Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2015.10.13. 18:13 Gáspár Csaba

Budapest BI Forum Konferencia - Ma, holnap, holnapután

a_4.jpgA workshopokkal indult ma az idei Budapest BI Forum konferencia, Kazi Sanyi kollégánk vitte a délelőtti Python bevezető tanfolyamot. Holnap, holnapután lesznek a különböző előadások, én csütörtök délutáni adatbányászati szekcióban és a hozzá kapcsolódó kerekasztalban kapok szerepet, én leszek ennek a résznek a házigazdája. Ebből kifolyólag régebb óta figyelem a konferencia ívének kialakulását, erről osztanék meg veletek néhány gondolatot. 

Training Day

Zseniálisnak tartom, hogy egy konferenciához workshopok formájában lényegében tanfolyamokat is párosítsunk. A legtöbb esetben akkora szakadék van a hétköznapok és az előadásokban kicsit túlhangsúlyozott jobb jövő és jobb technológiák között, hogy érdemes tenni azért, hogy ezt a távolságot áthidaljuk. Egy workshop arra ad lehetőséget, hogy egy-egy új terület, technológia területén az első lépésekben segítséget kapjunk, megkapjuk a kezdőlökést. Ha megnézitek az idei év kínálatát, azt látjátok, hogy ezt több irányból is meg lehet kapni: tanulni lehetett Python, R és RapidMiner környezetben történő adatelemzést, adatbányászatot.

Előadói gárda, előadások

Arató Bence szereti a programot az utolsó napokig finomítani, igazgatni, így hagyományosan nagyon későn kerül bemutatásra, mi is fog történni pontosan. A teljes program is eléggé rejtetten van jelen a honlapon, itt találjátok. Most újra átolvastam, átrágtam magamat rajta, és tovább erősödött bennem az érzés, hogy a data science világa mennyire gyorsan tágul. A programból kimaradtak a big data technológiai vonalak - erre idén ősszel a Crunch koncentrál -, így is elég széles spektrumból kapunk főleg külföldi előadókat. Van is egy-két "ezt nem szabad kihagyni" típusú előadás, másoknál csak Bence szelekciós technikájában bízhatok, hiszen nem volt időm mindenkinek utánanézni.

Adatbányászati szekció a nagyvállalatok szemszögének bemutatására

Kicsit kakukktojás jelleggel a konferencia végén külön szekcióban foglalkozunk majd azzal, hogyan reagálnak az új kihívásokra a nagyvállalatok. Miben változott a technológiai stack, hogy áll a helye az adatelemzésnek egy szervezeten belül, hogyan találják meg a megfelelő szakembereket a belső csapatokba. A két előadás előadóját egy OTP-s kollégával kiegészítve tartunk egy záró kerekasztalt, ahol kicsit feszegetjük majd, hogy mi is a valóság ennyi előremutató megoldás után. Külön örülök Főző Csaba jelenlétének, aki a Lloyds londoni központjában dolgozik, és betekintést enged majd abba, hogy ott hogyan működnek a dolgok. Csaba a Dmlabot 2007-ben megalapító  triumvirátus tagja, aki később az USA-ban, most Angliában dolgozik adatelemzési területen. Sok évvel ezelőtt Csaba beszámolóira alapozva kezdtünk el hinni abban, hogy van helye új elemzési eszközöknek, konkrétan az R nyelv használatának a nagyvállalati környezetben, megtörhető az akkori SAS-SPSS uralom az adatbányászat világában.

A korábbi években twitteres közvetítést adtunk egy-egy konferenciáról, idén erre most nem vállalkozunk. Egyszerűen annyira felbolydult ez a ma már data science világnak hívott terület, hogy a 160 karakteres kiemelések helyett arra akarok koncentrálni, hogy az új területeket egy nagy egységes világképbe tudjam helyezni. Annyira tágul ez az adatelemzési "univerzum", hogy ez egyre nehezebben megy. Hogy teljes képzavar: a big data jelenség mint ősrobbanás, mint egyfajta big bang mindent annyira átrajzolt a BI az adatbányászat körül, hogy ember legyen a talpán az a szakértő, aki ezt a világot most egészében átlátja. Pedig erre egyre nagyobb az igény....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr567965408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.