Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.10.23. 13:49 Gáspár Csaba

Mi történt az Open Source 2010 konferencián?

Címkék: konferencia beszámoló hírlevél open source mysql nyílt forráskód szabad szoftver etl rapidminer talend open source bi osbi

 

A történelem ismétli önmagát: most az Andego üzleti reggelijén hallottak duruzsolnak a fejemben, tehát tiszta fejjel tudok beszámolni a keddi Open Source BI konferenciáról. Mint azt a beharangozókban is írtam (lásd itt és itt), idén különösen nagy volt bennem a várakozás. Köszönhető volt ez részint a RapidMiner adatbányászati eszközt készítő Rapid-I cég egyik vezetője érkezésének, másrészt a hasonló szervezésű korábbi konferenciákhoz köthető jó tapasztalatoknak. 

Idén sem volt okom a csalódásra, majdnem minden előadásnak volt üzenete számomra. A szokásos módon a legizgalmasabbakról egy-két bekezdésben be is számolok nektek:

  • Megnyitó - Arató Bence, BI Consulting

A megnyitó előadás első perceiről ugyan lemaradtam, de így is nagyon élveztem Bence átfogó elemzését a világban megjelenő open source BI megoldásokról, a megoldásokat gyártó cégekről, az open source piacról és üzleti modellekről. Valójában az ilyen szakértőitrendelemző, véleményformáló előadások azok, amelyekre nagy szükség van és amelyekből nagyon keveset hallhatunk, hiszen a legtöbb konferencia ma Magyarországon tipikusan valamelyik gyártó szervezésében kerül megrendezésre. Ennek kapcsán jó lenne egy független hazai adatbányászati konferencia is.

  • Report the Future - Open Source Data Mining and Predictive Analytics by Rapid-I - Ralf Klinkenberg, Chief Business Development Officer and Co-Founder of Rapid-I

A némátországi anyacégtől jött előadó prezentációjának első részében egy igazi adatbányászati bevezető előadást tartott: csudaszép képek, elgondolkodtató hasonlatok, a múlt adataiból megmondjuk a jövőt... Az előadás nem a racionális agyamnak, hanem a szívemnek szólt, az előadás végén olyan érzések támadtak bennem, hogy nincs is az adatbányászatnál csodálatosabb dolog, most rögtön adatbányászni szeretnék...

Az előadás második felében kicsit technikaibb információkat kaptunk, bemutatta az új termékportfóliót (erről mi is írtunk korábban, akit részletesebben érdekel a téma ittolvashat róla a blogunkon, itt pedig a Rapid-I honlapján), majd a kérdések kapcsán derültek ki még lényegi információk. Mind az előadás végén elhangzó kérdések számából, mind a délután megtartott RapidMiner workshopra való túljelentkezésből arra lehet következtetni, hogy igenis elérte a RapidMiner azt a szintet, amikor már számolni kell vele, mikor lassan kötelező ismerni az eszközt, annak lehetőségeit és korlátait.

  • Adatintegráció Talend módra: Innováció a nyílt forráskód világában - Földi Tamás, fejlesztési igazgató, StarSchema

Tamás hagyományos előadónak mondható az OSBI és az Adattárház konferenciákon, a szokásos magas színvonalú, tartalomban és formában is igen kerek és jól átgondolt technológiai előadást hallottunk a Talend adatintegrációs lehetőségeiről. Érdekes volt látni, hogy az elmúlt években hogyan vált a Talend egy enyhén fapados rendszerből egy igazán komoly integrációs eszközzé.

  • Open Source Data Warehousing - The MySQL Way - Luca Olivari, Senior Sales Consultant EMEA, Oracle

Egy MySQL szakértőtől hallottunk egy izgalmas technikai előadást arról, hogy milyen esetekben lehet érdemes MySQL alapokon adattárházat építeni, illetve, hogy milyen architektúrális trükkök, megoldások azok, melyek alkalmassá teszik a MySQL-t arra, hogy a irgalmatlan nagyméretű adatmennyiségeket is nagyon hatékonyan be tudjon fogadni. A kérdéseknél erős nyomás nehezedett az előadóra, ugyanis a közönség az Oracle vs MySQL érdekellentétek kapcsán igazán kemény kérdésekkel bombázta az előadót, aki persze végig azt próbálta bizonygatni, hogy a MySQL-t nem kell félteni az Oracle felvásárlás után sem. 

  • Nyílt forráskodú szoftverek és a szerzői jog - Dr. Telek Eszter, vezető tanácsadó, IPR-Insights

A közönség legnagyobb kedvence lett ez az előadás, és joggal. Egy remek előadói képességekkel rendelkező hölgy adott elő nekünk a különböző szabad szoftveres licenszek lényegéről. Számtalan előadást hallottam már a témában, de ennyire világos, érthető és emészthető előadást még csak hozzávetőlegesen sem hallottam soha. Olyan átfogó szemléletet tudott átadni az előadó, amely alapján végre megértettem ezen licenszek elvi viszonyát egymáshoz, rámutatott, hogy mik ennek a részleteiben nagyon bonyolult témának az igazi fő csapásirányai, mire érdemes figyelni.

Az egész konferencia fő üzenete számomra az volt, hogy az open source világ a BI területén is elérte azt a fejlettségi szintet, hogy ne megmosolyogjuk, hanem komoly szereplőként számoljunk ezzel a területtel is.  

xxx

Végül egy szolgálati közlemény:

Az Adatbányászat Bloghoz létrehoztunk egy hírlevelet is, melyen keresztül többek között a legújabb blogbejegyzésekről is hírt kívánunk nektek adni. Iratkozzatok fel rá bátran, hogy mindenről időben tudjunk Titeket tájékoztatni. 

Feliratkozás a hírlevélre

Adatvédelem: Semmilyen adatot nem adunk ki harmadik fél számára, a hírlevélről bármikor le lehet iratkozni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr62392996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása