Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.02.27. 12:04 Gáspár Csaba

22 új esettanulmány

Címkék: oktatás alkalmazás ötletek brainstorming olvasók esettanulmány adatbányászati alkalmazások BME

Rendhagyó módját választottuk idén a hallgatói számonkérésnek. A Műegyetemen futó "Adatbányászati alkalmazások" című tárgyunkat felvevő hallgatókkal szemben azt a követelményt állítottuk fel, hogy a félév végén egy általuk választott alkalmazási területen térképezzék fel az adatbányászat alkalmazási lehetőségét, és ennek kapcsán írjanak egy legalább 10 oldalas esettanulmányt. Ebben az esetben a leírt projekt fiktív lesz, de tapasztalatok szerint a hallgatók fantáziája talán pont emiatt tud igazán szárnyalni, és érdekes ötletekkel állnak elő.

Az idei év különlegessége, hogy amerikai egyetemek példáját követve a tárgyat felvevő 22 hallgató munkáját egy egyetemi weboldal keretein belül publikáljuk is. Ez jobban motiválja mind a hallgatókat, mind az előadókat, hiszen az eredménnyel nem zárkózunk be a tanterem magányába, hanem nyíltan a nevünket adjuk hozzá. Ez kockázattal és felelőséggel jár, kíváncsi vagyok, hogy mi fog ebből kisülni.

Nektek, mint Olvasóknak is szeretnénk szerepet szánni ebben a munkában. Talán még izgalmasabbá tudnánk tenni ezt a "játékot", ha kapnánk tőletek ötleteket arra vonatkozóan, hogy milyen területeket, témákat, "eseteket" dolgozzunk fel.

Várunk tőletek ide a kommentek közé, vagy közvetlenül nekem a gaspar@tmit.bme.hu címre olyan külhoni vagy belföldi híreket, blogbejegyzéseket, linkeket, vagy rövid leírásokat, melyek egy-egy érdekes vagy fontos területet, technológiát, problémát érintenek, ahol akár az adatbányászat is szerephez juthatna, vagy már szerephez is jut. A mindennapi rutin során Ti is néha belefuttok olyan dolgokba, melyek egy kis energiával érdekes felvetéssé alakíthatóak. Lehet az ötlet egy furcsa vagy új alkalmazási terület, vagy egy szokásos terület, ahol valami új technológia, új adatforrás megváltoztatja a szokásos elemzési módozatokat.

A kezdeményezésről természetesen itt a blogon is beszámolunk majd.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr721794449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___A___ 2010.02.27. 12:30:21

Engem például nagyon érdekelne, hogyan lehet bankoknál és telekom cégeknél használni az ügyfelek kapcsolati rendszerét...

_Hose_ 2010.02.27. 13:12:33

A végén megírod majd konkrétan, hogy hány db ötlet landolt a kalapban?

Gáspár Csaba 2010.02.27. 13:28:08

@_Hose_: Természetesen megírom, én is nagyon kiváncsi vagyok, mennyire aktív a közönségünk.
Eddig az email-ekkel együtt háromnál tartunk. Szerintem ez igen jó szám néhány óra alatt.

Kővári Attila · http://www.biprojekt.hu 2010.03.03. 08:34:20

Mi egyszer elmerengtünk azon, hogy mit lehetne kihozni a taxitársaságok által rögzített adatokból. Persze ez csak egy merengés volt, de hátha valakinek megtetszik az ötlet és feldolgozza esettanulmányként. Íme az ötlet: www.biprojekt.hu/blog/Uzleti-intelligencia-a-taxiban.htm

Gáspár Csaba 2010.03.03. 12:11:02

@Kővári Attila: Köszönöm a tippet, olvastam a témában vágó postotokat régen, tényleg tökéletes téma lenne egy hallgatónak.

Kezd egyre izgalmasabb lenni ez a közösségi ötletelés :-)
süti beállítások módosítása