Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.06.14. 14:07 Gáspár Csaba

A 7. sikerkritérium

Címkék: mém adatbányászat projektmenedzsment

Egy népszerű ökölszabály alapján egy jó adatbányászati projektnek hat sikerkritériuma van: legyen (1. pont) sok sorból álló és (2) attribútumokban gazdag adathalmazunk, melyben legyenek az adatok egyrészt (3) tiszták, másrészt (4) jól reprezentálják a prediktív modellekben körüljárt eseményt. Ezen túlmenően fontos, hogy a projektre (5) jól mérhető legyen a ROI, illetve a vállalati környezet olyan legyen, hogy a kapott eredmények alapján a menedzsment ténylegesen változtathasson a korábbi folyamatokon, azaz (6) akcióképes legyen a vizsgált tématerület

Mint minden ökölszabályhoz, ehhez is lehet tökéletes példákat hozni: egy nagy mobil szolgáltató lemorzsolódás projektje tökéletes a fenti hat szempontból. Sok felhasználója van ezeknek a cégeknek (1), a felhasználókról különféle információk (2) állnak rendelkezésre (sokat tudunk például a telefonálási szokásairól, de a számlafizetési szokásai, kapcsolatai hálózata, készüléktípusa is igen gazdag adatkört eredményez). Az adatok a legtöbb viselkedési adat esetében tiszták (3), azokat tipikusan a távközlési vagy a számlázási rendszerből emeljük át automatikusan. Persze vannak azért itt is kivételek, például egy kártyás előfizetésnél a felhasználó kora mindig nagy talány. Torzítatlanság is valójában közel kipipálható (4), jól lehet tudni, ki az ügyfelünk, és ki az aki elment, vagy már nem használja a telefonját (cégek egyre gyakrabban vizsgálják a rotational churn jelenségét, mikor valaki látszólag elmegy egy szolgáltatótól, de egyből mint új ügyfél meg is jelenik). A megtartási kampányok pénzbeli hatékonysága (5) viszonylag jól mérhető (például egy kisebb kontrollcsoporttal), illetve a felhasználókat is elég sok csatornán meg lehet szólítani (6), ha be szeretnénk avatkozni az elvándorlás elkerülése érdekében. 

Persze a legtöbb projektnél valamelyik ponton kilóg a lóláb, valami nem stimmel, de ezért van szükség a mélyebb adatbányászati, üzleti és technológiai szakértők tudására, hogy ne csak az ideális eseteket lehessen megoldani. Ugyanakkor egy-egy projekt nehézségének előzetes felmérésére a fenti modell kiválóan alkalmas. Ehhez az összeállításhoz szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy hetedik sikerkritériumot, mely szerintem kerekebbé teszi ezt a világot.

A hetedik sikerkritériumnak a rövid válaszidőt javaslom, ami mögött azt értem, hogy egy adatbányászati, prediktív analitikai eredményre alapozott döntés helyességéről minél rövidebb idő alatt kapjunk visszajelzést magából a folyamatból. Ez nagy mértékeben maghatározza azt is, hogy milyen fajta modellt, módszertant alkalmazhatunk: mikor egy webáruháznál kiépítenek egy ajánlórendszert, a legtöbb esetben napok, vagy akár órák alatt lehet látni, hogy az adott megoldás előrelépés-e a korábbi gyakorlathoz képest vagy sem. Ebben az esetben az is elfogadható, ha a modellek feketedobozként működnek, és az azokat felhasználó üzleti oldalnak fogalma sincs, hogy milyen attribútumok alapján és hogyan hoz döntést a rendszer.

Ezzel szemben mondjuk egy banki, biztosítási környezetben, ahol egy rosszabb modell alapján felvett ügyfél bedőlése évekkel később jön csak elő, valójában mindenki csak jól átlátható, érthető, hihető magyarázatot adó modellek mentén mer elindulni. Ez utóbbi esetben tipikusan a projektet követő távoli években derülhetne ki, hogy egy adott elemzés segített-e, vagy a korábbi gyakorlatot kellett volna követni, feketedoboz megoldásokkal előjönni ilyenkor túlságosan rizikós.

Sokat segít tehát, ha egy modellről mihamarabb valós visszajelzést tudunk kapni, sokkal magabiztosabban lehet ilyenkor kísérletezni, és a legjobb megoldást megtalálni. Hogy hogyan lehet a válaszidőt rövidíteni? Ez egy másik, egy később poszttá formálódó történet... 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr812974335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2011.06.17. 13:06:36

A téma és a felvetés nagyon jó.

És mivel egy blogposztban nem lehet mindent és teljeskörűen leírni, biztos lehet kiegészítéseket tenni egyéni megfontolásokból... ;)

* Én például jobban szoktam vágyni kevesebb, de nagyobb magyarázó erővel bíró attribútum(kombináci)okra. Az KDD-s Orange-verseny is rámutatott, hogy nagyon gyorsan el tudnak szabadulni a potenciális magyarázó-változók.

* Bár jóféle technikák vannak kezelésükre, mégis alapból hálás tud lenni, ha (1) kitöltöttek és (2) minél inkább kiugró érték mentesek az attribútumok. A nagyobb/jobb kitöltöttségért olykor nagyon meg kellhet küzdeni, az én tapasztalatom szerint

* A legérdekesebb viszont kétségtelenül a poszt-címadó 7.sikerkritérium. ;)

- Így első belegondolásra és nagy százalékban a válaszidő és a pontosság többnyire egymás kárára tuningolható leginkább magyarán létezhet "optimum" a két szempontra.

- És van egy harmadik aspektusa a rövid válaszidőnek méghozzá a skálázhatóság. Ugyanis a gyakorlat az az, hogy úgy nőnek az adatok (az "égig"), hogy a már egyszer implementált megszokott válaszidőket implicite el is várjuk. Azaz durva példával élve kétszer akkora adattömegre elég legyen még egy gépet beállítani, hogy minden funkcionalitás tudjon a régi válaszidőkkel menni.
Tipikus példa lehet egy Netflix (rohamosan növekvő ügyfél- és filmbázissal).

- Én ha választhatok jobban szeretem a pontosságot választani, mint a rövidebb válaszidőt, de el kell fogadni, hogy az "idő pénz". De ekkor is felhasználóként / ügyfélként szeretném látni, hogy a rövidebb válaszidő tényleg nagyobb profitot hoz (nem öncélú a rövidebb válaszidő a "látványért" magáért)

Gáspár Csaba 2011.06.19. 15:42:46

@tnsnames.ora: Lehet, hogy nem írtam le teljesen egyértelműen, a válaszidő alatt nem a modellezés futási idejét értem, hanem azt, hogy egy modell való életben történő használatáról milyen hamar kap visszajelzést maga a megrendelő. Szóval ez nem az adatbányászati folyamat belsejében megjelenő technikák, hanem magának a feladatnak a tulajdonsága.

Tényleg nem akartam végtelen hosszú blogbejegyzést írni, ezért talán nem is emeltem ki eléggé, hogy itt a sikerkritériumoka valójában a környezetről szólnak: mikor lesz sikeres egy adatbányászati projekt, milyen feladatok alkalmasak arra, hogy sikeres projektet csináljunk belőlük.

tnsnames.ora 2011.06.19. 17:23:17

Nyilván nagyobb az esély a sikerre, ha hamarabb jelentkezik a(z) (esélyes) pozitív visszajelzés.
Talán idevág a fociból vett analógia, hogy az edzők 2-3 évre szeretnek tervezni úgymond csapatot építeni, de elég lehet 1-2 vereeég a bajnokságban, hogy aztán mégis iziben repüljön az edző.
Valóban nehéz egyeztetni a folyamatos azonali sikeréhséget a hosszabbtávú stratégiai tervszerűséggel.

tnsnames.ora 2011.06.19. 17:25:29

BTW, nem is írtam, végül a téma fontossága miatt én is blogposztot szenteltem végül az ügynek.

liftinstinct.blogspot.com/2011/06/mi-predesztinal-sikerre-egy.html