Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.10.25. 23:06 Gáspár Csaba

Négyéves születésnap

Címkék: trendek blog twitter rapidminer dmlab gazdasagi informatikus business analytics

2007. október 25-én, pont négy évvel ezelőtt indult az Adatbányászat Blog. Az évfordulót nagy eseménynek tartjuk, tavaly is megemlékeztünk róla, idén sem teszünk másképp. Egyfajta számadást kívánunk adni arról, hogy az elmúlt egy évben mi változott a blogon, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségünkben, a DMLabban, és milyen változást látunk a hazai és nemzetközi BI területén.

Kezdjük tehát az egyéves áttekintést a blog szintjén. Idén sem voltunk terméketlenek: összesen 48 posztot írtunk az elmúlt egy évben. Az igazán nagy előrelépést azonban a kommentek világában tettük, tettétek, összesen 92 komment érkezett, ami azt jelenti számunkra, hogy élő párbeszéd alakult ki az olvasókkal.

Nagyon fontos fejleménynek tartjuk, hogy az áprilisi IQSymposium kapcsán (bejegyzéseink a témában 1 2 3 4) beszálltunk a hazai BI eseményeken folyó Twitter alapú kommunikációba, és azóta lényegében szinte minden jelentős konferenciáról csiviteltünk itt a blogon is (IQSymposiumról, SPSS konferenciáról, Adattárház Fórumról, Open Source BIról). Nagyon pozitívak a visszajelzések az ötlettel kapcsolatban, biztosan folytatjuk.

Amiben fejlődni szeretnénk még blog szempontjából az egyrészt a rendszeresség (ebben az elmúlt hónapokban már vannak pozitív változások), másrészt több önálló szakmai tartalom megjelenését tűztük ki célul.

Csapatunk, hosszú nevén a DMLab Adatbányászati Műhely organikus módon fejlődött az elmúlt évben is. Köszönhető ez annak is, hogy a csapatunk az elmúlt egy évben két új teljes jogú taggal bővült. A külföldi tapasztalatszerzések éve is volt ez, Prekopcsák Zoltán kollégánk fél évet Prágában volt, és Makrai Gábor kollégánkat karácsonyra várjuk vissza az USA-ból.

Mind oktatási, mind kutatási, K+F illetve üzleti projekt oldalon tudtunk erősíteni, és kézzelfogható eredményeket letenni az asztalra. A DMLab szárnyai alól elindult egy rendkívül ígéretes kezdeményezés: a big data elemzési feladatok nehézségeire megoldást adó Radoop, ami a nagy adatokat kezelni képes Hadoop technológiák és a RapidMiner képességeinek kombinálásával hozott létre egy remek megoldást. Oktatási vonalon beindult a BME gazdaságinformatikus képzésén az angol nyelvű Business Analytics szakirány, ahol tehetséges, a BI iránt rendkívül fogékony fiatalokkal dolgozhatunk. Egyre több megkeresés érkezik hozzánk a cégekhez kihelyezett adatbányászati és RapidMiner oktatásunk kapcsán. Több izgalmas üzleti és K+F projektünk indult el az elmúlt évben, egyre több területre lehet bejutni innovatív megoldásokkal úgy, hogy a helyi szakemberek felismerik, hogy a különböző operatív rendszerekben felgyülemlő historikus adatokban komoly értékek bújnak meg.

Természetesen a világ és a BI világa is sokat változott az elmúlt egy évben. A gazdasági hullámok sok szempontból kedveztek a BI előretörésének, ugyanakkor sok korábbi best practice megoldást tettek használhatatlanná. Az elmúlt egy év BI kulcsszavai határozottan körülírhatók: mobil BI, kapcsolati hálózatok, cloud computing és big data elemzések. A hazai BI cégek egyre hatékonyabban kacsintgatnak külföldre, egyre több helyen hallom vissza a háttérbeszélgetéseken, hogy nemzetközi piacra szánt innovatív termékek fejlesztésén dolgoznak. Szemmel láthatóan a hazai BI világ 2011-ben feléledt, a konferenciákon sohasem látott tömegek vannak. Jó dolog ma üzleti intelligenciával, adatbányászattal foglalkozni, a terület szakemberének lenni. A legtöbben ma óvatos, de bizakodó módon tekintenek a szakterület jövőjére.

Köszönjük az olvasóknak az elmúlt évben belénk vetett bizalmat. Összeszedtük, hogy mely cikkeket olvastátok a legtöbben, talán ez az összeállítás is leír valamit arról, mi folyik a blogon, a DMLabban és mik ma a legizgalmasabb témák.

  1. Adattisztítás, előkészítés RapidMiner alapokon 
  2. BI Évkönyv Konferencia - Élőben
  3. Dan Sommer - BI trendek a nagyvilágban
  4. Google Refine - adattisztítás haladóknak
  5. RCOMM - Merre tart az open source adatbányászat?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr963329826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kővári Attila · http://www.biprojekt.hu 2011.10.26. 08:14:26

Boldog szülinapot adatbányászat blog!

_Hose_ 2011.10.26. 18:13:33

Már 4 éves a blog? Mintha világ életemben létezett volna, és mintha tegnap olvastam volna az első bejegyzést :)
Happy Birthday!
A holnapi meetup egy remek alkalom lesz koccintani erre az alkalomra :)

Gáspár Csaba 2011.10.26. 20:23:04

@_Hose_: Nekem is gyakran az az érzésem, hogy megkeveredik körülöttünk az idő. Nekem az az emlék is előjön, mennyire nem tudtuk akkoriban, hogy mi az a blog valójában. Emlékszem, mikor átköltöztünk a blog.hu oldal alá, és láttuk az első statisztikákat, és kiderült számunkra, hogy mennyien kíváncsiak arra amit írunk.

A koccintást én is nagyon várom holnap.

Gáspár Csaba 2011.10.26. 20:23:58

Attila és Hose: Természetesen köszönjük a jókívánságokat!