Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.05.19. 22:39 Gáspár Csaba

BI 2010 - Konferencia beharangozó

Címkék: konferencia beharangozó bi 2010 kerekasztal

Az utolsó nyár előtti hazai konferenciáról szeretnék néhány sort írni. Azért csak néhányat, mert valójában nincsenek még ezzel a konferenciával kapcsolatban személyes tapasztalataim. A BI 2010 konferenciát az IIR Hungary szervezi június 8-9. között, a program letöltéséhez a nevünk és mailcímünk megadásán keresztül vezet az út az alábbi linken. A színes, dizájnos programfüzetben nem is találtam olyan téma-előadó párosítást, amire ne lennék kíváncsi. Hallhatunk majd CitiBank tapasztalatokat Fekete Csongortól, szövegbányászati körképet Lukács Andrástól (MTA SZTAKI), a tőzsdei előrejelzés lehetőségeiről Domján Csabától (K&H Biztosító), open scource BI előadást Arató Bencétől (bi.hu), adatintegráció területéről Sidló Csabától (MTA SZTAKI), hogy csak azokat említsem, akiket jól ismerek.

Engem kértek fel a konferenciát indító előadására. A szervezők kívánságának megfelelően az adatbányászat jelenlegi helyzetéről, irányairól fogok beszélni közel egy órában. Derekasan készülök is, egyfajta adatbányászati ars poetica állt eddig össze a fejemben, amivel az elmúlt néhány év trendjeit, ígéreteit és kudarcait próbálom majd összefoglalni egy olyan képben, ami alapján jobban érhetővé válik, hogy mit várhatunk és mit nem várhatunk el egy adatbányászati projekttől.

Végül felhívnám a figyelmet a két külön napra rakott kerekasztal beszélgetésekre. Úgy látom, hogy a hazai BI konferenciás vonal most merészkedik ki erre a területre, az SPSS konferenciáján és az Adattárház Fórum 2010-en is volt egy-egy ilyen szekció. Hitem szerint nagy szükség van az ilyen spontán és szubjektívebb vélemény megosztó lehetőségekre, mikor a szakmai közönség egy kicsit, mint szakmai közösség tud működni. A műfaj nekem is új, és én is az asztalnál fogok ülni az első napon megrendezett BI trendekről szóló beszélgetés során. A spontán műfajnak megfelelően nem lehet egy ilyen lehetőségre készülni, sok múlik a moderátor felkészültségén, karizmáin. Tudtommal a mienket Arató Bence fogja vezetni, ezért ebből a szempontból nyugodt vagyok.

UPDATE[2010.05.31.]

Most jött a hír, hogy a konferencia sajnos elmarad. Nagy kár, mert sok-sok anyagot gyűjtöttem, és össze is állt a fejembe a "nagy kép". A munka azért nem veszett kárba, szeptember első napjaiban egy szemináriumon várhatóan elhangzik majd az előadásom, de azért fáj a szívem...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr572016784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kormendigy 2010.06.07. 16:54:29

A tematikáért kár, sajnos az árszint túlzó.