Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.06.05. 18:41 Gáspár Csaba

Adattárház Fórum 2011 - Beszámoló

Címkék: konferencia beszámoló 2011 ssd hadoop amazon ec2 teradata bigdata adattárház fórum bi consulting

Már néhány információ erejéig érintettük az idei Adattárház Fórumot, de a beszámolóval eddig adósaitok voltunk, összeszedtem tehát a legfontosabb gondolataimat a konferenciával kapcsolatban.

Arató Bence a konferencia szervezőjeként egy átfogó-áttekintő, piacelemző előadással indította a napot. A felvezetőben külön beszélt a konferencia iránt megnőtt érdeklődésről, és hogy milyen sok új, korábbi konferencián meg nem jelent jelentkező volt a regisztráltak között. Az idei év BI konferenciái kapcsán már biztosan mondhatjuk, hogy a téma iránt az érdeklődés a válság előtti időket is meghaladja

A konferencia legjobb és legfontosabb előadása a keynote volt, amit a Teradata technológiai vezetőjeStephen Brobst tartott. A karizmatikus előadó az adattárházak, az adatelemzés múltját, jelenét és várható jövőjét olyan remek, elragadó módon adta elő, hogy már csak ezért az egy előadásért érdemes volt a helyszínre elmenni. Rámutatott arra, hogy a rögzített vállalati adatok mennyisége jelentősen gyorsabban nő, mint az elérhető memória mérete, így, bár többször vizionálták, de várhatóan a teljes adattárházak soha nem fognak elférni a memóriában. Sőt, olyan adatmennyiségbeli igények vannak, hogy azok kiszolgálásához újabb és újabb technológiák megjelenése szükséges, melyekből a jelenlegi legfontosabbnak az SSD diszkek felhasználását jelölte meg. Nagyon érdekes volt még hallani azokat a víziókat, hogy a szenzorokhoz köthető adatok milyen módon fogják átalakítani mindennapjainkat (orvostudomány, közlekedés, mezőgazdaság, stb.), és hogy ezen adatok megjelenése mekkora további adatméretbeli robbanást fog okozni.

A konferencia délutáni szekcióiból a big data világához köthetőket emelném ki. Ebbe a részbe tartozott az én előadásom is ("Adatbányászat a big data világában"), de számomra a legtöbb érdekességet ezen a területen Simon Zoltán és Kiss Tibor előadása hozta. Ők az Omixon nevű hazai startup cégen belül foglalkoznak genetikai elemzéssel, amit az Amazon EC2 számítási felhőben végeznek Hadoop alapú megoldásukkal. Nagyon izgalmas volt hallani azokat a nehézségeket, problémákat, melyeket a felhő alapú számítási módszerükből adódóan kellett megoldaniuk, megérteni azt, hogy mekkora üzleti potenciál és mekkora kihívás egy ilyen környezetben startup céget indítani.

Egy új kezdeményezés keretében a szekcióelőadások mellett a folyosón lehetett a Mobil BI kiállítás résztvevőivel is ismerkedni. Néhány megoldást én is megnéztem, főleg iPadek segítségével demózták a gyártók a különböző dashboard megoldásaikat. Azt kellett tapasztalnom, hogy számomra is érthető és érdekes adatok nélkül egy ilyen alkalmazás nem tud igazán lázba hozni. Nem tudom milyen érdekes adatok lehettek volna bemutathatók (első ötletem mondjuk valami TV vagy mozi nézettségi statisztika), de a fiktív adatok felett a lefúrás, az új diagramok, nézetek nyitása inkább egy-egy kötelező körnek tűnt, de aha élményt nem adott.

Összességében nagyon jól éreztem magamat a konferencián, sok megtermékenyítő gondolatot tudtam hazahozni. A konferencia szerintem nagyon jól sikerült, jövőre is remélem el tudok majd jutni. 

Néhány további gondolat kedvéért ajánlom mindenkinek a konferenciáról szóló Twitter összefoglalónkat is.

UPDATE: ComputerWord cikke a konferenciáról, a plenáris részt jól összefoglalja.

UPDATE(2): 2011.06.24.

Ma olvastam a szervezőktől az információt, hogy az előadásom a konferencia értékelőlapjai alapján nagyon előkelő helyezést ért el. A látogatók visszajelzése alapján a három legjobb előadás sorrendben ugyanis a következő volt:

  1. Stephen Brobst - The Future Of Data Warehousing
  2. Gáspár-Papanek Csaba - Adatbányászat a BigData világában
  3. Arató Bence - Az adathegyek meghódítása

Nagyon örülök az elismerésnek, köszönöm mindenkinek.

Képek forrása: adattarhazforum.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr262959676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.