Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.07.05. 14:10 Prekopcsák Zoltán

Bejelentések a Rapid-I éves konferenciáján

Címkék: konferencia beszámoló open source rapidminer rcomm rapidanalytics

Ugyan már közel egy hónap telt el, de még mindig nem számoltunk be részletesen a Rapid-I éves konferenciájáról, amely idén Dublinban volt. A Rapid-I, a RapidMiner és a RapidAnalytics adatbányászati programcsomagok fejlesztője, idén második alkalommal invitálta meg a technológiáival dolgozó kutatókat és fejlesztőket, hogy megosszák tapasztalataikat, eredményeiket, illetve új fejlesztéseiket. Tavaly is ezen a konferencián került sor a Rapid-I következő egy évet érintő fejlesztéseinek bejelentésére, és ezúttal is mélyebb belátást kaptunk a cég terveibe. Az alábbiakban ezeket veszem sorra.

A konferencia egyik fő bejelentése a RapidMiner Marketplace volt, amin az Apple AppStore modelljéhez hasonlóan a szoftverhez kapcsolódó kiegészítő bővítményeket lehet terjeszteni. A megszokott Rapid-I bővítmények mellett közösségi fejlesztések is megjelentek: képelemző, anomália felismerő, szemantikus webelemző és attribútum kiválasztó modulok is letölthetőek már az egyelőre béta üzemben működő felületről. Jelenleg csak ingyenes bővítmények érhetőek el, de a közeljövőben teret kaphatnak a fizetős kiegészítések is.

Természetesen a Rapid-I sem állt le a fejlesztésekkel és több új bővítményt terveznek kiadni a következő hónapokban. A RapidMiner felülete egy egyszerű táblázatkezelő funkcióval bővül, ami lehetővé teszi a kezdő felhasználóknak az egyszerűbb átállást az Excel alapú világból, de haladó felhasználóknak is néha jól jöhet, ha a felületen át tudnak írni pár hibás értéket. Szintén a kezdő felhasználókat segíti az új operátor ajánló felület, ami az elemzésben eddig szereplő operátorok alapján új operátorokat ajánl fel nekünk, így könnyebb eligazodni a RapidMiner sok száz operátora között. A felület kap majd egy új Profiling fület is, ahol az elemzésünk egyes operátorainak futásidejét vizsgálhatjuk meg remek vizualizációk segítségével. Ezzel könnyen azonosíthatjuk az időigényes feladatokat, amit esetleg az elemzés átalakításával gyorsabb műveletekkel is ki tudunk váltani.

Természetesen az üzleti felhasználók sem maradtak ki a fókuszból, így hamarosan lehet majd OLAP kockákból olvasni és MDX lekérdezéseket írni, valamint néhány egyszerűbb algoritmus esetén az in-database mining opció is rendelkezésre fog állni, azaz a műveletet a bemeneti adatokat tároló SQL adatbázis is végre tudja majd hajtani.

A konferencia utolsó napja fejlesztői képzésekkel és Rapid-I Analyst vizsgával telt amelyet én is teljesítettem, így már Magyarország is szerepel a RapidMiner szakértői térképén. A következő hónapokban további magyar vonatkozású fejlemények is várhatóak, de ezekről majd akkor számolunk be, ha minden biztossá válik...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr883040967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Hose_ 2011.07.07. 22:47:37

Milyen volt a Radoop bejelentésetek fogadtatása? Írtok majd részletesebben a konferencián tartott előadásotokról?

Gratulálok a vizsgádhoz!

Prekopcsák Zoltán · http://prekopcsak.hu 2011.07.08. 16:37:27

Köszi! Pozitív volt a fogadtatás, volt pár érdeklődő is aki használná, de sokkal több érdeklődő érkezik a weben keresztül, volt pár felfutásunk különböző országok BI blogjaiban és Twitter csatornáin.

Gábor szerintem majd ír külön az előadásokról, de addig is a Radoop előadás elérhető itt: prezi.com/dxx7m50le5hr/radoop-presentation-at-rcomm-2011/
süti beállítások módosítása