Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.02.29. 09:26 Prekopcsák Zoltán

BI START beszámoló

Címkék: workshop sap 2012 hadoop mobil bi bigdata memóriacentrikus

Már lassan két hete zajlott le a BI START 2012 rendezvény, de csak mostanra sikerült összegyűjtenem a jegyzeteimet és némi szabadidőt, hogy itt a blogon is beszámolhassak az eseményekről. Az üzleti intelligencia újdonságait és trendjeit bemutató workshopot három kiemelt téma köré szervezte Arató Bence, a nap előadója: Big Data, Memóriacentrikus BI, Mobil BI.

A fél napos rendezvény a tavalyi év híreinek és eseményeinek áttekintésével indult, ami remekül képbe hozott mindenkit az elmúlt évek legfontosabb eseményeivel kapcsolatban. A hírek nyomán is érzékelhettük a három kiemelt téma fontosságát, hiszen szinte minden hónapra jutott egy-két nagy bejelentés a fő témakörökhöz kapcsolódóan.

Az áttekintés után a workshop résztvevői szavazhattak az év technológiájára, termékére, valamint a leginkább túlértékelt technológiára is. Az év technológiája nagy fölénnyel a Hadoop lett, az év terméke az SAP HANA, a túlértékeltségi versenyben pedig a mobil BI, a cloud, és a social analytics kapott több szavazatot.

Big Data - skálázható megoldások

Személyes érintettségünk kapcsán különösen kíváncsi voltam arra, hogy Bence hogyan közelíti meg a Big Data trendjeit. A definíciók rövid ismertetése után átfogó ismertetést kaptunk a trend mozgatórugóiról, amiből számomra az a megjegyzés volt a legmegdöbbentőbb, hogy a Hadoop technológiák adattárolási költsége akár két nagyságrenddel olcsóbb lehet a klasszikus adattárházak költségeihez viszonyítva. Ebből is látható, hogy mennyire drasztikusan új megközelítésről van szó.

A Big Data trendre sokan legyintenek, hogy magyar méretekben sosem lesz rá szükség, azonban újabb és újabb adatkörök bevonása esetén bizony egyre több cég szembesül adatkezelési problémákkal. A technológia olcsósága egy újabb érv lehet a nyugati árazású adattárházakkal szemben, azonban egyelőre még hiányzik az a magyar tanácsadói réteg, akik ilyen projekteket tudnának megvalósítani. A Hadoop tapasztalat és kompetencia hazai hiányát Bence azzal érzékeltette, hogy a LinkedIn közösségi portálon rákeresett a "hadoop" kifejezésre, ami mindössze 11 magyar találatot eredményezett. Ezzel szemben más BI technológiákhoz több száz, vagy akár több ezer találatot kapunk.

Memóriacentrikus BI (In-memory BI)

Az informatikában manapság a merevlemezt tekinthetjük a szűk keresztmetszetnek, és többnyire ezek az eszközök határozzák meg egy-egy informatikai rendszer teljes sebességét. Az SSD technológia egy nagy ígéret a merevlemezek leváltására, azonban az ár egyelőre nem teszi lehetővé a teljes váltást. A BI rendszerek, mint rendkívül adatintenzív megoldások, különösen érintettek a kérdésben, talán itt van a legnagyobb szükség a merevlemez szűk keresztmetszetének feloldására. A legtöbb gyártónak erre az a megoldása, hogy minél több dolgot memóriából szolgál ki, vagy akár teljesen memória alapú rendszereket épít. Ezeknek a szoftvereknek közös tulajdonsága, hogy az adatokat tömörítve tárolják, hogy minél több adatot tudjanak egyszerre, nagy sebességgel szolgáltatni.

Számomra ezen a területen az SAP előretörése volt a meglepő, akik a HANA nevű adatbázisukkal komoly hírverést csaptak az elmúlt időszakban. Egy másik erős versenyző az Oracle Exalytics, ami akár 1 TB-os memóriájú kiszerelésben is kapható.

Mobil BI

Az elmúlt évek konferenciáin hatalmas szkepticizmussal fogadtam a mobil BI-t, mint kiemelkedő trendet említő kutatásokat. Továbbra sem tartom átütő és mindent megváltoztató megoldásnak, de talán jobban tudatosult bennem a jelentősége.

A mobil BI nem az elemző szakemberek számára hoz újdonságot, hiszen nem fogunk iPad vagy telefon segítségével riportokat gyártani és elemzéseket futtatni, viszont van egy jelentős réteg, aki korábban nem volt tudatos BI fogyasztó. Ennek a rétegnek óriási újdonságot jelent a táblagépeken alapuló informatika, mert míg a számítógép sok helyen kizárólag munkaeszköznek tekinthető, addig a tableteket inkább szórakozásra és informálódásra használják. Nekik a mobil BI nem a számítógép vs mobil dilemmája, hanem a belépő szint a BI világába.

Összefoglalás

A workshop remek áttekintést nyújtott a BI jelenlegi trendjeiről, jó volt így egyben vizsgálni az egészet, szóval jövőre kíváncsian várom a következő kiadást. Ahogy Csaba mondani szokta, ilyenkor nagyon érdekes évről évre megvizsgálni, hogy mennyiben változnak a trendek, inkább elhalnak vagy beválnak a jóslatok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr144216883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.