Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.10.15. 07:07 Gáspár Csaba

Innovatív BI - kedvcsináló három pontban

Címkék: innováció meetup 2012 gravity radoop innovativ bi biopen

Indításként két rendezvényt ajánlok figyelmetekbe, majd végül ezek kapcsán az innovációról fogok néhány gondolatot megosztani.

I. BI Open

Most kedden lesz egy meetup jellegű rendezvény, az első BI Open. Ez a rendezvény is Arató Bence keze alatt formálódik, és egy rendezvényhármas egyik eleme: van DM Open adatbányászati témában, DW Open adattárházas területen és - ki lehet találni - ez az első BI Open az üzleti intelligencia iránt érdeklődőknek. Kicsit kötetlenebb, kicsit beszélegetősebb - kicsit alakul még. Az első DM Openen voltam már, az jó volt, szerintem ez is az lesz. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell rá, még vannak szabad helyek.

A program is adott már, az első előadást Arató Bence tartja, és lényegében a másik figyelmetekbe ajánlott rendezvényhez lesz egyfajta kedvcsináló.

BI Open 2012 október 16. kedd 18-20 óra -  Váci út 110 irodaház.

Részletek és regisztráció

II. Innovatív BI konferencia

Bő egy hónap múlva lesz az Innovatív BI konferencia, erről fog a BI Openen beszélni Bence. Ez viszonylag új irány a hazai konferenciakínálatban, aki fogékony az újdonságokra, annak különösen ajánljuk. A tavalyi konferencián mi is ott voltunk, ajánlom figyelmetekbe a helyszíni beszámolónkat (itt), szerintem meg lehet belőle érezni a konferencia hangulatát.

Innovatív BI Konferencia - 2012. november 20. 

Részletek és regisztráció

III. Gondolatok az innovációról

Gyakorlatilag 2001 óta folyamatosan részt veszek egyetemi illetve üzleti innovációs vagy K+F projektben, így aztán bátran állíthatom, hogy sokat fejlődött az elmúlt tíz évben hazai adatelemzési terület innovációs szempontból. Mindig megmosolyogtuk a néhány évvel ezelőtti próbálkozásunkat, kézzelfogható volt az, hogy mennyivel többet tudunk arról, hogyan is működik ez az alkotó folyamat, mennyivel érettebben gondolkodunk egy-egy megoldás piaci értékéről.

next-big-thing3.jpgEz a folyamat természetes az egész hazai innovációs közösségre jellemző lehet, mert mára több olyan cég illetve technológia kinőtte magát, melyek tipikusan erős egyetemi háttérbázissal indultak, és melyek jelentős üzleti potenciált jelentenek tipikusan a külföldi piacokat megcélozva. Ilyen érett, hazai innovatív adatelemzési megoldásból négy van a látókörömben: az ajánlásokkal foglakozó Gravity R&D, a hangelemzés területén alkotó Rank Miner megoldás (Nextent), a Sixstep hálózatelemzési szoftver, és a big data elemzéseket egyszerűsíteni képes Radoop technológia tűnik úgy, hogy közel legyen a jelentős nemzetközi sikerhez (külön figyelemreméltó, hogy a felsorolás első három tagja a tavalyi Innovatív BI konferencián is ott volt -  a Radoop nem volt jelen, akkor még csak egy hónapja indítottuk el).

Hol tartanak ezek a cégek az üzleti bevezetés rögös útján? Mit érdemes tőlük megtanulni a "next big thing" megoldásokat innováló csapatoknak? Milyen hamar kell a potenciális felhasználók visszajelzéséig elvinni egy új fejlesztést? Vannak-e még további esélyes megoldások, cégek, melyek felzárkózhatnak a sorba? Engem elsősorban ezek a témák érdekelnek, ha az innovatív BI témáját akarom szűkebben megvizsgálni.

A konferencia azonban erősen fókuszál a felhasználói oldalra is, számukra a nemzetközi trendeknek megfelelő legújabb BI megoldások bemutatása a cél, megmutatni mivel tud ma többet a világ ezen a területen, mint egy évvel ezelőtt. Ennek megfelelően idén is nagyon színes programot várok ettől a konferenciától, és kíváncsian várom hogyan fog majd egyensúlyt teremteni az izgalmas megoldások után érdeklődő felhasználói oldal, a kompetenciáját bővíteni kívánó tanácsadói oldal, és az innovációt művelő kutató-fejlesztő résztvevők igényei között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr814848744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.