Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2011.03.03. 16:17 Gáspár Csaba

BI Évkönyv Konferencia - Élőben

 

9:23 Első alkalommal fogok élőben írni egy konferenciáról, a BI évkönyv konferenciája remek alkalom erre: Arató Bence négy átfogó jellegű szakmai előadást tart nekünk a délelőtt illetve a szervezők gondoltak arra, hogy legyen wifi hozzáférésünk, elosztók a gépekhez. Természetesen nem nagy bejelentésekről, újdonságokról fogok szerint beszámolni - itt ilyeneket nem várunk, hanem majd egy-egy főbb gondolatot, mémet vágok be ide, mely valamiért nagyon igaz, de talán annyira nem nyilvánvaló, vagy egyszerűen meglepő, vagy vitáznék vele.

9:37 A program itt olvasható, a 2010-es év BI szempontból legérdekesebb 12 pillanatjával kezdünk.

9:40 Workshop jelleget ígér Bence, vannak zöld-sárga-piros szavazó lapok is, interaktivitást is ígérnek. Négy fő téma ez lesz:

 • Üzleti intelligencia 12 pontja
 • BI trendek
 • Szállítói körkép
 • BI-TREK előzetes eredmények (felmérés a magyarországi BI szakma részvételével)

9:47 Mostani évkönyvben: 5 fejezet, 70+ oldal, 100+ cég a szállítói katalógusban, mindig csodálkozik Bence, hogy ilyen sok cég van. Ezen én is csodálkozom. Persze nem minden cég aktív. 

10:03                    A 12 fontos pillanat a BI-ban

Végigfutunk a legfontosabb eseményeken hónaponként. Kiemelt hírek - az én szemüvegemen keresztül, de Bence izgalmas kiegészítéseit nem tudom idevágni (a lényeg benne van a könyvben, azt mondja)

 • Január: (1) Qlikview Androidra fejleszt, (2) A Jaspersoft bejelenti nagyvállalati BI platformját
 • Február: (1) A SAS 2009-ben is növekedett, a válság ellenére is, 30 éve folyamatosan; emellett megnyeri az év munkahelye címet (globálisan) (2) Webes alapú, önkiszolgáló BI megoldás az SAP-tól (3) A Gartner szerint az Oracle és az IBM vezet a BI platformok között - érdekes, mert a 2011-es elemzésben emlékeim szerint idén a Microsoft a favorit (4) Aleri CEP szoftvereit feldolgozza a Sybase, CEP=Complex Event Processing
 • Március: (1) Megjelenik a Rapidminer 5.0, minőségi változás, ettől az értékesítési lehetőségük hirtelen megugrott (Bencének mesélte a RapidMiner vezető az Open Source konferenciájuk után (2) Tableau-sztori - egyetemi spinoff, én nem ismerem, 5 év alatt 20 millió dolláros árbevétele van úgy, hogy 100%-ot növekedtek. (3) Készülnek megoldások iPad-re, azóta is ígéri a szakma, ez lesz a next-big-thing, pedig még az eszközt nem is árulták akkor.
 • Április: (1) SAS szociális médiát elemző szoftvert készít, ő volt a nagyok közül az első (2) Százszor gyorsabb adatfeldolgozást igér a SAS.
 • Május: (1) Sybase IQ termék hazai előretörését vizionálja Bence. (2) Új SPSS modellező (Modeler 14) jelenik meg az IBM-től. (3) Tovább nő a Hadoop népszerűsége.
 • Június: (1) A SAS nagy teljesítményű analitikus megoldásokról számol be (százszoros sebességnövekedésről beszélnek) - Külön cikk van az évkönyvben a sebességről: "A sebesség mámorában". (2) Hazai fejlemények: StarSchema Ausztráliában terjeszkedik, BI és adattárház projektvezető képzés.
 • Július: (1) QlikTech részvény kibocsátási sztorija.
 • Augusztus: (1) Az IBM megvette az Unicát. (2) Megjelent az Oracle BI Suite 11g.
 • Szeptember: (1) Megjelenik a SAS Rapid Predictive Modeler. Saját kiegészítésem: Ha látom a nevét, akkor arra gondolok, hogy két jó megoldás van még adatbányászatra: a RapidMiner és az IBM SPSS Modeler.
 • Október: (1) (2) Megjelenik a Cognos 10 és a QlikView 10. (3) Megtartják az Open Source BI Fórumot.
 • November: (1) 20 millió dollárt takarított meg adatbányászattal a HP. (2) Új MS SQL Server készül. (3) A Talend 34 millió dollárnyi tőkét von be - Ezek szerint az Open source BI-ban van fantázia...
 • December: (1) Prediktiv modellező programcsomagot készít a Salford Systems. (2) Amazon felhőben futtatható GPU-t használ a PALO. Megtudjuk, miért érdemes GPU-ra elemzési feladatokat átvinni.

10:34 Megjegyzés:  A hírek kb. 20%-át írtam ide, és Bence hírértelmezéseiből pedig szinte semmit, az adatbányászattal kapcsolatos dolgokat túlreprezentáltam. Az éves összefoglaló egyszerűen fantasztikus volt.

10:49                  BI trendek

Számomra a legérdekesebb, legizgalmasabb gondolat emelném ki:

 • Mobil BI - Lehet hogy nem is fontos annyira, mint amennyire most ez látszik, de még féluton vagyunk, mert még nincs mindenkinek táblagépe, okostelefonja. Még a mobil BI szoftverek is még fejlődést igényelnek. Egy kis adalék: iPad eladást 3,3 millióra becsülték előre, de 14,8 millió fogyott 2010-ben - ergó ez erősebb trend, mint ahogy mi azt gondoljuk, vagy gondolta bárki.
 • Gyors BI - A memória mérete már összemérhető az adattal, főleg ha a memória alapú adatbázisok és oszlopalapú adattárolás elterjed. Ehhez jön a GPU forradalom, illetve a PC-k kapacitását is kihasználó elosztott számítási megoldások.
 • Felhő alapú BI - Amazon EC2, Google vizualizációs szolgáltatása (SaaS)
 • Innovatív alkalmazások: Hálózati elemzések világa, főleg a csalásdetektálásnál lényeges. Vélemény elemzés a másik innovatív irány - Twitter és Facebook hozzászólásainak elemzése. Bence lenyűgözött minket a számokkal, árakkal, képernyőképekkel és az érdekes sztorikkal. A SAS-nak, SAP-nak, Oracle-nak van már megoldása ezekre.
 • Hazai BI alkalmazásfejlesztés áttekintése is elhangzott, nagyon izgalmas, én még korábban ilyet nem hallottam. Fontos megállapítás: nem igény oldalról jön az innovációra a nyomás, hanem a vegyes finanszírozás (pályázati források, innovációs járulékok) adta lehetőségek diktálnak. A témával külön rész foglalkozik évkönyvben.

Összvélemény: összeszedett, feszes előadás

11:40                 Piaci helyzetkép és a szállítók kínálata

Egy nagyon jó szempontrendszer szerint történő nagy összehasonlító körképet hallunk. Ilyet sem nagyon lehet máshol hallani, főleg nem szállítók által szervezett hazai konferencián. Nagy kellenek az ilyen független rendezvények. És a független szakemberek. A következő cégeket érintjük: Oracle, SAP, IBM, Microsoft,MicroStrategy, SAS, és a feltörekvők: QlikView, Tibco Spotfire, Tableau, végül open source BI körkép.

12:23               BI-TREK 2011 elemzés előzetes eredményei

Csak egy előzetes bemutatót látunk az általunk is promótált felmérésről. Néhány érdekes kiragadott tény:

 • 120+ kitöltő (kb. harmada szállító, harmada felhasználó, harmada egyéb)
 • Nyílt forráskódú BI-t már elterjedtnek gondolják, de a felhő alapú BI-t nagyon távolinak ítélik a kitöltők.
 • Mobil BI megoldásokat laptopon, okostelefon és táblagépen egyaránt fontosnak tartották a válaszolók
 • Milyen BI szoftverrel foglalkoznak a tanácsadók aktívan: sorrend - Oracle, IBM, Microsoft, SAP, SAS, MicroStrategy
 • OpenSource vonalban a sorrend: Rapid-Miner az első (8 válaszoló), a több ... ellapozott Bence az előadásban. Bence felhívta a figyelmet, hogy a Rapid-Miner felül volt reprezentálva a felmérésben, a valóság nem ennyire erős.
 • Felhasználói oldalról legtöbben IBM-et használnak, de termékszintű lebontás nem készült.

Ha kész lesz a teljes elemzés, akkor majd arról egy későbbi bejegyzésben megemlékezünk. Az elemzésre kb. két hetet azért még várni kell.

Most megyünk le ebédelni, ezért az egészről konferenciára vonatkozó véleményemet egy sorban írom csak le: hiánypótló, magas színvonalú, kihagyhatatlan. Kérdés, mennyit kell várni a következő ilyenre.

Köszönöm a figyelmeteket!

2011.03.03 - 16h17

Utóhang

Több visszajelzés érkezett tőletek, hogy már-már túl pozitív képet festettem a rendezvényről. Utólag végigolvasva ezt én is érzem, de az igazság az, hogy a helyszínen én mindig ennyire lelkes leszek. Ezt a lelkesedést lehet érezni szerintem ezen az íráson is.

A tisztesség azonban azt is megkívánja, hogy jelezzem (eddig erre külön nem akartam felhívni a figyelmet), hogy az évkönyv szerzői között én is ott vagyok, azaz teljesen nem vagyok független. Mindenkinek ajánlom, hogy olvasson bele a könyvbe, bár én még csak az adatbányászati blokk nem végleges szerkesztési verzióját láttam eddig, az olvasásnak is csak most fogok nekikezdeni. Ugyanakkor az évkönyv üzleti sikerétől is független vagyok, a bevételek BI Consultingot illetik, akik a könyvhöz kapcsolódó munka oroszlánrészét végezték, és akik vendégül láttak minket a konferencián.

A konferencia természetesen kapcsolódott az évkönyvhöz, de valójában egy olyan függetlennek mondható körképet adott, amit nagyon ritkán lehet meglátni ezen a sok-sok érdekkel átszőtt hazai BI világban. És ezért én igenis vállalom ezt a fajta lelkesedést.

Üdv:

  Csaba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr882706426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.