Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.10.19. 20:54 Gáspár Csaba

Mi történt a SAS Fórum 2010 konferencián?

Címkék: konferencia 2010 esettanulmány forecasting sas forum fraud detection business analytics szakirány gazdasagi informatikus SAS

Most éppen a Open Source BI 2010 konferenciáról értem haza, és annak élményeitől zsong a fejem, de ez éppen jó lehetőség, hogy megfelelő távlatból visszagondolva összegezzem az élményeimet a múltheti SAS Fórumról (OSBI2010-ről is lesz összefoglaló néhány nap múlva, de kell még egy-két nap, hogy ne tízoldalas beszámolót írjak).

Mint azt a korábbi bejegyzésünkben is jeleztük, idén nagyon sok érdekes előadást tartogatott a SAS Fórum. Köszönhető volt ez annak is, hogy a szokásosnál több külföldi előadót hallgattunk meg, ami szerintem nagyon üdítő azoknak, akik a szokásos hazai előadásokban nem találják meg a megfelelő frissességet.

A sok előadás közül most a számomra legérdekesebbeket, legizgalmasabbakat emelném ki egy-egy bekezdés erejéig:

Magdelena Rempuszewska (SAS Poland): Integrated Energy Load Forecasting and Analysis at RWE Poland

Messze a legjobb előadása volt a napnak, és ebben a megkérdezett kollégák is egyetértettek velem. A téma magában is hálás: hogyan lehet előrejelezni az energiafogyasztást akár egy évre előre, hogy megfelelő szerződésekkel lehessen biztosítani azt akár hullámzó igények mellett is. De attól ahogy ezt a lengyelek megcsinálták, egyszerűen elolvadt az elemzői szívem. Az előrejelző modellek automatikusan időről időre lefutnak, de megfelelő szakemberek azok részeredményeit ellenőrzik, akár felül is vizsgálják. Az új ügyfelek megszerzésénél figyelnek arra, hogy az új (tipikusan üzleti) ügyfél terhelése milyen hatással lesz a forecasting modellekre, sőt a forecasting modellek alapján történő energiavásárlásra. Sőt ez alapján adnak neki különböző árengedményeket. Jó volt látni egy olyan projektet, ahol nem az első körös megoldást látjuk, hanem tényleges integrált előrejelzős és döntéstámogató rendszer van kialakítva. Tőlem az év esettanulmánya díját biztos megkapta.

Kiss Balázs Péter (Porsche Hungaria): Készletoptimalizálás döntési fák segítségével

Az előadás egyik legnagyobb értéke az volt, hogy üzleti oldalról jött ember magyarázta meg, hogy mit vártak az adatbányászattól, és mit kaptak tőle. Az adatbányászati probléma is érdekes volt, nevezetesen jelezzük előre, hogy egy adott felszereltségű autó mennyi ideig fog raktáron maradni. Ami lenyűgözött engem, az az volt, hogy mennyire jól látták, hogy mire van szükségük az adatbányászati algoritmusok irányából. Tudták mennyire szabad magukat rábízni ezekre az eljárásokra, sőt csak az esetek 30%-ban engedték egyáltalán befolyásolni az analitika eredményével a döntéshozót, hogy a teljes termékportfóliót nehogy eltolják a raktározási kérdések mögötti összefüggések. De a legérdekesebb számomra az az aspektus volt, ahogy az előadó arról beszélt, hogyan tudják a szakértők, döntéshozók az automatikusan létrejövő adatbányászati eredményeket, az azokban feltárt összefüggéseket a konkrét döntéstámogatási folyamatba bevonni, hogyan tudják megcsinálni, hogy a rendszer csak támogassa a döntést, de ne akarja meghozni azt.

Szerletics Ákos (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) : Kockázatelemzés és ügyfélkiválasztás az MVH-ban, ellenőrzések automatizálási lehetőségei

A mezőgazdasági támogatások kapcsán az MVH-nak és a hozzá kapcsolódó szervezeteknek komoly ellenőrzési kötelezettségei vannak, melyek egy részében kötelező kockázatelemzési eredmények alapján kiválasztani az ellenőrizendő támogatottakat. Ezen folyamat támogatására használtak prediktív analitikai modelleket. Magában már az is nagyon izgalmas téma, hogyan kúszik be az adatbányászat a közszféra ezen ágába, de külön érdekesség volt számomra az a tény, hogy a korábban használt, szakértői tudás alapon összeállított ellenőrző rendszerben mennyire más releváns változók voltak a megfelelők, mint amit az adatbányászati eljárások kijelöltek. Igazán erős támogatottsága lehetett a projektnek, ha a korábbi szakértői álláspontot ennyire jól felül lehetett bírálni.

A többi előadás is többnyire jó volt, de hogy valami kritikait is megfogalmazzak, nem volt a konferenciának igazi koncepciója, íve. Lényegében mindenkinek mindent jelleggel volt egy hatalmas előadástömeg (4 szekció, 35 előadás), olyan volt ez mint egy hatalmas svédasztal, amin rengeteg étel van, de nem derül ki, hogy ez reggeli, ebéd vagy vacsora céljából volt kirakva.

Két további pozitív aspektust szeretnék kiemelni. Az egyik ilyen aspektus az volt, hogy a SAS segítségével kedvezményesen tudtak a gazdaság-informatikus MSc képzés Business Analytics szakirányának hallgatói bejutni a konferenciára. Ezt az angolnyelvű szakirányt a mi tanszékünk hosztolja, és most volt alkalmam megismerkedni az első évfolyamba felvételt nyert kollégákkal. Azt kell mondjam, hogy olyan csapat jött össze ezen a képzésen, ami a Műegyetem viszonylatában is példátlan, ennyi talpraesett, éleslátású, a BI szférát érző hallgató ritkán szokott összejönni egy helyen. Jó volt velük megismerkedni, jó volt velük beszélgetni. 

Végül egy nem szakmai megjegyzés: a SAS Fórumok mindigis a nívós vendéglátásról voltak ismertek, de idén az eddig is magasra tett lécet is felülmúlták, és egy remek ebéddel és egy mégremekebb vacsorával támogatták az informális kapcsolatok alakulását.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr762384627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.