Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.05.16. 10:42 Gáspár Csaba

Csütörtökön Adatbányász Meetup

Címkék: beharangozó crm meetup 2012 prezi hadoop

Csütörtökön, május. 17-én lesz a következő Adatbányász Meetup. Sok szempontból rendhagyó lesz, például abban hogy most a prezi.com fog minket vendégül látni. Az első előadás pont a prezi.com-tól lesz, a hazai sikersztori mögött megbúvó adatbányászati problémák nagyon izgalmasak. Majd Kővári Attila fog az adatvizualizációról beszélni, végül a MiniCRM-nél megvalósult ügyfélszerzést támogató adatbányászati elemzésről fog elhangzani előadás. Gyertek, mert a meetup jövőjéről is fogunk a kötetlen beszélgetős szakaszban diskurálni.

Részletes program: 

  • MySQL-től a Hadoop-ig, avagy adatkezelés és elemzés a Prezinél. A házigazda Prezi színeiben Petróczi Attila és Tóth Zoltán beszél arról, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel küzd meg egy magyar webes startup az exponeciálisan növekvő adatmennyiséggel.
  • Kővári Attila beszél az adatvizualizációról, lesz online demó Microsoft eszközökkel.
  • Pásztor Dávid előadásának címe Lead Scoring: megjósolom kiből lesz vásárlód, és egy MiniCRM alapokon megvalósított ügyfélérték előrejelzést mutat be.

További részletek, jelentkezés és úgy általában az Adatbányász Meetup itt érhető el.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr734516116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2012.05.18. 12:16:10

Tegnap ott voltam először a meetup-on. Magam részéről egyszerre volt tanulságos és éreztem magamat rosszul, de ennek magyarázata valószínűleg a nemfeltétlen szerencsés személyiségemben gyökerezik.

Ahogy én látom egy ilyen meetup három fő funkciót tölthet be jól:
- Kapcsolatépítés, kohéziónövelés a szakmában.
- Tanulás, információmegosztás
- Szórakozási forma egyszerűen azon az alapon, hogy azonos érdeklődésű emberek vannak együtt, kezelhető léptékben.
Én a fentiekre csinálnék közvetlen kérdéses és szöveges közvéleménykutatást hogy fentiekből kit mi érdekel mennyire.

Mivel a mostani meetupnak két fő üzenete volt:
- Prezi.com a felajánlásával "kisajátítaná" a meetup-ot a továbbiakra
- Ennek folyományaként 100%pure angollá tenné az előadásokat és a kötetlen diskurzust.

Én erre a következőt tudnám mondani ellenérvként:
- Mindig jó a függetlenség, van előnye. Persze kérdés hogy a hátrányok tükrében hogy néz ez ki.
- A globalizált internet korában tetszés szerint lehet videókat, anyagokat olvasni angolul, tanulás céljából. Bele is lehet fulladni.
- Ha valaki angol nyelvi kommunikációs környezetre vágyik azt is megkaphatja Magyarországon.
- Az adatbányászatnak van lokális magyar specifikuma, lásd szövegbányászat vagy, hogy Magyarország kicsi és szegény.
- Adatbányászatból nem feltétlen vagyunk kiszolgáltatva külföldnek, jobbnál-jobb független magyar csapatok küzdenek élmezőnyben. A nagy Netflix-versenyt nüanszokon múlóan nem a magyar érintettségű csapat nyerte.
- Tudomásul kell venni, hogy a magyar és angol egymással nem kiváltható, de működtethető egymás mellett. Ahogy férj és feleség is lehet különböző (nyelvű) országból származó és egymás mellett lehetnek olyan házas párok akik tisztán magyarok illetve vegyesek.

Én ledöbbentem a meetup végére, hogy ekkora túlsúlyt nyert az angolra váltás.

_Hose_ 2012.05.18. 12:35:33

@tnsnames.ora: De most maga a mostani meetup nem tetszett, vagy a jövőbeli elképzelések?

Nem mindegy :)

tnsnames.ora 2012.05.18. 12:41:10

Tanulságos és informatív volt a meetup, de nem éreztem jól magam rajta, az angolosítási törekvésektől függetlenül is.

Az angolosítás szerintem rossz ötlet és rossz irány, ahogy a prezi.com kisajátítási törekvése is.

Ettől még az a jó, ami a közösségnek jó. ;)

Gáspár Csaba 2012.05.18. 14:16:26

Én a meetup szakmai részén jól éreztem magam, jó volt, hogy a hallottak nem hagyományos értelemben voltak előadások, hanem a kérdések kapcsán egyfajta szeminárium jellege lett mindháromnak.

Szerintem mind az angol nyelvű, világ felé nyíló, nemzetközi szinten is tájékozódni képes meetupnak, mind a hazai szakmai közösséget összeforrasztó laza magyar nyelvű meetupnak van létjogosultsága. Ahogy én látom az erővonalakat a szellemet a palackból kiszabadult: mindkettő irány fog magának utat törni, függetlenül attól, hogy a másik irány milyen módon definiálja önmagát. Hogy konkrétan hogyan valósul meg mindez, az pedig lényegében rajtunk múlik.

Végül néhány szót a Prezi szándékait illetően. Aki tegnap hallotta az angol nyelvűvé válás ötletét, az méltán érzi magát kicsit furcsán, nem túl szerencsés megfogalmazásban lett a gondolat elénk tárva. Én úgy látom, hogy a Prezi igenis segíteni szeretne a hazai ITC világon, egyfajta küldetése az, hogy a hazai IT életbe több pezsgést illetve releváns, világ szinten is izgalmas kapcsolatokat hozzon.

Akik a Prezi ezen elkötelezettségét szeretnék jobban megérteni, azoknak ajánlom az alábbi blogposztot: Insider Blog - A 10 millió 'prezi' országa insiderblog.hu/hazai-palya/2012/05/03/a-10-millio-prezi-orszaga/

matroid 2012.05.19. 09:13:25

nem voltam ott, de mar tobb helyrol visszajott hozzam, hogy sajnalhatom hogy kimaradtam :)

mivel nem voltam ott, nagyon nem is akarok belepofazni - de azert egy gondolat.

az angol nyelv szerintem tok masodlagos kerdes. az igazi fontos kerdes hogy a fuggetlen meetup megmaradjon olyannak, amilyennek megszeretetem/megszerettuk, vagy legyen a prezi.com esemeny. ez utobbira van pelda: a yahoo szervez itthon meetupot web analatica temaban. ez angol nyelvu, es egyiken en is voltam. nos azt kell latni, hogy az ilyen esemenyek programja teljesen mas, mint az eddig megszokott adatbanyasz meetupok. Sokkal szakmaibbak, de halkan megjegyzem - sokkal gyengebbek is. Persze van mit tanulnunk kintiektol, de azert hasra se kell esni toluk.

En azert szeretem a kis magyar meetupokat, mert van egy esemeny, amelyik semmilyen mertekben sem szol a penzrol! meg attetelesen sem, igy nagyon oszinte a hangulata. en napi 10-12 orat dolgozom kemenyen, nekem ez egy unnep, ahol vegre elengedhetem magam. nem vagyok biztos benne, hogy egy prezi.com-es esemenyen ugyanezt atelhetnem.

tnsnames.ora 2012.05.19. 10:30:59

@matroid:
Nagy öröm ez nekem, és a legteljesebb mértékben a szívemből szóltál. :o))

Azért nekem mint jelenlévőnek a meetup-vége nagy konszezusában, azért nem lett volna érdektelen egy-egy résztvevő fejébe belenézni, milyen gondolatok is járnak a fejében. ;) Én például a végefelé szavazásoknál már egyáltalán nem szavaztam és nem azért meg meginogtam.

Nekem a felajánlást tévő prezi.com-os ember "speech-e" sem tetszett. Értelmezésemben, ha valahogy, akkor így nem szabad ajándékozni.

_Hose_ 2012.05.22. 17:22:52

Én nem éreztem azt, hogy a Prezi ki akarná sajátítani a rendezvényt, vagy bármilyen marketing vagy üzleti célja lenne vele.

Egyet kért, hogy legyen angol. Ennyi. Én nem látnék mögé gonosz világuralmra törő politikai cselszövéseket.