Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2014.05.25. 16:13 Gáspár Csaba

Big data adatvizualizáció az EP választás kapcsán

Címkék: politika startup szakmai vizualizáció bigdata hálózatelemzés

Korábban írtunk róla, hogy a közgondolkodásban a big data jelentése nem egy technológiai vonal leírására használatos, sokkal inkább a trendi adatfelhasználás, adatkiaknázás irányába mutat. Ezért helyes megközelítésnek tartom, hogy a vs.hu oldalon megjelent EU Parlamenti szavazásokat feldolgozó vizualizációs megoldást big data adatvizualizációnak tartják. A csak böngészőből látható ábrákon megláthatjuk, hogy az egyes képviselőcsoportok mikor és hogyan támogattak egy-egy ügyet az Európai Parlamentben (vs.hu: Az együttszavazó bolygók harca - Kik a legnagyobb ellenfelek az EP-ben? Big data vizualizáció az Európai Parlament összes szavazásáról az elmúlt ciklusból). 

A vs.hu formai megközelítésben legelől jár a hazai hírportálok között, nekem különösen tetszenek a kiemelt cikkei, melyek egyaránt koncentrálnak a tartalomra és azt különleges design elemekkel is megtámogatják. A most hivatkozott cikk vizualizációs háttere különösen sokat hozzáad ahhoz, hogy a tartalmat érdekesnek tartsuk, sőt egyfajta új megértést, új rálátást is ad. 

epabra.pngAz üzleti intelligencia számára kiemelten fontos, hogy a tényadatok feldolgozásával, újszerű megjelenítésével az eredeti adatokon túlmutató információt adjon a felhasználónak. A vizualizáció is nagyon sokat hozzáad az adatokhoz, megérthetővé teszi, milyen erőviszonyok, milyen harcok folynak az EU-ban, plasztikussá teszi, összefüggésekbe helyezi a történteket. Engem a megoldás lenyűgözött, és mint választópolgárt, sokkal mélyebb rálátáshoz juttatott - remélem később is nyomon lehet majd így követni az európai eseményeket a vs.hu oldalon.

Mint szakembert az a kérdés, is foglakoztat, hogyan csinálnék meg én egy hasonló megjelenítést. A mostanában forgatott általános hálózatanalitikai és -megjelenítő eszközökön túl egy startup cég, az cx-ray.com megoldása jutott eszembe, akik cégen belüli kommunikációs kapcsolatokat térképeznek fel automatikusan a dolgozók által hagyott digitális lenyomatok alapján. Náluk is azt láttam, hogy azon túl hogy összeszedték ezeket a kapcsolati adatokat, úgy tudták megjeleníteni azokat, hogy az önmagában hozzáadott értéket, mélyebb megértést adott.

A konklúzióm az, hogy a vizualizáció egyre kevésbé a hab a BI tortáján, hanem egyre gyakrabban a produktum szerves része. A jó vizualizáció készítésének módja azonban még kevéssé tanulható. Ti milyen eszköz használatát javasolnátok? 

(Kép forrása: vs.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr666207812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.