Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.03.07. 06:01 Gáspár Csaba

Adatbányászat vs. Wikipedia

Címkék: web2 wikipedia adatbányászat kollaboratív munka nemzetközi összehasonlítás

A napokban megnéztem, hogy honnan jönnek látogatók a blogunkra, és érdeklődve tapasztaltam, hogy a magyar Wikipédiáról is érkeznek néhányan. Meg is néztem mi látható az adott oldalon, és - fogalmazzunk így - nem voltam elragadtatva.

Azon törtem később a fejemet, hogy mit jelenthet ez igazából. Ennyire lényegtelen lenne mi van erről a témáról írva a Wikipédián? Ennek talán ellentmond, hogy nekem ma az "adatbányászat" kulcsszóra a Google ezt az oldalt adja ki elsőnek. Megnéztem az oldal vitalapját, láttam, hogy másnak is szemet szúrt már az oldal gyenge minősége. Linkoman nevű szerkesztő, és Kardkovács Zsolt kollégám is fűzött már megjegyzéseket az oldalhoz.

Kíváncsiságom arra sarkallt, hogy egy kis nemzetközi kutatást végezzek az ügyben: megnéztem néhány európai kisebb-nagyobb nyelvhez tartozó Wikipédia oldalon az adatbányászat fogalmához tartozó bejegyzéseket. 

NyelvBejegyzés mérete rövid értékelése

Látogatószám 2010 jan-feb.

Olasz Viszonylag hosszú, jónak tűnik5981
CsehKorrekt bejegyzés1907
MagyarSzerintem lehetne jobb692
LengyelGyenge465
Dán3 rövid bekezdés210
Szlovák3 sor és néhány link69
Román3 sor és vége40

 

Természetesen a látogatottsági számok csalókák, nincsenek összevetve az adott nyelvet beszélők számával, sem az adott Wikipédia közösség erősségével, sem az adott országban angolul beszélők számával. De annyit azért elárul, hogy havonta 350 ember szeretné megtudni magyarul, hogy mit jelent az adatbányászat. Az érdeklődők (akik szerintem nem csak szakmabeliekből állnak össze) nem sok információt találnak és azt sem túl szerencsés formában.

Hitem szerint a hazai BI cégek számára fontos, hogy a potenciális ügyfelek minél inkább képben legyenek ezekkel az alapfogalmakkal. Reményeim szerint a blog olvasóközönsége tud tenni az ügy érdekében.

Arra kérnék mindenkit, aki úgy érzi, fontos, hogy a magyar nyelvű web egyik központi oldalán színvonalas bejegyzést lehessen olvasni, az vállaljon el egy-egy bekezdést, alfejezetet a szócikkből. A vállalásokat a blogbejegyzés kommentjei között kérjük megadni (aki nem tud itt kommentelni, az jelezze nekem a gaspar@tmit.bme.hu címre, hogy mit vállalna, majd én feltüntetem a kommentek közé a vállalt témáját).

Ezt követően arra kérjük, hogy írja meg maga, vagy kérjen meg a cégében egy gyakornokot vagy egy szakértőt, hogy írja meg az elvállalt részt (remélem több vezető beosztású olvasó fogja úgy érezni, hogy érdemes ezzel foglalkozni). Próbáljuk úgy ütemezni a munkát, hogy az márciusban be is fejeződjön. A tapasztalatokról április elején itt a blogon szívesen beszámolunk majd. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr481814929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.