Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.05.04. 19:08 Gáspár Csaba

Ez fájhatott…

Címkék: startup licensz SAS

(Szerző:  Gáspár-Papanek Csaba)

Egy éve reppent fel a hír, hogy egy angol egyetemről induló start-up cég, a World Programming Limited (WPL) írt egy saját programot, amivel SAS Base nyelven megfogalmazott utasításokat tud végrehajtani úgy, hogy a SAS céghez köthető szoftverekre nincs is szükségünk ehhez. Az érdekes kezdeményezésről persze azért hallhattunk, mert a SAS hamar beperelte a készítőket.

A napokban megjelent hír szerint úgy néz ki, hamarosan véget ér a jogi procedúra. De nem akármilyen eredménnyel. A kérdést az angliai bíróság EU-s szintre emelte, és a témában meghatározó európai testület azt az általános állásfoglalást adta, hogy programozási nyelvet, funkcionalitást, adatállomány formátumát nem lehet védeni úgy, mint mondjuk a forráskódokat, a konkrét funkciót megvalósító megoldásokat, azaz a WPL törvényesen készíthette el megoldását.

Az ítéletet összefoglaló magyarnyelvű HWSW cikket  több szempontból is javaslom elolvasásra azoknak, akik gyakran dolgoznak BI projektek megvalósításán. Véleményem szerint hamarosan több olyan cég is meg fog jelenni, ami hasonló funkcionalitást fog kínálni, azaz egyre több szoftver fog megoldást adni arra, hogy korábban elkészített elemzéseinket akár nem az eredeti platformon futtassuk. Még akár az is előfordulhat, hogy ezen az alapon az SPSS Modelerbe kerül egy SAS kódokat futtató csomópont.  Ez a fejlemény az amúgy zárt, lényegében átjárhatatlan elemzési megoldások közötti hidak kialakulását teszi lehetőéve – legalábbis Európában, hiszen a mostani állásfoglalás az USA-ra nem feltétlenül igaz.

Másrészt egy olyan kitétel is van az állásfoglalásban, hogy egy-egy szoftver képességeit a szoftver használatával joga van a felhasználónak feltérképezni. Az WPL esetében szerintem kevésbé etikus, hogy ehhez a SAS egy oktatási licenszét használták fel, de maga a kutakodás az EU-s álláspont szerint még a licenszben sem tiltható le. Figyelemreméltó megállapítás ez, több olyan gátat szabadít fel ez a rendelkezés, ami szerintem sokunkban benne volt, mikor egy-egy adatbányászati szoftvert próbálgattunk, kiismertünk. Kíváncsi vagyok, mikor jön ki a rendelkezés kapcsán felbátorodó cégek valamelyike egy új hasznos, de a nagyokat igencsak bosszantó szoftvermegoldással.

(Kép forrása)

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr264489048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2012.05.07. 07:37:08

Szerintem nem müxik a hwsw-link.
Egyébként ha régóta létezik már a PSPP gond nélkül, akkor logikus volt a WPL felmentése.
Úgyhogy háromszoros éljen a bírói döntésnek. :o))

A SAS-nak meg toll a fülébe, meg egy újabb feketepont. ;)

tnsnames.ora 2012.05.07. 07:39:12

Én amúgy nem érzek semmi kivetnivalót etikai oldalon az ügyben, hogy SAS oktató licence volt a kiinduló pont. Ez az egyetemi nyomulás nem jótékonyságról, hanem célirányos marketingről szól elsősorban. Meg különben is nyilván képzés/kutatás oldalról várható ilyen WPL-típusú projekt indulása.

Gáspár Csaba 2012.05.07. 12:58:55

K@tnsnames.ora:

(1) A linket javítottam, kösz az infót.

(2) PSPP-t (SPSS ingyenes alternatíváját) én eddig nem ismertem, ha valakinek van vele élő tapasztalata, írjon ide néhány sort. Ennek fényében talán a WPL-nek kedvező döntés sem annyira furcsa. Ugyanakkor szerintem semelyik startupnak nem álma, hogy egy hatalmas szoftvercég beperelje, egyszerűen az ügyvédi díjak olyan kiadást jelenthetnek, ami magában ellehetetlenítenek egy ilyen méretű céget. Ezért is örülök, hogy meg tudta magát védeni a cég.

(3) Nyilvánvaló, hogy jó egy szoftvercégnek, ha tanítják a szoftverét az egyetemen. De szerintem az nagyon arogáns hozzáállás az akadémiai szféra részéről, hogy azt vagyok hajlandó tanítani, amit odaadnak nekem ingyen / nagyon olcsón. Én igyekszem teljes szoftveres körképet adni a hallgatók kezébe, és a licenszárak nekem igenis fájnak, ha túl magasak. Mi egyszerűen többet akarunk adni egy hallgatónak, egy üzleti képzésre jelentkezőnek, mintsem hogy azt akarjam mondani neki, hogy ebből a pénzből erre futotta. Emiatt szükség van kialakítani jó partneri viszont a szoftverszállítókkal, ami esetében egy ilyen akció nem feltétlenül a bizalmat erősíti. De ez az egész kérdés nekem is nagy dilemma, tényleg igazad van, hogy ez nem feltétlenül etikátlan viselkedés.

tnsnames.ora 2012.05.07. 20:13:43

@Gáspár-Papanek Csaba
Így van, mivel tényleg semelyik startup nem örül egy nyitópernek, ezért (is) jár a hatalmas feketepont a SAS-nak.

A magyar oktatást ismerve én bizony a tanároknak adnám azt a kevés lóvét, semmint SAS-licence-re. Pláne annak tükrében, hogy az árak egyenglobalizáltan magasak, míg a bérek valahogy kettős mércések.

Magunk között szólva, speciális szoftverkategóriában nálam a SAS a legtúlárazottabb termék. (Általános célúban meg természetesen a Windows).