Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.11.16. 00:10 Gáspár Csaba

Innovatív BI

Címkék: konferencia innováció beharangozó sztaki 2011 simptech BME

Jövő hét kedden, november 22-én lesz az első Innovatív BI Konferencia. A napokban lett teljesen fix a programja, ennek apropóján szedtem össze a konferenciához fűződő legfőbb gondolataimat.

Nagyon időszerűnek érzem a konferenciát, hiszen egyre több nemzetközi, illetve hazai innovatív megoldás került napvilágra az elmúlt években. Azt lehet mondani, hogy ebből a szempontból egyfajta Csipkerózsika álomból kel ki ez az iparág, hiszen korábban én ezt a fajta innovatív gondolkodást kevésbé láttam, érzékeltem. Arató Bence, aki több más hazai üzleti intelligenciához köthető konferenciát elindított már (Open Source BIAdattárház FórumBI évkönyv), mindig jó ütemben talál rá egy-egy ilyen felívelő pontra, ebből a szempontból szerintem a legjobb pillanatban indul el ez az új konferencia is.

Az Innovatív BI Konferencia legfontosabb kulcsterületei (forrás: innovativbi.hu)

 

Érdemes elidőznie a programon annak is, aki nem tud ott lenni jövő héten (figyelem, nem elsőre triviális, hogy ha rákattintunk egy-egy előadáscímre, előugrik annak rövid felvezetője). Jól látható, hogy az innováció jelenleg leginkább a prediktív analitika és a hálózatkutatás területén a legerőteljesebb, illetve sok esettanulmányra is számíthatunk, amik jelentőségét talán nem lehet túl hangsúlyozni.

A szokásos módon ki akartam emelni azokat, amikre szerintem mindenképpen érdemes beülni, de megint közel 90%-os az arány, így csak egy programpontot fogok kiemelni - melyben mi magunk is érdekeltek vagyunk. A "Ritmus az adatok mélyén" című előadást, melyet Zrínyi Dániel fog előadni a Simptech részéről, egy olyan projektről fogja fellebbenteni a fátylat, amiben lassan két éve mi is közreműködünk DMLab szinten, és aminek adatbányászati részében jelentős szerepet játszunk.

A téma, a tranzakciós adatok közvetlen adatbányászati elemzése olyan innovatív iránya lehet az adatbányászatnak, ami a hálózatelemzéshez hasonlóan az adatok egy olyan rétegébe enged belelátni, ami eddig részben rejtve volt a mindennapi elemzési gyakorlat során. Régóta dolgozunk az új megoldáson, de mindvégig nem beszélhettünk arról, hogy mit is csinálunk. Most, hogy végre kiállhatunk a közönség elé, végre a blogon is írhatunk a témában, szóval a konferencia után számíthattok arra, hogy kicsit körüljárjuk azt, hogy mit gondolunk adatbányászként erről a lehetőségről, megoldásról.

Végül néhány szót szólnék az innováció és az akadémiai szféra kapcsolatáról. Nehéz a címekből pontosan kimazsolázni, hogy melyik megoldás, esettanulmány mögött ki van, de ismerve kicsit az egyes előadók hátterét, és úgy általában a hazai BI világát, jól látható, hogy innovatív BI szempontjából alapvetően három olyan akadémiai közeg, térség rajzolható fel, ahonnan erre a területre kompetencia, kutatói támogatás érkezik.

Ez a három gócpont a SZTAKI, a BME, és a Szegedi Tudományegyetem. Az elsőről Benczúr András fog előadni egy biztosítási projekt kapcsán, a BME vonzáskörzetébe tartozik a Gravity és a Simptech előadása, illetve a nap elején a kutatás-fejlesztési világról szóló keynote előadást a mi tanszékünk két jeles kollégája fogja bemutatni. A szegedi szálat direkte nem merem kimutatni az előadók között (hátha valaki biztosabbat tud, mint én és megosztja információit a kommentben). Mostanában sokat foglalkoztat a kérdés, hogy miért pont ezek a csoportok emelkedtek ki, és mitől sikeresek, illetve mitől sikertelenek az innen induló innovatív gondolatok ötletek. A BME vonalról viszonylag sokat tudok, SZTAKI-ról vannak benyomásaim, szegediekről csupán hallomásaim vannak. Olyan jó lenne erről az érintettekkel leülni egyszer beszélgetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr193386186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.