Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2013.08.11. 17:31 Gáspár Csaba

Data Science tárgyaink a Műegyetemen

Címkék: oktatás python open source 2013 rapidminer big data BME SAS data science R nyelv SPSS

A következő félévben különösen erős hangsúlyt kap a BME-n való oktatásunk: két új tárggyal bővül a kínálatunk, ami így lényegében egy data science oktatási csomagnak is tekinthető.

oktatas.jpgMielőtt bemutatom mit lehet a tárgyak keretei között megtanulni előrebocsájtom, hogy a tárgyak címei a legtöbb esetben eléggé esetlenek, mint a legtöbb tárgy neve a Műegyetem Villanykarán. Jó hír viszont, hogy a tárgyat lényegében bármelyik Műegyetemi polgár felveheti (kicsit bonyolultan más egyetemek hallgatói is), sőt, ha nagyon lelkes valaki, és egyeztet velünk, akkor külsős kollégákat is szívesen látunk.

Adatbányászati technológiák - link 

(szabadon választható tárgy - kedd-csütörtök 12h15-14h)

Ebben a tárgyban a grafikus felületű, adatfolyam szemléletű adatbányászati szoftvereket mutatjuk be, majd a hallgatók ezekkel az eszközökkel adatbányászati feladatokat oldanak meg. Részletesen meg lehet ismerkedni a tárgy keretei között a SPSS Modelerrel (régi Clementine), SAS Enterprise Guide, Miner, RapidMiner megoldásaival, de várhatóan kitérünk MS SQL Server Analysis Services, Oracle Data Mining, illetve a KNIME megoldásaira is. 

Aki ezt a tárgyat elvégzi, az önállóan képes lesz kisebb-nagyobb adatbányászati feladatok megoldására, megérti hogyan lehet hatékony prediktív analitikai modelleket létrehozni. A beadandó házifeladatokat egy független adathalmazon visszamérve versenyeztetjük, amit a hallgatók külön nagyon élvezni szoktak. Az órán előadott elméleti részeket egyből ki is próbáljuk a számítógépterem gépein.

Alkalmazott adatelemzés - link
(szabadon választható tárgy - szerda-péntek 12h15-14h)

Ahogy az előző tárgy a grafikus felületen történő adatelemzésre koncentrál, ez a tárgy az adatelemzés során használt legpraktikusabb programozási nyelveket és eszközöket mutatja be a hallgatóknak. Az awk-től indulunk, használni fogjuk az R és a SAS Base nyelveket, áttekintjük a Python alatt elérhető gépi tanulási könyvtárakat, míg végül néhány speciális hálózatelemzési programcsomag kerül sorra.

Itt is az elméleti oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó gyakorlati feladatokat oldunk meg az órán, így a tárgyat sikeresen elvégző kollégák az adatközpontú programozásban jelentős jártassághoz jutnak. Az ilyen jellegű fejlesztői képességek szerintem létfontosságúak egy data scientist számára, ha egy mondatban kellene elmondanom mivel több egy ilyen szakember egy adatbányásznál, akkor ezt emelném ki elsősorban.

'Big Data' elemzési eszközök nyílt forráskódú platformokon - link
(szabadon választható tárgy - szerda 12h15-14h)

Idén a Műegyetemen is megjelentek az első dedikált big data tárgyak is, amiből mi egy heti egy alkalmas tárggyal vesszük ki a részünk. Lényegében a nyílt forráskodú platformokra épülő big data architektúra részleteit tanítjuk meg, központi szerephez a Hadoop és a rá épülő különböző technológiák jutnak.

A téma jellegéből adódóan itt a kapcsolódó feladatokat a hallgatók az egyetemi Hadoop klaszterünkön fogják elvégezni, így az órán elhangzottak konkrét élménnyé tudnak érni a felkészülés során. A tárgy fő előadója Prekopcsák Zoltán kollégánk lesz, aki többször bebizonyította már, hogy hazai szinten egyedülálló rálátása van erre a technológiai területre.

A tárgy után érdeklődőknek figyelmébe ajánljuk a BME egy másik tanszékének új big data tárgyát is, ami a területhez kapcsolódó elemzési feladatokat koncentrál (link).

Korábban is sokat foglalkoztunk azzal, hogy a hozzánk kapcsolódó hallgatókból egyfajta szakmai közösséget, közeget is teremtsünk. Ezt a folyamatot most szeretnénk a fenti választható tárgyak hallgatóira is kiterjeszteni. Egy közös LinkedIn csoport kialakítása a cél, ahol a tárgyakhoz lazábban kötödő információkat, témákat szeretnénk megosztani egymással. 

Távlati célunk, hogy egy olyan alternatív hallgatói tanulmányi rendet is kidolgozzunk, ami mentén az adatelemzés, a data science iránt érdeklődő hallgató úgy tudja elvégezni a BME-n az egyetemi éveit, hogy közben minél jelentősebb kompetenciához jusson az adatelemzés területén.

(kép forrása: link)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr335456257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeluGa 2013.09.03. 10:25:47

Azt jól látom, hogy ezek közül hármat sikerült ütközéssel létrehozni?

- Alkalmazott adatelemzés
- 'Big Data' elemzési eszközök nyílt forráskódú platformokon
- 'Big Data' elemzési módszerek

(szerda 12h15-14h)

István NagyRácz 2013.09.03. 11:22:34

@BeluGa: Igen, ezt jól látod. A választható tárgyak két idősávban lehetnek k-cs, vagy sz-p. Az ütköztetés oka, hogy van egy harmadik tárgyunk is, az Adatbányászati technológiák, ahol grafikus adatelemzési eszközöket oktatunk. Mivel az Alkalmazott adatelemzés és az Adatbányászati technológiák előadói között nagyobb az átfedés, mint az Alkalmazott adatelemzés és a 'Big Data' elemzési eszközök nyílt forráskódú platformokon tárgyak között, így inkább ez utóbbi kettőt ütköztettük.

A 'Big Data' elemzési módszerek tárgy időpontjára ráhatásunk nincsen, mivel azt egy másik tanszék tartja.

Gáspár Csaba 2013.09.03. 11:26:52

@BeluGa: Jól látod, de ez nem feltétlenül a bénaságunk.

A harmadik tárgyat nem mi tartjuk, és az egyeztetések elmaradtak. Az első két tárgy ütközése elkerülhetetlen volt, nagy sajnálatunkra csak megadott idősávokban írhatunk ki tárgyakat, annyit tudtunk megtenni, hogy a saját tárgyainkon belül minimális az ütközés.

Persze ha a tárgyakat el akarod végezni úgy, hogy az ütközésből eredő kellemetlenségeket minimalizáld, lehet egyeztetni az előadóval. Általában rugalmasak vagyunk, hogy aki meg szeretné tanulni ezeket a témákat, azoknak minél több segítséget tudjunk adni.

BeluGa 2013.09.03. 11:33:04

Köszönöm a gyors válaszokat!
Elnézést, ha kicsit támadónak tűnt a kommentem, nem volt szándékos.

Gáspár Csaba 2013.09.03. 11:44:52

@BeluGa: Egy oktatóra pozitívan hat, ha egy hallgató azért küzd, hogy tanulhasson. Szóval a támadási él itt inkább pozitív a szemünkben :) Régóta lobbizunk mi is, hogy a megadott idősávtól eltérhessünk, ez néha sikerül, néha nem. Idén nem.
süti beállítások módosítása