Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2013.01.01. 21:31 Gáspár Csaba

A RapidMiner sikerének sarokpontjai - 2. rész

Címkék: open source meetup rapidminer rapidanalytics radoop osbi rapid-i

Korábbi bejegyzésünkben a RapidMiner hazai sikerének okait kerestük, itt a folytatás. Azokat a pontokat vesszük sorra, hogy mitől lett ennyire elterjed hazánkban ez az open source adatbányászati technológia.

Fejlődő termékportfólió – Fontos kiemelni, hogy az elterjedést nagyban segítette, hogy a szoftvert fejlesztő Rapid-I cég folyamatosan dolgozott azon, hogy az adatbányászati megoldásuk ne csak funkciójában, hanem koncepciójában is fejlődjön. Létrehozta a RapidAnalytics szerver termékcsaládot a nagyobb cégek kooperatív adatelemzési igényeinek kiszolgálására, számtalan kiegészítőt, plug-int integrált a rendszerbe (Weka, R, web- és szövegbányászati modul, stb), hamarosan elindítja a RapidMiner Marketplace kezdeményezést, ahol mindenki megoszthatja fejlesztéseit a közösséggel. Külön öröm számunkra, hogy a RapidMiner és RapidAnalytics Big Data Edition megoldása a tőlünk indult Radoop technológiára építkezik.

Szakmai közösségben való megjelenés – Talán sehol sem tartana a RapidMiner hazai területen, ha a hazai konferenciákon, meetup-okon nem jelent volna meg olyan sokszor. Már az első OSBI konferencián megjelent (én adtam elő erről), és azóta sok-sok előadás formájában hallhattunk róla, nemegyszer pont a Rapid-I egy-egy prominens embere szólalt meg a konferenciákon.

Ugyanilyen fontos, hogy a RapidMiner technológiák nemzetközi szakmai közösségének konferenciáján, a RCOMM-on az elmúlt három évben mindig voltak hazai előadók (a csapatunkból Prekopcsák Zoltán eddig mind megjelent), sőt idén Budapest adott helyet a rendezvénynek. Azon túl hogy ezen a szemüvegen keresztül jól láthattuk, merre halad tovább a technológia, lehetőség volt ezeken a rendezvényeken a különböző partneri minősítésekhez szükséges vizsgák letételére is. Idén a hazai rendezvény kapcsán 10-15 hazai adatbányász szerezte meg a kompetenciáját bizonyító vizsgát.

Hazai bevezetések – Talán ez az a pont, amiről a leginkább árnyalja a képet a RapidMinerrel kapcsolatban. Viszonylag kevés jelentős bevezetésről tudunk RapidMiner ügyben. Talán a legnagyobb hazai siker, hogy a Telenor az eddigi gyakorlátát megerősítendő bevezette a RapidAnalytics szerver alapú megoldásait az adatelemzési folyamatok támogatására. Publikus alkalmazási példákról nem nagyon lehet tudni, aminek egyik oka, hogy leggyakrabban belső erőforrások bevonásával tér át egy cég erre a platformra, illetve a sajátos licenszelési politika miatt gyakran a Rapid-I hazai partnerei sem tudják, ha egy-egy cégnél újonnan elkezdik használni a megoldást. Mindenesetre én azt látom a továbblépés egyik fő indikátorának, mennyi sikeres RapidMiner alapú projektről hallunk a közeljövőben.

Mindenesetre a fenti három, és a korábban tárgyalt két szempont szerintem elég jól körülírja a siker okait. A modell szerintem úgy is használható, ha megnézzük ezen a szemüvegen keresztül egy-egy másik nyílt forráskódú megoldás hazai jelenlétét és elgondolkodunk azon, mennyire számít sikeresnek az adott technológia a hazai környezetben.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr44833876

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.02. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása