Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.04.18. 18:07 Gáspár Csaba

Hány adattárháza van egy cégnek?

Címkék: blog konferencia tmit címkefelhő adattárház iqsys advise iqsymposium

Az idei IQSymposium plenáris részének erejét karizmatikus előadók adták. Felrúgva a kronológiai sorrendet most Papp Attila előadására szeretnék koncentrálni. Aki hallotta már őt előadni hasonló környezetben (például a tavalyi IQSymposiumon), azt tudja, hogy az aktuális trendeket, az iparágat átfogó gondolatokat mindig valami meglepő, innovatív formában hallhatjuk tőle. Tavaly egy prezi.com rendszerben épített előadást láthattunk tőle, most azzal lepett meg minket, hogy ugyanezt bemutattatta négykezesben: két projektorral, párhuzamos technikával vetítette a mondandójához tartozó illusztrációt, remekül kihasználta az ebben a vetítési technikában rejlő erőt (kíváncsian várom, hogyan fogja majd a neten publikálni az előadás anyagát.)

A formán túl persze nagyon jól felépített előadásban kaptunk néhány olyan mémet, gondolatot, melyek az IQSys szerint tematizálni fogják a közeljövő hazai BI beruházásait. Provokatív kérdéssel kezdte az előadó: Hány adattárház van egy cégnél? A kérdés által generált gondolat mentén elindulva a központi téma a monolit adattárházak, és a kapcsolódó információs szigetekként működő független adatpiacok koncepciójának összevetése volt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bár maga az IQSys-től sem mindig ezt hallották a korábbi években az ügyfelek, de a gyakorlatban érdemes lehet független adatpiacok kiépítésével párhuzamosan több "adattárházat" is létrehozni. Az érvelés meggyőző volt, kíváncsi vagyok, hogy független adattárházas szakértők mit gondolnak a koncepcióról.

A kapcsolódó adattárházak témájáról ügyesen átlavíroztunk az Advise, az IQSys által kifejlesztett speciális intranetes kereső termékének ismertetésére. A Magyar Telekomos demó értékét tovább emelte volna, ha néhány számot tudtak volna mondani azzal kapcsolatban, hogy hányan használják azt naponta, illetve hogyan változik a felhasználók száma. Azt hiszem ez minden dicsérő szónál, a képességeket bemutató videónál több lendületet adott volna másoknak, hogy hasonló megoldások kiépítésében gondolkodjanak.

Az Advise bemutatása kapcsán innovációs kitekintésként a strukturálatlan és struktúrált adatok közötti különbségek felvázolása kapcsán a mi blogunk is szerepet kapott. A wordle.net segítségével egy címkefelhő jelent meg az egyik dián (ezzel a címkefelhő készítő szolgáltatással illusztráltuk mi is az idei évre adott BI trendelemzésekben látható különbségeket), ahol a blogunk 2009-es IQSymposiumról szóló beszámolójának szavait jelenítették meg. A büszkeség még alig öntött el, mikor az előadó további innovatív megoldásokról kezdett el beszélni, amik kapcsán tovább dagadt a mellényem.

Volt szó ugyanis a mindroom.hu szolgáltatásáról, ahol a magyar tévéhíradók szövegeit ismerik fel, alakítják át szöveggé automatikusan, hogy majd ezekben a szokásos keresési funkciók működhessenek. Emellett említésre került a metnet.hu oldal törekvése, ahol az időjárásjelentést olvassák fel gépi támogatással. Mindkét oldal említésekor külön kiemelték az egyetemi tanszékünk, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék nevét, mint az innovatív megoldások kifejlesztőét. A habot a tortán Baranyi Péter tanszéki kollégánk sztakis laborjának, a Kognitív Informatika Csoportjának említése jelentette. 

A leírt és beszélt szöveg kapcsolata, mint a BI egyik jövőbeli trendjeként jelent meg, ahol a kimondott szó elemzésén túl az úgynevezett "beszélő" riportalkalmazások víziója is elhangzott.

Jó téma, karizmatikus előadó, érdekes és meghökkentő prezentációs megoldások, gondolatébresztő előadás. Ha csak ennyi lett volna, akkor is megérte volna ott lenni a plenáris szakaszon, de volt más is. Folytatása következik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr351932083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.