Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2013.03.15. 20:51 Gáspár Csaba

Munkaerőhiány az IT szektorban

Címkék: oktatás munkaerő szervezetfejlesztés 2013 HR

A kivándorlás témájáról írt józan összefoglalót a Pénz Beszél blog (1. rész, 2. rész), melyből egyből szemet szúrt nekem az a tény, hogy bár összességében nem nőtt jelentősen a hazánkban betöltetlen állások száma, de az egészségügyben és az informatikában/távközlésben kimutathatóan több az üres pozíció (forrás: KSH táblázata).

Megerősítettek a talált számadatok, mert egy régóta érzett jelenségre adott objektív bizonyítékot, nevezetesen egyre nehezebb szakembereket találni IT területen. Több irányból is láttam ennek bizonyitékát: (1) egyre fiatalabb korban szippantja be a hallgatókat a munkaerőpiac, egyre hamarabb eljön az az idő, mikor egy-egy hallgatónak fél, de akár teljes állása van az egyetem mellett, (2) egyre több üzleti partnerünk hív fel azzal, hogy jól jönne neki néhány gyakornok, fejlesztő vagy elemző, (3) és egyre furfangosabb fejvadászati módszereket látok az egyetem környékén dolgozó szervezetekhez köthetően.

Szerintem tényként kezelhető, hogy a hadra fogható IT szakemberek száma nem tud olyan gyorsan nőni, mint ahogy az informatikai cégek lehetőségei bővülnek. A válság első évei még eltakarták ezt a jelenséget, időszakosan talán kevesebb embert kerestek a hazai informatikai vállalkozások, de 2013-ra ez a megtorpanás véget ért. Emellett demográfiai okokból az egyetemek, főiskolák viszont egyre kevesebb végzőst adnak a munkaerőpiacnak.

A jelenség akár jelentős problémákhoz is vezethet a hazai IT szektorban (pl. Romániában néhány éve lezajlott egy mini krízis, ami egyértelműen visszavezethető volt a munkaerőhiányra). Mindenesetre fontos, hogy ezt látva időben lépjünk. Én alapvetően három utat látok a cégek szintjén:

  • A meglévő kollégák megtartása alapvető kérdés, a szervezet fejlesztése, a csapat összetartó ereje, a kollégák számára felvázolt karrierút és motivációs rendszer mind-mind fontos, és egyre fontosabb tényező.
  • Egyre különlegesebb módon kell megszólítani a potenciális új munkatársakat. Fontossá válik, hogy egy-egy cégnek milyen hírneve van a piacon, mekkora a presztizse egy-egy vállalatnak, munkakörnek. És fontos, hogy minél közvetlenebb csatornákon tudjunk a potenciális munkavállalókhoz kapcsolódni. Ma már kevés azt mondani, hogy jó a csapatszellem nálunk, van csocsóasztal, és majd 20%-kal magasabb fizetést kapsz, mint az előző munkahelyeden.
  • Meg kell tanulnunk a meglévő csapatunkkal gazdálkodni. Ennek hatékonyságát pedig érdemes képzésekkel bővíteni. Az idei évben szerintem erre a pontra lesz leginkább érdemes figyelni. Szerintem a következő néhány évet az fogja átvészelni szerencsésen, aki a meglévő kollégáival tudja megvalósítani a projektjeit úgy, hogy a csapat nem esik szét, a kollégák nem égnek ki.

Mi mindhárom irányra figyelni fogunk a DMLabban, sőt az utolsó két ponthoz mások számára is nyújtunk megoldásokat. A tavaszi félévben kezdünk egy olyan hallgatói programot, mely kapcsán reményeink szerint több gyakornokot tudunk majd a partnereink számára biztosítani, illetve mostanában alakítjuk ki az üzleti oldalnak szánt idei oktatási csomagunkat. A konkrét fejleményekről várhatóan a blogon is beszámolunk majd.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr795136971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teaház 2013.03.19. 16:00:43

Sziasztok,

ha az utolsóelőtti mondatban kicsit talán az Adatbányászati Akadémiáról is szó van, akkor esdve várjuk már a programot és azt, hogy történjen már végre valami!!!!!!!! Én pl. ősszel voltam a hálózatelemzési napon, az pl. remek volt. DE.: először tavaly áprilisban jelentkeztem az Akadémián meghirdetett programra (Forecasting szeminárium), ami azóta is várat magára a tavaly novemberre, majd idén januárra beígért Rapid Miner nappal és a pharma mining programmal egyetemben. :(
El nem tudjátok képzelni, miféle iszonyatos és elképesztő furmányokra kényszerülök és miféle helyekhez fordulok Rapid Miner ügyben, hogy pótoljam az így hozzáférhetetlen oktatást! Nem akarok túl rámenősnek tűnni, hiszen tavaly nyáron érdeklódtem utoljára így, üzenetben, de lécci, lécci, lécci: húzzatok bele kicsit, mert nagyon jó hasznát vennénk ezeknek az ismereteknek és mindannak, amiket tavaly tavasszal az Adatbányászati Akadémia tájékoztatójában beharangoztatok.

És hát, lássuk be, pl. az én esetemben a várakozási idővel most már lassan megugorjuk az egy teljes évet! Nem akarom teljesen az őrületbe szekírozni szegény Papp-Manolovits Nórát, aki a szervezéssel foglalkozik, hiszen ő nem tud újat mondani, de engem meg lehet, hogy lassan elkap a gépszíj és akkor már marha nehezen tudok már majd ezekre időt szakítani. Úgyhogy kérlek, tegyetek érte, hogy legyen mire jelentkeznem és az meg is legyen tartva!!!!
Köszönettel és nagy várakozással: Teaház :)