Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2013.11.27. 23:54 Gáspár Csaba

Mekkora a torta?

Címkék: piac 2013

A napokban volt olvasható Kovács Gyula tollából egy elemzés arról, mennyiben a tanácsadóké és mennyiben az egyetemi gyökerekkel induló szakembereké a hazai adatbányászati piac (Andego Blog: Kié a torta?). Érdekes és értékes írás - mondom ezt úgy, hogy én nagyon más szemléletben figyelem ezt a világot. Így egy másik aspektust vennék elő: júniusban indítottunk egy felmérést a blogon, hogy megbecsüljük mekkora a hazai BI és adatbányászati piac mérete (Adatbányász Blog: Hazai adatbányász piac mérete - Felmérés), így most inkább a torta méretére szeretnék fókuszálni.

suti.jpgKorábbi írásunkban azt kértük tőletek, hogy egy kérdőív segítségével adjatok választ néhány kérdésre, hogy azok felhasználásával a tömegek bölcsességére támaszkodva adjunk pontosabb becslést a hazai piac méretére. Az eredmények ilyen kései ismertetésében közrejátszott, hogy rajtam kívül összesen három szakember töltötte ki a kérdőívet. Hogy mégis érdemes foglalkozni az eredményekkel az azért van, mert a megadott elérhetőségekből kitűnik, hogy a szakma nagy "öregjei", legnagyobb nevei osztották meg a felmérésen keresztül véleményüket velünk (az ő jutalmuk, hogy nekik a nyers adatokat is elküldöm).

A kapott eredmények alapján az alábbi eredmények összegezhetők (az egyszerűsített piacméret becslési metodikánkat a felmérést indító posztban olvashatjátok)

Piacméret a cégek forgalmáról alkotott vélemények alapján 

  • BI piac mérete: 11,9 MrdFt
  • Ezen belül az adatbányászati piac mérete: 1,57MrdFt

Piacméret a szektorban dolgozó szakemberek számára adott vélemények alapján

  • BI piac mérete: 27MrdFt
  • Ezen belül az adatbányászati piac mérete: 4MrdFt

Az eredményeket figyelve elég szembetűnő, hogy a második módszer két és félszerese az első számítási módszerből adódónak, amit talán az indokol, hogy az egy főre jutó éves árbevétel becslése (16MFt) túl nagy szám. Én most valahol a két becsült érték között félúton sejtem az igazságot.

Ez tehát a torta mérete, és most ennek ismeretében beszéljünk arról is egy kicsit, hogy mekkorák a szeletek. A volt IQSysben, ma T-Systemen belül működő, Sipos Ferenc távozása után erősen átalakult BIT csapatot szoktuk hagyományosan a legnagyobb hazai szereplőnek tekinteni. Az ő éves forgalmukat ma már nagyon nehéz megbecsülni, de úgy vélem, hogy nem tévedünk ha az ő súlyukat az egész piacból 10-20%-ra tesszük. A következő szereplőt jó ha az ő méretük felére taksálhatjuk. A piac nagyon fregmentált, nagy részére rá sem látunk, inkább érzeteink vannak azokról a szereplőkről, akik aktív jelenléttel hírt adnak magukról, ahova kapcsolataink vannak.

Az eredmények értelmezésekor vegyük azt is figyelembe, hogy a BI, az adatbányászat világa az elmúlt években nagyon sokat változott. Azzal, hogy a határait ma egyre kevésbé technológiai, sokkal inkább üzleti szempontból határozzuk meg, egyre kevésbé egyértelmű, ki is foglalkozik ezzel a területtel. A tortán belüli arányok átalakítása helyett ezért is fontos inkább a piac növelésével, a piac építésével foglalkoznunk. Mi, a Dmlab ebbe az irányba köteleztük el magunkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr385661768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.