy eltűnt a piaca, vagy azért mert megnőttek a feladatai, megrohanták az ügyfelek. Mi folyamatosan próbáljuk felmérni, mely szektorok milyen módon reagálnak az új helyzetre - és hogyan fognak alkalmazkodni, amikor az egészségügy helyett a gazdaság kerül a fókuszpontba.

a_data_science_kila_ta_sai_az_u_j_gazdasa_gi_helyzetben_4.png

A napokban egy távoli ismerősöm aggodalmát fejezte ki nekem, miszerint az IT szakemberek iránti kereslet jelentősen fog csökkenni a gazdasági válság kiszélesedésével. Nem osztottam a véleményét. Sőt, sok szempontból egy újfajta digitális forradalom indult be az elmúlt hetekben. Kényszerűségből egyes technológiákat nemcsak az újítók, korai követők, hanem a kései többség is elkezdett használni. A webáruházak karácsonyi szintű forgalmat bonyolítanak, az iskolások és az otthon dolgozók miatt rengeteg új laptopot és tabletet adtak el, a lakásukba bezárt emberek jelentős része a digitális térben keres megoldást a problémáira. 

A vállalatok jelentős mennyiségű beruházást állítottak le az elmúlt hónapokban, mindenki várja hogy mi is fog történni valójában. Felmerül a kérdés, hogy a data science kompetenciák iránti kereslet milyen irányba fog mozogni. Ekkora korlátozásokkal járó járványt még nem, de gazdasági világválságot már ért meg a szakma 2008 után. Nekem ott az volt a konklúzióm, hogy az adatok ereje egy gazdaságilag nehezített környezetben felértékelődik. Egy régi hasonlat jut az eszembe, amit jó tíz éve többször hallottam: a repülőgépek világában a pilóták akkor használják a legtöbb kijelzőt a műszerfalon, mikor a repülő nagyon közel repül a földhöz. Sokfajta forgatókönyvet el tudok képzelni a következő öt évre, de majd mindegyikben kulcsszerepet kap az adatokhoz való viszony.

És itt hívnám fel egy másik, csendesebb változásra is a figyelmet. A mostani dúló járvány alatt a számoknak, dashboardoknak és magának az adatvizualizációnak is egyfajta forradalma zajlik. Az új fejleményeket már-már kényszeresen követő hétköznapi emberek, és így maguk a közép- és felsővezetők is azt látják, hogy a médiában megjelenő egy-egy javaslathoz, helyzetértékeléshez, előrejelzéshez mindig mellékelve vannak az aktuális, naprakész adatok, infografikák (ezek hitelessége, összehasonlíthatósága és érvényessége egy másik kérdés). Ezek szinte mindig a járványhelyzethez kapcsolódnak, de már jól látszik hogyan kezd ez lenni az új standard: zavar, ha egy érvelés mögött nincsenek ott az igazi adatok, egyre gyakrabban hiányérzetünk van, ha csak szövegesen írnak le egy-egy statisztikai értéket vagy gazdasági mutatót, hiányoljuk a kontextust, a tendenciákat, a környező országok hasonló értékeit. 

Összességében én a data science felértékelődését várom. Még akkor is, ha tudom, hogy ebben van némi vágyvezérelt megközelítés. Az adatok adta tudatosság, a segítségükkel megvalósítható ellenőrzés, a folyamatok automatizálása és adaptívvá tétele mind-mind olyan igény, ami evolúciós előnyt hoz a cégeknek a mostani talponmaradási versenyben. A változások drasztikus szintje miatt ugyanakkor nem annyira az adatok elemzését segítő szoftverrendszerekre, hanem a kreatívan, agilisen gondolkodó, az adott területet jól ismerő data scientist vénával rendelkező kulcsemberekre van szükség.

Biztos ezen a területen is lesznek visszalépések - a felvásárlás irányába törő, korai stádiumban levő AI startup-ok egy jelentős részénél számítok leállásra. Lesznek nehéz negyedévek, amíg a bizonytalanság tart. De mikor már "csak" a gazdasági válság hatásai lesznek velünk, újra beindul az üzleti döntéshozók gondolkodása - aki egyszer rákapott az adatokkal alátámasztott gondolatok befogadására, az hamarosan a saját cégében is szintet akar majd lépni az adatok kiaknázása területén. 

Érdekel a data science, keresed a lehetőségeket hogyan is tudnál elindulni ebbe az irányba? Izgat, mit érdemes az első időszakban megtanulni? Nézd meg a dmlab új képzési programját, ez neked lett kitalálva:

dataskool.hu / Data science képzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr8315613730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.