Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.09.25. 06:00 Gáspár Csaba

SAS Fórum 2012 - Big data & analytics jegyében

Az őszi konferenciaidény másik nagy eseménye a SAS Fórum, a SAS Institute hagyományos éves konferenciája 2012. október 17-én. Nem egy független konferenciáról van szó, ez a SAS technológiák köré  épített megoldások fóruma, ahol egyszerre hallunk a SAS körül folyó új termékek fejlesztéséről, sikeres projektekről és a SAS által értelmezett BI világról. (részletek és program)

sas_big_data.jpgAz előzetes anyagokból az hallatszik ki, hogy idén a fő gondolat, a mottó a big data jelenséget és az analitikát veszi célba. A big data gondolata egyértelműen nem hazai hatások, sokkal inkább a globális trendek követésének eredménye. A tengerentúli BI világ big data lázban ég: a teljes BI stacket érintő technológiai és szemléletbeli változásról van szó, nem csoda, hogy mindenkinek van hozzáfűznivalója a témához. A SAS is jelentős energiát fektetett bele, hogy ne maradjon le erről a hype-ról, több olyan megoldást jelentetett meg az elmúlt években, melyek big data elemzéseket céloztak meg. Ezen megoldások köré azonban igen nehéz igazán jó előadásokat felvonultatni, ha a programot nézzük, akkor az előadások közül nagyon kevés kapcsolódik ehhez a globális tematikához.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a SAS hagyományaihoz híven viszonylag keveset beszél arról, milyen technológiával szolgálja ki a felhasználókat, az új megoldások mögött működő rendszerekről keveset hallhatunk. Általában igaz ez a SAS kommunikációjára: annyira teljes platformot, teljes megoldást kínál, hogy el is akarja fedni a technológiai kérdéseket, a vásárló fél számára csak üzletileg fogalmazza meg, mennyire jobb eredményeket tud majd elérni az új SAS technológiák felhasználásával.

A másik nehézség a jó esettanulmányok felhajtásának nehézsége. A SAS big data megoldásai enyhén szólva nem olcsóak: informális csatornákon keresztül az a hír járja 300k$-1M$ dollár környékén van egy megfelelő licensz csomag ára (publikus árlista a SAS esetében hagyományosan nincsen). A big data világával kapcsolatba kerülő hazai cégek jelenleg inkább olyan IT cégek, melyek maguk is a növekedési fázisban vannak, nyitottak az új technológiai megoldásokra, így ezen a területen az olcsóbb, nyílt forráskódú technológiák felé fordulnak még egyelőre. Szükség van még néhány évre, míg a SAS fő piaca, a hazai nagyvállalati szféra is a big data megoldások felé fordul.

A már bejelentett előadások kapcsán a konferencia másik fő iránya, az analitika fog az előadásokban jobban dominálni. Ha a fix program összeállt, akkor várhatóan még egy blogbejegyzést szánunk a témának, és majd természetesen a helyszínről is közvetítünk a blogon.

Kép forrása: SAS

[A blogunktól eddig megfelelő távolságra tartottuk a szakmán kívüli életünket, de eljött az idő, mikor egy rövid epizód erejéig ebben is formát és rendet bontunk.]

3683031_300.jpg

Az elmúlt hetekben kezdtem el készülni barátaimmal egy maratoni váltóra, ahol daganatos gyerekek táboroztatására gyűjtünk adományokat (talán már többen hallottatok a Bátor Táborról, nekik megy közvetlenül a felajánlás). Eddig is futottam néha, de 3-4 km-nél többre sosem vállalkoztam magamtól. Most ennek a közel háromszorosa vár rám október 7-én. A maraton egyes kilométereit lehet örökbe fogadni, de már azzal is segítesz, ha megosztod vagy Like-olod az oldalunkat: 

elmenykulonitmeny.hu/gaspar.papanek.csaba

Köszönettel: 

   Gáspár-Papanek Csaba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr1004800919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.