Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.04.21. 23:00 Gáspár Csaba

Adatvédelem a spájzban

Címkék: adatvédelem konferencia ibm spss prezi modeler text mining spss hungary personal data mining

Ma részvettem a IX. SPSS Adatbányászati és adatelemzési konferencián, a lelkes olvasókra gondolva elhatároztam, hogy már ma írok valamit, még akkor is, ha a fáradtságom, és a mondandó mérete kapcsán most is biztos vagyok abban, hogy - akár az IQSymposiumnál - nem tudom majd egy bejegyzésbe begyömöszölni a gondolataimat.

Idén a konferencia fő témája a személyes adatok védelmének kérdésköre volt. A témába vágó kerekasztal beszélgetést nagyon ügyesen moderálta Körmendi György, jó meghívottak voltak (az én kedvencem az Egontól érkező úr volt, de hallhattunk jó sztorikat, gondolatokat többektől is), sokat jegyzeteltem, tanultam, de személy szerint annyira nem éreztem átütő erejűnek ezt a részt.

Sokkal inkább Kovács Gyula előadását ("Az adatbányászok már a spájzban vannak"), ami az adatbányászat, az adatelemzés egészen újszerű, kifordított világáról beszélt, amit én egy mondatban úgy összegeznék, hogy ma már nemcsak a cégeket, hanem a vevőket is segíti a nagyon tágabban vett "adatbányászat". A personal data mining fogalmát én kicsit szűkebb értelemben használom, de egy külön blogbejegyzést megér az, amit itt hallhattunk.

A másik kiemelkedő előadás Körmendi György és Pancza Judit előadása volt, ami egy nagyon impresszív demonstráció keretében azt mutatta be, hogy a SPSS Modeler, SPSS Text Miner és egy jó minőségű Speech-to-Text megoldás felhasználásával milyen remek megoldást tudtak összehozni. Az élő demórészekkel tarkított előadásban azt mutattatták be, hogyan tudunk egy call centerben felvett beszélgetésekből, hanganyagokból, mint bemenetből adatbányászati értelemben jelentős változókat létrehozni. Érdekes volt látni, ahogy a hallott szöveg a felismerés eredményétől függően jelenik meg a képernyőn. A trendeket jól szemlélteti, hogy az IQSymposium egyik előadásában is hasonló technológiák kerültek említésre (lásd korábbi bejegyzésünk), szóval ennek is külön posztot szánok a későbbiekben.

Az SPSS hagyományosan elérhetővé szokta tenni az előadások anyagát (a bejegyzés végére beraktam a linkeket), addig is a saját előadásommal tudok szolgálni. Témám a webáruházakhoz, a webbányászathoz kapcsolódó prediktív analitikai megoldásokhoz köthető, ha valaki végigkattintja a prezi.com felületén készült előadásom anyagát, az talán a főbb vonalakat érzékelheti. Természetesen, ha valakit mélyebben érdekel a kérdés, írjon nekem (gaspar@tmit.bme.hu), és egy ebéd vagy kávé mellett szívesen elbeszélgetek vele a témáról.

[UPDATE]

Megjelent az SPSS honlapján egy képes beszámoló a konferenciáról, az előadások anyagai az alábbi linken elérhetők:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr641941396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.