Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.10.06. 01:20 Gáspár Csaba

Tizenkilencre lapot húzni

Címkék: előadás konferencia twitter open source osbi innovativ bi

Ma tartja a BI Consulting a nyílt forráskódú üzleti intelligencia konferenciáját, az OSBI 2011-et (Korábbi beszámolóink 2009, 2010). A ma már hagyományosnak mondható konferencia végső programja nagyon ütősre sikerült. Össze is akartam szedni az általam legjobban várt előadásokat, de le kellett erről mondanom: az összesítés végén ugyanis a konferencia 11 előadásából 9-et választottam ki, ezt már nem nevezhetjük kiemelésnek.

Ezért is javaslom mindenkinek, hogy a konferencia Twitter folyamát kövesse - akár itt a blogon. Komoly tapasztalat, hogy a legfontosabb mémeket, gondolatokat így is le lehet szűrni, és mind a kilenc érdekes előadásról később úgysem tudunk majd beszámolni. Prekopcsák Zoltán kollégánk előadása, ami a nap záró előadása lesz, hamarosan olvasható lesz itt a blogon is.

A konferenciáról közvetítő TWitter folyam szerkesztett változata

(letölthető - pdf)  

Mivel a Twitter idővel nem teszi elérhetővé a konferenciához köthető tweeteket, ezért a fenti összeállításban szerkesztve olvashatjátok a konferencia kapcsán írt rövid bejegyzéseket. Az összesen 95 egy-két soros bejegyzés nagyon jól összefoglalja a konferencia fő aspektusait, a legfontosabb gondolatokat illetve az előadók legjobb aranyköpéseit.

Sejtve az idei OSBI konferencia létszámát, bátran ki merem mondani, hogy a rendezvény a hazai üzleti intelligencia szakma egyik legmeghatározóbb alkalmává nőtte ki magát. Ezt fogja erősíteni az is, hogy több bejelentés is várható a konferencián, melyeket a bejelentést követően a blogon is közlünk. A gyorsaságunkra az ad lehetőséget, hogy a várható bejelentések egy részéhez erősen kötődik a csapatunk.

Az OSBI konferencia felívelését részint a szervezők sokéves építkező munkájának köszönhetjük, de annak is, hogy az open source technológiák térnyerése a BI területén töretlen. Nem revolúciót látunk ezen a téren, hanem a sokéves evolúciós folyamat oda vezetett, hogy a nyílt forráskód alapú BI megoldások egyre több helyen váltak az elfogadott, mindennapi megoldások részévé. Ma már nem a kísérletező kedvű újítók, a megoldásokban rejlő potenciált felismerő kutatóhelyek vagy a túlságosan költségérzékeny cégek szemeznek ezzel a technológiával, hanem olyan tudatos cégek is, akik hosszú távú céljaik eléréséhez a messzemenőkig a cégükre szabható, hatékony megoldásokat látnak ezekben a technológiákban.

Mielőtt azonban elmerülnénk az OSBI-ról szóló hírek özönében, felhívnám a figyelmet, hogy Arató Bence csapata nem sokat pihen a mai konferencia után. Tizenkilencre lapot húznak, azaz november 22-ére egy újabb, még sosem látott különleges konferenciát hoznak össze Innovatív BI címen. A téma Bence jó ütemérzékét dicséri: a hazai innovatív analitikai eszközök és módszereknek szeretne teret adni, ezzel is erősítve a hazai BI innovációt, a tapasztalatcserét, illetve inspirálva a szakemberek és üzleti felhasználók közötti kommunikációt. Egy ilyen konferencia nagyon jókor indul, ezen ott kell lenni.

Margóra: Miközben befejeztem ezt a posztot, érkezett a hír Twitteren, hogy meghalt Steve Jobs. Sokat olvashatunk majd arról, mitől és miért vált már életében legendává, de egy biztos: bebizonyította, hogy nemcsak jobbnak érdemes lenni a versenytársainknál, hanem sokkal jobbnak is. RIP

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr723281623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2011.10.06. 10:58:00

Két idevágó érdekesség, ha már benéztem.

(1)
A főnököm azt mondta reggel a szemembe, hogy (a) ilyen rendezvényekre főnököknek /mint neki/ kell járni, nem projekt-végrehajtóknak.
(b) különben sincs semmi értelme ilyen konfenernciáknak, mert ez csak pofavizit.
(c) Minden információ 5 perc alatt megtalálható a netről.

(2)
"Érdekes gondolat: közelítő SQL, gyakran a korrekt eredményre nincs szükség az elemzésekben, viszont gyors válaszra igen"

Az "ördög a részletekben lakik", "puding próbája az evés" és hasonló bölcsességek.

Gáspár Csaba 2011.10.06. 11:47:19

@tnsnames.ora: Nehéz egy konferenciarészvétel ROI-ját egyből kimutatni. Fontos, hogy valaki a weben kövesse a szakma változásait (bár a legtöbb helyen ezt nem számolhatjuk el munkaidőnek), de igazi lendületet, kreatív gondolatokat, mély benyomásokat igazán csak a helyszínen lehet megszerezni. És igen a kapcsolatépítés is fontos, ebből a szempontból talán igaza van a vezetődnek, hogy neki is itt lenne a helye.

Végül egy utolsó gondolat: ismerek olyan hazai céget, aki tudja, hogy a munkaerő elégedettségét, kiégésének elkerülését,szakmai erejének megörzését többek között azzal lehet elérni, ha kollégáit elküldi azokra a konferenciákra, melyekre el szeretne menni. Ők így nagy nemzetközi üzleti és technológiai konferenciákra járnak ki, de az alapelv szerintem mindenképpen megszívlelendő.

_Hose_ 2011.10.06. 15:18:04

Csaba, kérlek a kész twitter folyamot légyszi mentsd ki, ahogy szoktad.
Sajnos nem tudok ott lenni, de kíváncsi az vagyok.

Gáspár Csaba 2011.10.08. 00:50:47

@_Hose_: Természetesen kimentem, a hétvégén formázom is, és belinkelem.

Gáspár Csaba 2011.10.10. 19:07:38

@_Hose_: A korábbiak is megvannak, de tweetsor pdffé alakítása jelenleg nekem kb. 30 percet vesz igénybe, és az kicsit sok.

Gáspár Csaba 2011.10.10. 19:08:13

@_Hose_: Ha igény van egy korábbi tweet-folyamra, akkor természetesen megcsinálom, csak szoljatok, szívesen megcsinálom, ha van rá igény.