Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.04.08. 12:46 Gáspár Csaba

Összbenyomás az IQSymposiumról

Címkék: előadás beszámoló 2011 iqsys iqsymposium

Talán idén is több posztban fogunk írni a napokban megtartott IQSymposiumról, ezért első nekifutásra nem is az egyes előadásokkal kapcsolatos gondolatainkat osztjuk meg veletek, hanem egy átfogóbb, általános képet szeretnénk nyújtani.

Az biztos, hogy soha ennyien még nem jelentkeztek erre a rendezvényre, és a helyszínen is nagyon sokan voltunk. 500 főnél többen regisztráltak, ami nagyon szép szám. Nem tudhatom, hogy ez a létszám minek köszönhető, de nagyon kíváncsi lennék rá, hogy melyik érdeklődői szegmensből jöttek jóval többen.

Én alapvetően a délelőtti, plenáris részekre voltam kíváncsi, és nem kellett csalódnom. Bőgel György köszöntője simán csak jó volt; bár igazán ütős, elgondolkodtató felvezetőre nem kapott időt, de szerencsére a blogján egy zseniális posztot írt az IQSymposium kapcsán (mindenkinek ajánlom: Smart, safe, clean). Kár hogy nem adhatta ezt elő ott is. A többi plenáris előadás is a korábbi években jól bevált mintákat követte, majdnem minden esetben a tavalyi előadókat láttuk viszont. Nekem nagyon tetszett ez az állandóság, külön kontextusba helyezi az előadást, hogy emlékszem, mit mondtak tavaly és mit mondanak most. A további posztok témája pont ezen előadások lesznek. 

Az IQSymposium idei nagy újdonsága - és lényegében ez volt az egyetlen igazi újítás, ha jobban belegondolok - hogy idén hangsúlyt fektettek a Twitterre. Közös hashtag alatt írhatott mindenki, így az előtérben külön képernyőn lehetett követni a konferenciával kapcsolatos gondolatokat.

Én először twittereztem konferencián, és be kell valljam, hogy fantasztikus élmény volt: végre hozzá lehet szólni az elhangzottakhoz, olvasni, hogy ki mit gondol az előadók állításairól, aktív részesei lehettünk annak, ami a teremben folyt. Igazán jó kis 10-12 fős Twitterező közönség jött össze a rendezvény alatt, miközben olykor belepillantottunk a velünk párhuzamosan futó Smartmobil konferencia tweetjeibe is.

A Twitter képességeit meghaladja, hogy utólag összeszedje a konferenciához kapcsolódó bejegyzéseket, de ismerve ezt a furcsa tulajdonságát még időben sikerült megmentenem az elmúlt néhány nap bejegyzéseit, amit szívesen meg is osztok veletek (#IQSymp tweetek, természetesen időben alulról felfele olvasandó. UPDATE: Éppen a twitteren ennyi látszik, egyelőre még a két lista egyezik.). Szerintem izgalmas olvasmány függetlenül attól, hogy a helyszínen ott voltál vagy nem.

Talán még izgalmasabb lett volna, ha többen tudják követni a helyszínen a tweeteket, ebben nagy segítség lett volna, ha van a helyszínen ingyenes WiFi. De nem volt. Erős volt a kontraszt, hogy miközben a legújabb trendekről, számokról olvasunk, azon kell törni a fejünk, hogyan varázsolunk netet a kütyükbe (végül mobil hotspottal, sok-sok kábellel, laptoppal megoldottuk hogy legalább a körülöttünk ülőknek jusson net, de keserves küzdelem volt).

A délutáni szekcióban én is előadást tartottam, ezért sok előadást nem volt lehetőségem meghallgatni, de volt olyan is, hogy inkább a kávézót választottam. Egyedül talán az iPad alapú dashboard megoldásról szóló bemutatót tudnám kiemelni, de ott is inkább a téma volt az érdekes, a működő dashboardot a kivetítőn nem láthattuk, az iPad meg azért ahhoz kicsi, hogy a közönség bármit láthasson rajta, hiába mutogatják.

Hallottam előadást, amivel nem igazán tudom, hogy mi volt az IQSYS célja, valahogy az volt az érzésem, hogy az előadó sem hisz igazán abban, hogy a mondandójának igazi közönsége lenne a helyszínen. Talán ez köszönhető annak is, hogy a hatalmas létszám mellett a közönség nagyon szegmentált volt. Széles spektrumból jönnek BI képzettség és iparág szempontjából is, és ezért a "szóljon mindenkinek, de így nem szól senkinek" csapdába estek többen is. Hasonló bajban voltam saját előadásommal kapcsolatban, ezért örültem és lepődtem meg egyszerre, hogy nagyon sokan kíváncsian voltak rá  (az előadást lásd itt). 

Az esti sör-perec levezető jó volt, azon belül is nagyon tetszett az In Medias Brass Quintet rézfúvós kamarazenekar játéka. Elsőre nem értettem miért jó hogy 15 percre komoly zenével törik meg az esti programot, de nagyon sokat segített, hogy megálltam, ki tudtam üríteni a fejemet, és élveztem az élő zene varázsát. A sörcsapolást végzők enyhén szólva nem voltak a helyzet magaslatán, így jó okot szolgáltattak arra, hogy a konferencia után tágabb körben beüljünk egy közeli sörözőbe, hogy megnöveljük néhány további órával ennek a színvonalas, érdekes konferenciának a hosszát.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr672808441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Hose_ 2011.04.08. 14:12:06

Köszi a Twitter kimentést. Így legalább már értem, hogy mire lehet használni ezt a Twittert :)
Meg legalább olvashattam véleményeket olyan előadásokról, amikre nem tudtam beülni.

Gáspár Csaba 2011.04.08. 22:56:35

Köszi a visszajelzést, számomra is meglepő, hogy a Twitter mennyire jó konferenciakövetésre. Én a CIO 2011 konferenciáról tájékozódtam először, és nagyon jó kis mozaik állt össze a fejemben, vajon mi történhetett ott (Meg persze meséltek is róla).

Különben ha van rá igény, akkor egy tweet válogatást is összerakunk, ugyanis a fenti 34 oldalas twitter folyam kicsit ijesztő lehet.