Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.07.09. 04:30 Gáspár Csaba

SPSS Nyári Iskola - Az első nap élőben

Az Clementine Consulting idén nyáron is megtartja hagyományos nyári rendezvényét, a Nyári Iskolát. Ez a többnapos rendezvény lényegében a SPSS termékcsaláddal dolgozó akadémiai oktatók-kutatók seregszemléje. Az idei alkalom ma kezdődik Debrecenben, a hét részletes programja itt látható.

Én a hétfő, első szakmai előadását tartom, ahol azt járom körül, hogy mik azok a hibák, melyekbe a hallgatók illetve az oktatók gyakran belefutnak az adatbányászati oktatáson belül. Nagyon értékesnek tartom ezeket a csapdákat, mert sokat lehet belőlük tanulni, ezért is alakítottam úgy ki az előadást, hogy interaktív módon lehetősége legyen a hallgatóságnak is hozzáadni a saját tapasztalatait: a Prezi Meeting technológia segítségével az előadásom alatt reményeim szerint több résztvevő is kiegészíti az bemutató utolsó részét.

Információ az interaktív prezentáció szerkesztésben résztvevőknek:

Nagyon szívesen fogadnám más oktatók tapasztalatait is az előadáshoz. A saját tapasztalatok megosztásához az alábbi lépéseket kell megtenni:

  1. Nyissa meg az alábbi oldalt: prezi előadás linkje (már nem szerkeszthető!)
  2. Regisztráljon vagy lépjen be a prezi.com oldalra. Ez egy webes prezentációkészítő oldal, mindenkinek csak ajánlani tudom.
  3. Belépés után a kijelölt területen lévő sablonokba töltse be a tipikus hiba rövid leírását. Ha elfogynának a kijelölt sablonok, bátran másolja le őket (terület kijelölése bal egérgombbal, másolás, beillesztés, mozgatás). Fontos: Amennyiben szívesen vállalja, hogy a közönség számára röviden felvázolja az adott tipikus hibát, akkor töltse ki sablon alján levő név mezőt.

Az előadás teljes, az interaktív részeket is tartalmazó anyagát a blogon hamarosan megjelenítjük. Végezetül pedig a szokásos Twitter ablak. Várhatóan nem túl sok bejegyzést, de valamennyit biztosan fogok írni a helyszínről.

UPDATE:

Kifejezetten jól sikerült a hétfői előadásom, bár az interaktív megoldásom nem volt sikeres - 13 ember fért hozzá a prezentációhoz, de lényegében újabb példák az előadás végére nem kerültek bele a prezibe. Persze készültem további témákkal (ha valaki végignézi a prezentációt, elsőre nincs is benne, jobb oldalt a hegy oldalán vannak kulcsszavak mentén megemlítve).

Sok oka lehet az interaktív rész kudarcának, voltak technológiai gondok is (az én gépemen az előadásom első másodperceiben lett net, de a wifire egyáltalán nem tudtam feljelentkezni), és talán kicsit túl ambiciózus volt az ötletem. Mindenesetre a téma tetszett a közönségnek, a következő két napban gyakran hivatkoztak vissza az elhangzottakra. Az érdeklődők számára mellékelem a prezentációmat.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr34637049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teaház 2012.07.13. 11:50:11

Kedves Csaba,

egy csupán félig-meddig ide tartozó (tematikailag, hamár az adatbányászati oktatás nehézségei is szóbakerültek) kérdést szeretnék feltenni. Úgy tudom, az Andego-val karöltve Ti jegyzitek a nemrég indult és komolyan beharangozott Adatbányászati Akadémiát. A május 22-re meghirdetett előadás sajnos elmaradt, s azóta egyetlen szó további hír, információ, kommunikáció nincs a jelentkezőkkel. Szeretnék érdeklődni, mi hír van erről a nagyon hasznosnak igérkező lehetőségről. Ez most leállt, vagy meg sem indult? Előre is köszönöm az információt!
Teaház

Gáspár Csaba 2012.07.13. 16:46:13

@teaház: Az Akadémia tanfolyamsorozatát ősszel mindenképpen folytatni kívánjuk, már nagyon készülünk, hogy ki tudjuk hírdetni az új időpontokat. Ha küldesz nekem egy mailt a gaspar@tmit.bme.hu címre, akkor a dátumok új megjelenéséről egyből küldök neked információt, de már magával a kommenteddel is ötletet adtál: kell indítani valami hírlevél szerűséget, hogy az ilyen aktív érdeklődőkkel folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot.

teaház 2012.07.13. 17:09:49

@Gáspár-Papanek Csaba: Nagyon szépen köszönöm a választ! A hírlevél ötletét remeknek tartom, s szerintem nem volnék ezzel egyedül. :) Ha lesz ilyen, nagyon várjuk a friss híreket.
Köszönettel és üdvözlettel: Teaház

matroid 2012.07.13. 19:22:16

Igen, lesz folytatas! Juliusban frissul a program!

SPSS-tanfolyam · http://spsstanfolyam.hu/ 2012.07.31. 21:06:41

Ez nagyon hasznos anyag, sajnálom, hogy ezúttal nem voltam ott.