Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2013.03.02. 21:19 Gáspár Csaba

IT szakemberek fizetése

Címkék: felmérés fizetés 2013

A minap jutott el hozzám Dice Tech Salary Survey, ami bemutatja az USA technológiai cégeiben elérhető fizetéseket annak függvényében, hogy a munkavállaló milyen szektorban, mely városban, milyen technológiával dolgozik. Mindenkinek ajánlom az anyag végigfutását, mert a felmérés eredményeit jól áttekinthető infografikák sorával szemlélteti, így 2 perc alatt is lehet értelmes benyomásokat szerezni az eredményekről.

Bár tudom, hogy az USA munkaerőpiaca és a hazai között jelentős a különbség, mégis fontos látni, hogy ott mi határozza meg az IT szakemberek fizetését, hiszen a informatikai szektor globalizált jellege miatt a megfigyelt jelenségek egy része érvényes lehet hazánkban is. Számomra a legérdekesebb adatok a következők voltak:

  • Érdekes megnézni milyen skillekhez milyen átlagfizetések tartoznak. A lista eléggé a big data világa fele lejt: a legjobban a Hadoop technológiában elmélyedtek keresnek, második helyen a BigData kulcsszó, míg a harmadikon a NoSQL kifejezés áll.
  • Ha a "Job Tilte"-höz köthető átlagfizetéseket figyeljük, láthatjuk, hogy az IT menedzserek (CEO, CIO, CTO, VP, Dir.) keresnek a legjobban, de nekem elsőre elég magas helyezésnek tűnik a "Data Architect" cím harmadik helye, míg a "Business Analyst" például a mezőny közepén kapott csak helyet.
  • Legkisebb és a legnagyobb átlagfizetések közötti arány is érdekes. A legalacsonyabb szinten levő "PC Technician" fizetésének több mint háromszorosát kapja egy IT vezető vagy egy System Architect.
  • A legmagasabb átlagfizetés a Szilicium-völgyre jellemző, de érdekes adalék, hogy ezen a vidéken tavaly átlagosan 2,8%-kal csökkentek a fizetések,  míg máshol 5% körüli értékben emelkedtek.

Ezek hát az USA számai, bár őszintén megvallva, az átlag helyett sokkal szívesebben megnéztem volna a mediánokat – tapasztalataim szerint a kiugróan magas bérek miatt ezek sokkal jobban leírják a fizetések eloszlását.

A hazai piacra ezért is óvatosan következtessünk ezen eredményekből. Szerintem itthon a fizetések egy-egy munkakör esetén jelentősen szóródnak, nem állt be igazán egy-egy szakembertípus ára (a szórásokról a felmérésben sem találtam utalást). Nem is beszélve arról, hogy itthon sokkal kevésbé árulják el az emberek a fizetésüket: sokszor vagy szégyellik, mert alacsonynak tartják, vagy eltitkolják, mert túl magasnak. 

Sokáig gondolkodtam, hogy a blog olvasóinak fizetéséről készítek egy mini felmérést. Végül elvetettem az ötletet, maradjon mindez homályban. Az pedig egy kortünet, hogy akkor adtam fel a kérdőív összeállítását, mikor el akartam dönteni, hogy nettó vagy bruttó összegre kérdezzek rá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr975111709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.