Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.04.18. 22:08 István NagyRácz

Vissza a jövőbe - avagy egy mém élete

Címkék: konferencia hálózatok iqsys iqsymposium

Ahogy ígértük az idei IQSymposium konferenciáról több bejegyzésben számolunk be az olvasóknak. Már hagyománynak tekinthető, hogy az IQSymposiumok plenáris programját minden évben Bőgel György előadása nyitja meg, az ő előadása kapcsán szeretnék megosztani pár gondolatot.

A megnyitó előadás címe (Üzleti elvárások informatikai megoldások) nem utalt konkrét témára, ezért érdeklődve vártam, hogy mi lesz az a gondolati fonál, amire a többi előadás is felfűzhető lesz, mi lesz a konferencia felütése. Őszintén elmondom, hogy az előadás alatt az első benyomásaimat a csalódottság szóval tudnám a legjobban jellemezni. Az előadás témája ugyanis a hálózatok voltak. Szemléletes példákon keresztül láthattuk azt, hogy az életünk számos területén felbukkannak valamilyen formában a hálózatok. A Barabási Albert László könyvéből jól ismert példák (újszövetségi alakok kapcsolati, Erdős Pál publikációs, valamint a sejtben lévő proteinek hálója) láttán valahogy hiányérzetem támadt: hol van itt az újdonság, hol van a jövőbe mutatás?

Aztán a bejegyzés kapcsán, most már letisztult gondolatokkal az előadásból kiindulva egy teljesen új aspektus vert gyökeret a fejemben: tekintsük a hálózatokat, mint egy mémet és próbáljuk megérteni, hogy milyen utat járt be.

A hálózatok mémként való megjelenését, talán hozzám hasonlóan sokan Barabási Albert László Linked c. könyvének (magyarul Behálózva) 2002-es megjelenéséhez kötik. A könyv a tudományos ismeretterjesztés nyelvén vezeti be az olvasót a hálózatok világába és mesél olyan fogalmakról, mint a hatlépésnyi távolság és a skálafüggetlen tulajdonság. A könyv megjelenése előtt természetesen magának a szerzőnek is voltak tudományos cikkei a témában, mégis a köztudatba való berobbanást talán erre az időpontra lehet datálni.

A következő nagyobb mérföldkő a szociális hálózati oldalak megjelenése volt. Ahogy Bőgel György is kiemelte az előadásában a MySpace (2003), majd később a Facebook (2004-2006) megjelenése teljesen felforgatta a hálózatokhoz való hozzáállásunkat. Érdekes, hogy amikor arra kerestem a választ, hogy melyik volt az első ilyen oldal, akkor számos olyan oldalt találtam, amelyekről egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset hallottam. Érdekes kérdés lehetne egyszer azt a kérdést boncolgatni, hogy milyen tényezők kellettek ahhoz, hogy pont azok a hálózati oldalak terjedjenek el, amiket ma mi is használunk.

A szociális hálózatok sikerét látva az üzleti intelligencia megoldásokat szállító cégek is felismerték a hálózatokban rejlő információk erejét és sorra jöttek ki a hálózati tudást feltárni képes eszközeikkel. Egy ilyen megoldásra jó példa a tavalyi SAS Fórumon is bemutatott megoldás, ami az ügyfelek közötti kapcsolatokat használja fel arra, hogy megmondja, az adott ügyfél el akarja-e hagyni a cégünket. Ekkor már 2009-et írunk.

Ezzel párhuzamosan természetesen Magyarországra is begyűrűzött a hálózatokban rejlő információk feltárására szakosodott cégek alapításának gondolata. A teljesség igénye nélkül két céget említenék meg: az egyik a Maven 7, amely a hálózatkutatás tudományában ugyancsak elismert Vicsek Tamás szárnyai alól nőtt ki, a másik pedig a Sixtep, amelyet ugyancsak "hálózati kutatásokkal foglalkozó elméleti szakemberek" hozták létre Kovács Gyula, a Data Explorer üzletfejlesztési igazgatója közreműködésével. Utóbbi cég már rendelkezik magyarországi referenciákkal is a témában.

Ezzel el is érkeztünk a jelenbe. Bár érzéseim szerinte még mindig a hype kezdeti meredek szakaszán kaptatunk felfelé (ez talán különösen igaz a hazai környezetre), de már vannak előremutató jelek, hogy egyszer elérkezünk a platóra. 

Úgy érzem, hogy Bőgel György előadása - legalábbis nálam – végül is elérte a célját: gondolatébresztő volt, megágyazott annak a gondolatnak, hogy a hálózatokról való gondolkodás nem a múlté, sokkal inkább még mindig olyan téma, ami a jövőbe mutat.

A mém életének bemutatása során nem volt célom az egész történetet bemutatni. Ehhez nincs is elegendő tudásom. Ezért minden kiegészítést szívesen veszek a kommentekben.

Kinek mi jut eszébe a hálózatokról?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr771932802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BIP 2010.04.19. 01:09:30

Nekem elsőre annyi jut eszembe, hogy a hálózati témában három, sok szempontból eltérő fogalom szokott keveredni:
- Az emberek "spontán" kapcsolati hálója, ami mindenhol jelen van, a számítógépekben leginkább tranzakciók formájában jelentkezik. Elemzési célú kiaknázása leginkább a telekom szektorban indult, itthon valamikor 2000 környékén készültek az első ilyen modellek.
- A szociális média, ami még mindig nem kifejezetten kapcsolati háló kiépítésére szolgál, de erősen többek együttműködésére épül, és ez persze könnyen elemezhető is. Régebbi példa a Del.ici.ous könyvjelző gyűjtő- és megosztó weboldal, újabb a Twitter.
- A dedikáltan a személyes kapcsolati háló felépítésére és "mozgatására" szolgáló weboldalak (Facebook, Iwiw, Linkedin).

Az érdekes az, hogy ezek a részmodellek sokszor keverednek, illetve egyszerre is működnek. Egy Iwiw esetben például szépen vizsgálható, hogy egy adott felhasználó esetén az explicit kapcsolati háló (felvett ismerősök köre) hogyan viszonyul az implicit kapcsolatokhoz (közös kubtagság, azonos témában fórumozás), illetve a tranzakcionális kapcsolatokhoz (pl. belső levelezés)

István NagyRácz 2010.04.21. 23:14:06

Igen, a fenti csoportosítás valóban jól megragadja a hálózatok különbözőségét. Úgy érzem azonban, hogy - ahogy te is írod - ezek a fogalmi szintek sok esetben nagyon összemosódnak a jelenlegi - elemzéshez használható - hálózatokban.

István NagyRácz 2010.04.22. 06:52:56

Ugyancsak érdekes, hogy hogyan épül a felhasználók hálózata fölé egy újabb (és sok újabb) hálózat, ami a felhasználók preferenciáját tartalmazza: webisztan.blog.hu/2010/04/22/a_facebook_uj_forradalma_a_felhasznaloi_preferenciakra_epulo_halo.