Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.06.25. 17:01 István NagyRácz

Mobil BI - Valami elkezdődött

Címkék: vizualizáció foursquare mobil bi jmp SAS

Az utóbbi években egyre több hazai (BI Start konferencia, IQSymposium - Dan Sommer) és külföldi konferencián hallhattunk arról, hogy a BI területek fejlődésének egyik hajtóereje a mobil eszközök használata az üzleti intelligencia területén. Az ilyen jellegű előadásokat - nem titkoltan - mindig kis szkepticizmussal hallgattam: a látványos és interaktív dashboardok létjogosultságát soha nem vontam kétségbe, ezeken az alkalmazásokon keresztül tényleg fogyaszthatóvá válnak az üzleti elemzések eredményei, az adatokban rejlő összefüggéseket meg lehet mutatni a döntéshozóknak. Mi hiányzott mégis? Egy olyan mobil alkalmazás, ahol tényleg aktívan részt vehetek az adatelemzésben és nem csak mások eredményeit fogyaszthatom.

Számomra az első ilyen alkalmazásra mostanáig kellett várni, amikor is rátaláltam az AppStore böngészése során a JMP IPad eszközre fejlesztett vizualizációs eszközére. A JMP hagyományos szoftvere egy nagyon intuitív vizualizációs eszköz, amellyel a vizuális adatelemzés segítségével valós adatfeltárási feladatokat tudunk megcsinálni. A szoftvert többek között az a John Sall fejlesztette, aki a SAS társalapítója és ügyvezető alelnöke. Így nem csoda, hogy a JMP szoftver a SAS programcsalád egyik oszlopos tagja. Az eszközről nagyon jó anyagok vannak fenn a hivatalos honlapon, ahol ráadásul egy 30 napos ingyenes verziót is letölthetünk.

A szoftver IPad-re fejlesztett vizualizációs eszköze természetesen kevesebb funkcionalitást tartalmaz, mint az eredeti megoldás, de így is rengeteg vizuális adatelemzési lépést tudunk megtenni egy nagyon intuitív felületen. Az alkalmazás képességeit jól mutatja be a következő videó is.

Természetesen én magam is azonnal használni kezdtem az alkalmazást: egy a Foursquare alkalmazásból származó adathalmazt kezdtem vele elemezni. Az adathalmazt egyik hallgatónk használta fel egy egyetemi projekt keretében, ahol egy helyalapú predikciós szolgáltatás fejlesztése volt a cél.

Graph Builder Foursquare2.png

A fenti ábra az egyes felhasználókhoz tartozó kategóriák eloszlását ábrázolja. Míg a következő ábra a kiválasztott négy felhasználó földrajzi koordináták szerinti előfordulását mutatja.
Graph Builder Foursquare.png

Az eszközzel automatikusan és gyorsan lehet nagyon jó ábrákat készíteni. Nekem mindenképpen megadta az első igazi benyomást a mobil BI eszközök használatával kapcsolatos hype életérzésből. Várom az első projektet, ahol ezzel az eszközzel tudjuk bemutatni egy elemzésünk eredményeit.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr854610359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.