Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.09.19. 09:00 Gáspár Csaba

Beszámoló - ECML PKDD konferencia

Címkék: előadás konferencia beszámoló tudományos 2011 kdd gépi tanulás

A napokban tartottam egy tanszéki szemináriumot arról, hogy milyen hatások értek minket az Athénban tartott ECML PKDD konferencián. Már a felkészülés alatt is problémát jelentett, hogyan fogom tudni összefoglalni azt a rengeteg hatást, érdekes előadást és témát, amit ez alatt az öt nap alatt kaptunk. A nehézség magából a konferencia méretéből is következik: 599 cikkből 121 cikket fogadtak el, azaz ennyi előadás volt megtartva a konferencia középső három napján. A két további napba 11 workshop, számos tutorial egy demó és egy ipari session volt beletuszkolva.

A hatalmas információanyag befogadás nem volt könnyű, a harmadik nap végére már többen azt éreztük, hogy már annyi inputot kaptunk, hogy megteltünk, le kell ülni dolgozni, megvalósítani az ötleteinket, annyira feltorlódott bennünk minden. A helyszínen egy "agytérképbe" (mindmapbe) jegyzeteltem a legfontosabb gondolatokat, kutatási illetve innovációs ötleteimet. Az eredményül az pályafutásom legnagyobb mindmapjét kaptam (illusztrációnak ennek áttekintő nézetét tettem be ide balra).

A blog olvasói számára leginkább az "Invited talk" előadásokat ajánlom majd figyelmébe. Egyelőre ehhez azonban azt várom, hogy az idei előadások felkerüljenek a videolectures.net oldalára, hogy az ajánlóm kapcsán akár meg is lehessen nézni egy-egy ilyen előadást. Majdnem minden előadás kikerül ugyanis erre a webre, az előadás videója és prezentációs anyaga összehangoltan válik majd megtekinthetővé. A konferencia regisztrációs díját 40€-val meg kellett emelni, hogy finanszírozni lehessen ezt a vállalkozást, de szerintem megéri.

Addig is kerestem a jegyzeteimben három olyan előadást, amiket néhány mondatos kiegészítéssel szívesen ajánlok figyelmetekbe:

  • U. Redmond; M. Harrigan; P. Cunningham: Identifying Dense Structures to Guide the Detection of Misuse and Fraud in Network Data - Érdekes hálózatkutatási elemzési eredményeket értek el egy olyan kapcsolati hálózaton, amit egy P2P befektetésekkel foglalkozó amerikai weboldal (prosper.com) osztott meg a tudományos közösséggel (teljes cikk - proceedings).
  • Orestis Kostakis, Panagiotis Papapetrou, and Jaakko HollmenArtemis: Assessing the Similarity of Event-interval Sequence - Intervallumokkal leírható eseménysorok közötti távolságfogalom kialakításával foglalkoznak, ami nagyon jó ötleteket adott a félig struktúrált adatokhoz köthető kutatási témámhoz (teljes cikk).
  • Danai Koutra, Tai-You Ke, U Kang, Duen Horng (Polo) Chau, Hsing-Kuo Kenneth Pao, and Christos Faloutsos: Unifying Guilt-by-Association Approaches: Theorems and Fast Algorithms - A kapcsolati hálók mentén történő csomópont osztályozó eljárások gyorsításával foglalkoztak, az eredmények érdekességét az alkalmazott eljárásokon túl az adta meg, hogy a gyorsítás mellett is egy száz számítógépből álló Hadoop klaszteren futtatták az eljárásaikat (teljes cikk - proceedings).

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr343237287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2011.10.01. 16:59:48

Köszönjük! :o)
A későbbiekben a ti - újabb, nemrégiben említett - cikketekről is jó lenne majd olvasni, olyasmit ami publikus tud lenni.