Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2013.09.14. 14:14 Gáspár Csaba

Online és offline áruházak konvergenciája

Címkék: előadás prezi 2013 data science online áruházak offline áruházak adatárusítás

Még a nyár elején elmentünk a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Egyesület éves kétnapos konferenciájára, ahol a kétfajta szemléletű, az online és az offline áruházak közötti konvergencia iránya volt a fő vezérfonal. Én a témát a data science oldaláról közelítettem meg, egyfajta szemléletformáló előadásban tártam fel milyen lehetőségeink vannak az adatok ügyes kihasználásában.

A mellékelt előadás csak impressziókat ad az elhangzottakról, de egy mémet azért a blog közönsége elé hoznék: mikor az adatok kiaknázásáról beszélünk, a legtöbbször alapvetően belső illetve kisebb mértékben külső adatokra támaszkodó elemzésekre koncentrálunk, ahol az eredményeket házon belül használjuk fel, de az adataink akár magukban érdekesek lehetnek saját cégünkön kívül is, azaz "értékesíthetjük" azokat. Képzeljük el például, hogy az egyik beszállítónknak adunk egy részletes elemzést arra vonatkozóan hogyan fogyott az ő és a konkurensének terméke.

Ilyen szolgáltatásokat ad például a Dunnhumby, akitől a Tesco polcain elhelyezett termékek árát, forgalmi adatait lehet megvenni. Zseniális, hogy a Tesco ezen is pénzt keres, a különböző termékek marketingesei pedig részletes adatokat kaphatnak egy-egy kampánynak a hatásairól - még akkor is ha nem a saját termékük fogyási eredményei érdeklik.

Talán nem közvetlenül lehet ezért pénzt kérni, de egy ártárgyalásnál lehet ez egy szolgáltatási elem a mi oldalunkról. Érdemes elgondolkodni, hogy milyen üzleti lehetőségek, veszélyek és jogi komplikációk lehetnek, ha a saját adataink egy részét is piacra dobjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr465498351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.