Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.04.19. 21:11 Gáspár Csaba

IQSymposium - Ami eddig kimaradt

Címkék: konferencia beszámoló magyar telekom 2011 iqsys iqsymposium

Mindjárt itt az X. SPSS Adatbányászati és adatelemzési konferencia és még a két hete megtartott IQSymposium kapcsán sem érintettem mindent, amit terveztem. Végre megjelentek az IQSys honlapján az előadások letölthető anyagai, jobban szeretek úgy írni ezekről, hogy linket is tudok hozzá mellékelni. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az IQSys honlapja megújult (már nagyon ráfért), az új design sokkal kifinomultabb, tényleg egy komoly naprakész vállalat arculatát tükrözi.

A következőkben a legfontosabb, eddig még be nem mutatott előadásokról egy-egy gondolatot szeretnék megosztani veletek (korábbi beszámolók: 1, 2, 3, 4, 5, 6).

Sipos Ferenc: Tudás, folyamat, haszon

Az IQSys BI üzletágának rövid bemutatását, az IQSys legfontosabb irányainak, főbb gondolatainak összefoglalását hallhattuk Sipos Ferenctől, érdemes végiglapozni az bemutató anyagát. Két dologra hívnám fel a figyelmet. Egyrészt megjelenik a diákon a BI részleg küldetése és jövőképe, érdekes látni például ezekben az adatbányászat szerepét. Másrészt becsülendőnek tartom, hogy a cég történetének bemutatásánál nem a legnagyobb üzleti projektek kerültek fel az időtengelyre, hanem a megjelentetett könyvek és társadalmi célú projektek kapcsán érzett büszkeségüknek adtak hangot.
 
Szűcs Roland: 11:0
 
Egy nagyon lendületes, jól felépített előadást hallottunk Szűcs Rolandtól, aki ha jól olvastam a sorok között pont mostanában keres új utakat a Magyar Telekomnál töltött évek után. Az előadás diái inkább illusztrációként szolgáltak a mondandóhoz, amit így tudnék összegezni: a Magyar Telekom egy nagyon jövedelmező (állítása szerint évi 20-30 milliárd Forintot hozó), üzleti irányból vezérelt fejlett üzleti intelligencia megoldással van felvértezve, mely - az előadás alapján - én mintaértékűnek tekintenék. 
 
Külön öröm volt hallani egy üzleti irányból jövő szakember szájából, hogy a rejtett összefüggések feltárásán túl a szimuláció és az opitmalizáció az a két terület, mely irányába a jövő BI megoldásainak el kell indulnia, és ahol a cég az első lépéseket már meg is tette.
 
 
Személyes kedvencem volt ez az előadás, külön köszönet érte a rendezőknek. Csermely Pétert hazánk egyik legjelesebb gondolkodójának tartom, aki nemcsak a szűkebben vett tudományterületén akar hatást gyakorolni, hanem felelős és tapasztalt emberként a társadalom szintjén is hatni akar és hatni is tud. A TEDx konferenciák világát idéző gondolatébresztő előadásában a kreativitás, a hálózati gondolkodás és az üzlet illetve a menedzsment kapcsolatát boncolgatta. Mindenkinek ajánlom a blogját is, ahol hasonló gondolatokat fogalmaz meg hétről hétre. Már csak azért is érdemes figyelni ezt a kezdeményezést és a köré kiépült közönséget, hogy lássuk, vannak Magyarországon olyanok, akik a közügyekkel való foglalkozást teremtő, előremutató módon tudják művelni.
 
Mint már említettem, a délutáni szekcióból nem tudtam igazán nagy merítéshez jutni, de örömmel vesszük, ha valaki a kommentek között megosztja tapasztalatait, véleményét az ott elhangzott előadásokról. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr162840839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.