Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.09.22. 08:08 Gáspár Csaba

Erősödő nyílt forráskódú üzleti intelligencia - OSBI 2012 beharangozó

opensource.jpgAz őszi hazai konferenciaidény egyik zászlóshajója az OSBI2012, a BI, open source technológiáit felvonultató rendezvény (2012 október 4. – részletek). Még alakulóban van, hogy a csapatunktól kerül-e be előadás a programba, valójában két jelölt is van jelenleg: egy biztosítói esettanulmány és a big data - Hadoop tengelyen beszélnénk arról, milyen tapasztalataink vannak, hol tart a világ.

Végigfutottam az elmúlt évek blogbejegyzéseit a korábbi OSBI konferenciákról (ezek azok), és elgondolkodtam azon, mi változott az elmúlt évek során ezen a területen. Technológiai oldalról lényegében egyenletes fejlődést látunk, a néhány éve még csak éppenhogy megfelelő funkcionalitást adó szoftverek kinőtték magukat, lényegében a legtöbb esetben van teljes megoldást nyújtó rendszer.

Jó példa erre a RapidMiner, ami ma már teljes riporting háttérrel, szöveganalitikai és statisztikai kiegészítő programcsomagokkal rendelkezik, és a RapidAnalytics megoldással teljes vállalati szintű kollaborációs fejlesztést, ütemezett futtatást, integrálhatóságot biztosít. Sőt, bizonyos szempontból az adatbányászat megoldások élére állt innováció területén azzal, hogy a mobil platformokhoz hasonló, kiegészítő modulokat árusító Marketplace koncepcióját megvalósította.

A technológiai fejlődés fontos, de mégsem ezt érzem az elmúlt néhány év igazi sikerének a nyílt forráskódú BI megoldások területén. Sokkal inkább lényeges, hogy a velük szemben tanúsított attitűd változott - méghozzá drasztikusan. Néhány éve még egy enyhe mosoly futott végig BI tanácsadók arcán, mikor arról beszéltem, hogy RapidMinerrel is vállalunk és készítünk projekteket - ma pedig a legtöbb komolyan vehető cég tudatosan építi a nyílt forráskódra épülő BI kompetenciáját. Jól látható ez a RCOMM konferencia végén megtartott RapidMiner vizsga létszámán, a hozzánk befutó RapidMiner konzultációs és oktatási igényeken, a partneri megbeszéléseken egyaránt. A RapidMinerrel lényegében kibővült az adatbányászati szoftverek hazai piaca, ami néhány éve még csak a SAS és a IBM SPSS termékcsaládokból állt.

Fontos feltenni a kérdést, hogy ez a szemléletbeli váltás, a RapidMiner hazai elfogadottsága minek köszönhető. Összeszedtem mik segítették elő ezt a folyamatot, hamarosan egy külön blogbejegyzést is szentelek ennek, hiszen szerintem ez nagyon hasznos lehet annak, aki egy új technológiát szeretne bevezetni a hazai piacra. 

Új elem az OSBI történetében, hogy a konferenciát megelőző napon, október 3.-án egy külön tréning napot is tartanak, ahol az alábbi technológiák megismerésére van lehetőség félnapos kurzosok keretében:

  • Pénzügyi tervezés és kontrolling a Jedox Palo használatával
  • BI jelentések készítése a Pentaho eszközökkel
  • Adatintegráció és ETL Pentaho ETL (Kettle) szoftverével
  • Adatbányászati elemzések a Rapidminer szoftverrel

Részletek: OSBI Training Day - 2012 október 3.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr644794641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Hose_ 2012.09.26. 11:17:46

Én a Pentaho-n is érzem ezt az előretörést, vagy előre törési vágyat.
Megjelent egy hazai partner, és ahogy néztem a programot, két workshop és egy előadás is lesz.
Persze még tart ott, mint az RM.

Bár azt be kell látni, hogy a RM hazai előretörésében nem picit ti is hibásak vagytok :)

Gáspár Csaba 2012.09.26. 15:58:03

A Pentaho-t is erősödni látszik, de azt nem látom annyira, hogy mélyen átlássam a folyamatokat. Ha tudtok valaki, aki ezen a vonalon erősebb képet tud festeni, szóljatok, megkérjük, hogy írjon róla.

Kétségkívül RapidMiner hazai előretörésében nekünk is jelentős szerepünk van. Más országokban ennyire nem pörgött fel ez a technológia. Pont azért is fogom összeszedni egy posztban, hogy szerintem mi az erősödés okai. Ha valaki új technológiát szeretne elterjeszteni Magyarországon, akkor a RapidMiner hazai története sok követendő mintát tud szolgáltatni.