Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2012.02.26. 20:11 Gáspár Csaba

II. SAS akadémiai szakmai nap

Címkék: oktatás konferencia beszámoló felsőoktatás kérdőív SAS

Kedden tartották az Óbudai Egyetemen a II. SAS akadémiai szakmai találkozó, ahol a hazai felsőoktatás SAS technológiákkal foglalkozó oktatói, kutatói képviseltették magukat. Ez egyfajta oktatói seregszemle, ahol a cél az oktatók tapasztalatcseréje.

A tanácskozáshoz köthetően egy kérdőíves felmérés is készül a SAS technológiák szerepéről az oktatási, kutatási tevékenységben. Ezt a felmérést a mi csapatunk szokta koordinálni, így lehetőségünk volt összevetni az előző SAS akadémiai szakmai tanácskozás eredményeivel a mostaniakat: a Semmelweis Egyetemen az elmúlt két évben kezdődött a SAS technológiákkal való munka, de akadt olyan hely is, ahol anyagi okokból az elmúlt években nem hosszabbították meg a SAS licenszeket (SAS kedvezményes licenszeket biztosít a felsőoktatás számára). Ugyancsak kiderült, hogy jelentősen nőtt azon oktatók száma, akik SAS technológiákkal oktatják a tárgyaikat. A SAS mellett a leggyakrabban az SPSS szoftvercsalád jelenik meg, de nagyon gyors ütemben fut fel a RapidMiner használata is az akadémiai körökben. A mellékelt ábrán oktatott tárgyak neveiből kialakított szófelhő látható (a betűk mérete az előfordulásával arányos).

Oktatott tárgyak szófelhője (betűméret a gyakorisággal arányos).

A délutáni szekciót egy kerekasztal-beszélgetéssel zártuk, aminek vezetését én vállaltam el. Érdekes volt meghallgatni, hogy ki melyik könyvet, jegyzetet ajánlja a hallgatóknak, illetve milyen architektúrában üzemelteti az oktatási SAS programrendszert.

A találkozó legfontosabb értéke számomra a kapcsolatépítés volt, több más intézmény oktatójával, fiatal kutatójával, doktoranduszával tudtunk beszélgetni. A következő találkozó a Corvinuson lesz, reméljük nem kell majd rá várni két újabb évet.

Akik kimaradtak a felmérésből - mert például nem jutott el hozzájuk a kérdőív linkje - a, azok is kitölthetik még, a végleges verziót ezen információkkal kiegészítve fogjuk közzé tenni a kérdőív kitöltői között.

SAS technológiák a hazai felsőoktatásban - 2012

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr904211679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.