Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.04.15. 21:27 Gáspár Csaba

X. SPSS Adatbányászati és adatelemzési konferencia

Címkék: konferencia ibm beharangozó spss etikus 2011 spss modeler spss hungary

Jövő csütörtökön kereken tizedik alkalommal rendezik meg az SPSS hazai konferenciáját. A kerek szám kapcsán elkezdtem kutatni a weben az első konferencia után, és némi zavart keltett bennem, hogy 2005-ből találtam meg az első konferencia oldalát (az akkori programot érdemes megnézni, ismerős nevekkel és a korábbi években fontos témákkal lehet találkozni rajta). A levelezésemben visszakeresve látom, hogy én először 2006-ban jutottam be: akkor indítottam az adatbanyaszat.lap.hu oldalt és ennek kapcsán kooperálni kezdtem az SPSS Hungaryvel. Olyan távolinak tűnik,  mintha nem is öt éve lett volna.

Azóta sokminden történt, az SPSS-t felvásárolta az IBM, sokáig kérdés volt, mi lesz a hazai képviselettel. Úgy látszik átvészelték az átmeneti időszakot, hiszen nemrég tartották a Csodák Palotájában a születésnapi partyjukat (ezúton is köszönöm a meghívásukat), és a jövő héten lesz az éves konferenciájuk is.

A programról korábban már írtam néhány sort, most a számomra legérdekesebbnek ígérkező témákhoz fűznék egy-egy gondolatot:

  • Az IBM nagyon büszke a Wilsonra Watsonra, egy amerikai műveltségi vetélkedőben, a legügyesebb játékosokat is maga mögé utasító mesterséges kérdésmegválaszoló rendszerre. A téma természetesen szélesebb publicitást kapott, mint a szokásos IBM hírek, sokat olvastam már róla. Az első nagy előadás ezzel a rendszerrel fog megismertetni minket. Csak remélni tudom, hogy az előadók nemcsak az általános és sokat hallott tényeket fogják bemutatni, hanem egy kicsit többet elárulnak majd nekünk a megoldásról.
  • Kovács Gyula (Andego) az etikus CRM-ről fog előadni nekünk, külön örülök, hogy ilyen téma egy konferencia plenáris szakaszában is helyet kaphat. Kíváncsi vagyok Gyula gondolataira, és legalább annyira a közönség véleményére, reakcióira. Meglátjuk mennyit tudok majd összeszedni ez utóbbiból a kávészünetek során. 
  • A harmadik előadás is kakukktojás: Vada Gergely fog beszámolni arról, hogy egy hazai vállalat munkatársainál mért stresszértékek, a napi tevékenységi logadatok és a munkavállaló személyiségtípusa milyen korrelációban állnak egymással. Az ilyenfajta adatok gyűjtése, elemzése személyes kedvenc témám, kíváncsi vagyok hogyan gyűjtöttek adatokat, hogyan tudták felhasználni az eredményeket.
  • A délutáni adatbányászati szekcióban a Modeler diagnosztikai képalkotásban történő alkalmazásáról, a szöveganalitika helyzetéről, és az Origonál folyó adatbányászati elemzésekről lesz szó.

Az igazán emlékezetes előadásokról terveim szerint majd beszámolok itt, de aki nem tud addig várni, annak azt javaslom, nézzen be ide a blogra jövő csütörtökön: az IQSymposiumhoz hasonlóan a blogon is láthatóak lesznek a témába vágó Twitter üzenetek.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr122829400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BIP 2011.04.16. 09:21:34

Az IBM Watsonjáról tényleg sokat olvashattunk már, de vajon ki lehet Wilson? Az öccse? :-)

Gáspár Csaba 2011.04.16. 12:34:23

@BIP: Köszönöm a segítséget a családfák ügyében. Úgy látszik túl sok Dr. House-t nézek.