Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.11.26. 20:08 Gáspár Csaba

Elemzői állásajánlatok trendjei

Címkék: trendek analytics analitika google analytics bi 2010 data mining prediktív analitika

Adatelemző mivoltomból következően mindig lenyűgöznek az érdekes kimutatások és ábrák. Még jobban örülök, ha nemcsak passzív befogadója vagyok ezeknek, hanem ha én is eljátszhatok az adatokkal. Ezért is nagyon megörültem, mikor a KDnuggets oldalán érdekes trendeket mutattak az amerikai elemzői piac állásajánlatait illetően (itt).

Az indeed.com álláskereső oldalán nemcsak az állásajánlatok között kereshetünk, hanem azokban előforduló szavak trendjeit is figyelhetjük. Ki is derült hamar, hogy a KDnuggets grafikonjai - mondjuk így - félrevezetők (elfelejtették idézőjelek közé tenni az összetett kifejezéseket).

Mindenesetre érdekes lehet néhány pillantást venni az alábbi két ábrára. Az elsőn azt láthatjuk, hogy a tengerentúlon mennyi álláshirdetés fut BI, adatbányászat és analitika területén (az "analytics" magyar megfelelője még nem igazán elterjedt):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idézett KDnuggets poszt is azt emeli ki, hogy az analytics kulcsszó beérte az BI kifejezést. A hír érdekes, jól mutatja azt a tendenciát, hogyan változnak át az adatbányászat, a BI kulcsszavai különböző új kifejezésekké. 

De nézzük meg, hogy ezt a trendet pontosan milyen mozgatórugó hajtja, milyen "analytics" témájú hirdetésekből lesz egyre több és több.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első szembetűnő jelenség, hogy 2008 végén valami oknál fogva hatalmas igény lett a google analytics témában jártas emberek iránt (nem tudom mi lehet az oka ennek, ha valakinek van tippje, ossza meg velünk). Az érdekesség nem is a görbék alakjában van, hanem az összegükben. Ha a skálákat is figyelembe vesszük, valójában ezek a szavak egyedül csak töredékét adják ki összességükben annak a trendnek, amit az "analytics" szónál tapasztaltunk. Bármire kerestem rá, semmi nem tudta indokolni a 2010-ben tapasztalható felfutást. 

Szóval ez esetben több lett az új kérdés, mint a válasz, lehet bújni a indeed.com oldalát. Számomra mégis két tanulság fogalmazódott meg az adatokkal való játék végére:

  • Sokkal hihetőbb, árnyaltabb, érdekesebb dolgokat lehet mutatni magunkról, ha nemcsak az alapszolgáltatásunknak megfelelően használjuk fel az adatokat. Kíváncsi vagyok mikor fog kijönni egy hazai álláskereső vagy egyéb webes oldal valami hasonló trendelemző applikációval. 
  • Sokat kárhoztatjuk a data mining / adatbányászat kulcsszavakat mondván, hogy már mindenki mást használ helyette. Az elmozdulás létezik, de korántsem olyan gyors, mint azt elsőre gondolnánk. Több helyen sikerült megértetni az üzleti oldallal, mi is az adatbányászat, nem biztos, hogy érdemes ezt az előnyt elveszíteni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr12475503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.