Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.04.14. 22:17 Gáspár Csaba

IQS...ocialNetwork

Címkék: konferencia beszámoló open source saas 2010 gartner üzleti intelligencia iqsys kapcsolati hálók advise iqsymposium

Korábbi beharangozónkból már tudhatjátok, hogy ma került megrendezésre az idei üzleti intelligencia témájú IQSymposium. Még a konferencia hatása alatt vagyok, jól mutatja ezt az is, hogy mikor leültem a rendezvényen készített jegyzeteim mellé, és bejelöltem, hogy miről írnék szívesen a blog olvasóközönségének, sikerült 4 posztra való témát is összeírnom. Ennyi bejegyzést biztos nem fogok gyorsan megírni, ezért figyelmeztetem olvasóközönségünket, hogy a napokban, hetekben a szokásosnál gyakrabban fogunk visszatérni erre a témára.

Azért sem merem most beígérni a gyors közlési sorozatot, mert maguk az IQSymposiumon hallottak is sok szempontból a következő SPSS konferencia felé irányították a figyelmem: az ottani előadásom előkészítése mellett újabb kérdések jutottak eszembe az adatvédelemmel kapcsolatban, amit veletek is meg kívánok osztani itt a blogon. 

Hogy mégis ne hagyjam üres kézzel az olvasóközönséget távozni, néhány szóban írnék arról, hogy milyen kulcsszavak mentén jellemezném a konferenciát, és a későbbi blogbejegyzéseinket (többen voltunk a csapatból, munkamegosztás is lehet a dologból):

  • A konferencia fő áramlata két hullámra volt ráültetve: a kapcsolati hálók BI területén betöltött fontos szerepét hangsúlyozták, illetve az üzlet és a elemző szakma párbeszédét elősegíteni vágyó új könyvükről szóltak (mint azt tettük mi is egy korábbi bejegyzésünkben).
  • Fergeteges Gartner előadás: iparági trendek, várható fő áramlatok taglalása, megavendorok és más szereplők;  open scource, SaaS helye a jelenlegi összképben.
  • Együttműködő adattárházak koncepciója - Advise - Innovatív megoldások (innováció magában a prezentáció formájában, kikacsintások az írott és hallható szöveg feldolgozására).
  • Adatbányászat fejlődése, adatbányászati elemzések generációi IQSyses szemmel, kapcsolati hálók szerepének felértékelődése.
  • Szekció előadások - adatok az adatelemzőkről: a konferencia látogatóinak név szerinti vonalkód alapú trackingje a szekciók között, néhány érdekes gondolat (pl. optimalizáció fogalmának egyre erősebb megjelenése).

Számomra minden konferencia nagyon inspiráló szokott lenni, bár az előzetes program alapján nem számítottam rá, de ez most különösen az lett. Ezt számokban is ki tudom fejezni: az ott szerkesztett jegyzetem margójára az összeírt 26 ötletem mellé 16 darab mémet írtam fel, melyek valamilyen szempontból jelentősnek vagy újnak tűntek számomra, melyeket érdemes lesz a következő hetekben elővenni, átgondolni.

A konferenciához kapcsolódó bővebb, részletesebb blogbejegyzéseket a blog most induló fizetős verziójában lehet olvasni, erről részleteket itt olvashat az érdeklődő.

 

[Update]

Az 2010-es IQSymposiumról megjelent posztok:

További, nem a mi blogunkon levő poszt:

 Az előadások anyagai elérhetőek az alábbi linken: BI IQSymposium előadásai 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr721922064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.