Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.05.15. 13:58 Gáspár Csaba

Összefoglaló a X. SPSS Konferenciáról

Címkék: konferencia beszámoló spss 2011 vizualizáció spss hungary

Adósotok vagyok még egy rövid beszámolóval az SPSS idei konferenciája kapcsán. Több hete volt a konferencia, ezért kevésbé az első benyomásokat, hanem a hosszabban bennem megmaradt konklúziókat, emlékeket tudom itt összefoglalni. Lássuk.

Kezdjük azzal, hogy meglepően sokan jelentek meg ezen a konferencián is, úgy tűnik általánosan elmondhatjuk, hogy idén a BI konferenciákkal kapcsolatos érdeklődés egyértelműen nőtt. Az előadások oldaláról egyfajta visszafogottságot érzékeltem. Tipikusan érdekes előadásokat hallhattunk, de az összkép azt sugározta, hogy az SPSS háza táján nem valamifajta innovatív, lelkesítő, előremutató, új lendületet adó pezsgés lenne. Inkább az volt az érzésem, hogy az SPSS portfóliója, ígéretei lényegében alig változtak, de ezzel az eszközzel lehet érdekes projekteket csinálni. A bemutatott megoldások érdekessége inkább a terület miatt érdemelnek figyelmet, a technológia használata az adott projektben lényegében triviális. Így aztán szerintem mindenki élvezte az előadásokat, érdekeseket hallhatott, de szerintem kevés olyan dolgot lehetett látni, amit úgymond érdemes "hazavinni", ami kapcsán átértékeljük a területről alkotott képünket, ami alapján máshogy akarunk használni technológiákat, megoldásokat.

Mondom ezt annak ellenére, hogy sok innovatív jellegű érdekes beszámolót hallhattunk. Ezek egy jelentős része Watson-hoz, az amerikai "Minden vagy semmit" játékban győzni tudó természetes nyelvi feldolgozásra alapuló IBM megoldáshoz kapcsolódott. Sőt, a szünetben játszani is lehetett Watson-nal, tényleg nagyon impresszív ahogy válaszol a kérdésekre. Ugyanakkor maga Watson története inkább az egész IBM renoméjának erősítésére való, de a technológia mindennapjaiban nem fog nagy változást hozni. Mindenki emlékszik arra, mikor Kaszparovot legyőzte az IBM Deep Blue gépe, de így utólag ez inkább azt jelenti, hogy az IBM tud nagyon erős gépeket építeni, nem azt, hogy lenne valami olyan technológiája, amivel komplex feladatokat tudna megoldani. Hasonló érzésem van Watson-nal kapcsolatban is, a konferencián is elhangzott néhány hiányosság és érdekesség, ami Watson korlátairól szóltak. Egy természetes nyelvi feldolgozásban kompetens volt tanszéki kollégánk, Kardkovács Zsolt blogbejegyzését ajánlom azoknak, akik tényleg kíváncsiak arra, hogy technológiailag mennyire előremutató ez az sikersztori.

Watson-on túl két előadás emelkedik ki az emlékeimben. Az elsőt Vada Gergelytől hallottuk, aki többedmagával az SPSS munkatársainak stresszszintjét elemezte. Ehhez néhány napon keresztül a vizsgálatba bevont munkatársak szívritmusát és légzését figyelték egy apró kis eszközzel. Nekem nagyon tetszett maga az öltet is, beszélgettem olyannal is, akit vizsgáltak, és nekik is nagyon tetszett az egész kezdeményezés. Figyelték ugyanis, hogy az adott időszakban mit csináltalak a megfigyeltek, és ebből következtetéseket vontak arra vonatkozóan, hogy melyik tevékenység hogyan hat az emberekre. Az eredmények alapján aztán személyre szabott stresszkezelési tanácsokat is kaptak az alkalmazottak. 

Úgy általában a személyi adatelemzést egy izgalmas iránynak tartom: ahogy egyre több kütyü van a közelünkben, úgy egyre több értékes és elemzendő adat áll egyéni szinten a rendelkezésünkre. Nagyon jópofa dolgok épülnek ezekre az adatokra, lehet hogy egy blogbejegyzést is szánunk majd azoknak a megoldásoknak, melyeket már mi is kipróbáltunk.

A másik élesen a fejembe égő előadás az volt, amiben az egyik biztosító adataiból válogattak érdekességeket az elemzők. Megtudhattuk, hogy a csillagjegyekkel hogyan függenek össze a gépkocsi káresemények, és milyen színű autók a legveszélyesebbek (a "barbie" (pink, rózsaszín, lila, ...) színű autókat törik arányaikban össze a legtöbbször). Az előadás legérdekesebb része számomra az a jelenség volt, hogy mennyire más következtetést vontak le az előadók a megjelent ábrákból, mint én (és néhány más kolléga). Tudom, hogy egy jó ábra ötször annyi kérdést generál, mint amennyit megválaszol, de talán ezért is fontos, hogy legalább abban az egy válaszban legyünk biztosak. A tanulság az, hogy valós adatokat bemutató ábrákkal csak akkor szabad kiállni a közönség elé, ha az ábrákat egy független szakértő szemlélő előtt is meg tudtuk védeni. Ilyen jelenségeket a konferencia több pontján is láttam, volt olyan előadás, amiben az állítást alátámasztó ábrán valójában a kijelentett állítással teljesen ellentétes volt az ábra tartalma.

Összességében élveztem az SPSS konferenciáját, az érdekes előadások hallhattunk. Megérte elmenni még akkor is, ha így utólag úgy érzem, hogy nem igazán formálta át a gondolkodásomat se az SPSS termékekkel, sem a BI vagy az adatbányászat világával kapcsolatban. 

A konferenciáról szóló TWitter bejegyzéseim időrendbe szerkesztett verzióját is elérhetővé tettem.

(Kép forrása: Foxnews)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr792905299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása