Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.02.01. 09:15 Prekopcsák Zoltán

TEDxDanubia

Címkék: wikipedia 2010 barabási tedx

Január végén Magyarországra is elérkezett a TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciasorozat, mely arról lett híres, hogy frappáns és inspiráló előadásaiért a résztvevők akár milliókat is fizetnek, még úgy is, hogy az összes előadás felkerül a netre. A TED rengeteg témát feszeget kezdve a környezettudatosságtól és a pszichológiától egészen a technológiai fejlődés és az építészet legutóbbi eredményeiig.

A TED tavaly nyitotta meg a lehetőséget, hogy minden országban alulról szerveződő módon jöjjenek létre a helyi konferenciák, melyekhez támogatást és sok év szervezési tapasztalatot biztosít. Így alakult meg az első magyar rendezvény, mely a TEDxDanubia nevet kapta és január 27-én zajlott le az Uránia Filmszínházban.

Adatbányászati szempontból két téma tűnhetett érdekesnek, így leginkább ezekre fogok itt kitérni, de a végén szót ejtek majd a többi előadásról is. Az első Barabási Albert-László előadása volt, aki úgy lett beharangozva, hogy a hivatalos TED konferencia előszobájaként tekint a rendezvényre és ezért angolul ad elő. Ezzel nem is volt komoly gond, de a témával annál inkább. Barabási csoportja egy hatalmas adathalmazt kapott egy amerikai mobilszolgáltatótól, mely a felhasználók mozgását tartalmazta. Régóta tudjuk, hogy a mobilcégek percre pontosan ismerik helyzetünket, ezt a rendőrség nyomozásokban fel is használhatja, és egy ilyen tömeges adathalmazt kaptak meg a Barabásiék.

A felvetésük szerint arra próbáltak rájönni az adatokból, hogy mennyire prediktálható az ember, amit matematikailag a mozgási adatok entrópiájára vezettek vissza. A pontos matematizmus természetesen elfedésre került, így arról nem tudok nyilatkozni, de maga az eredmény számomra nem túl meglepő. Azt hozták ki, hogy 80-90% körüli pontossággal megmondható, hogy hol lesz egy ember 24 óra múlva. Hát persze, dolgozunk, alszunk, sportolunk, van egy csomó rendszer az életünkben, ami pontosan prediktálható, nincs ebben semmi meglepő. Valószínűleg az a nagyon egyszerű baseline megoldás, hogy ugyanott leszek 24 óra múlva ahol most vagyok, az is jóval 50% felett teljesítene, ráadásul a kivételek (amikor eltérek a megszokottól) sokkal érdekesebb események. Itt vártam volna a további adatokkal alátámasztott eredményeket, azonban egy zavaros álmodozás végén egy egészen megdöbbentő konklúziót kaptam: "talán pár éven belül azt is meg tudjuk majd prediktálni, hogy miről fogsz álmodni holnap este". Ezt érveléstechnikailag nem is szeretném kommentálni...

Barabási egy tudós, aki alkotott egy szép és jól magyarázható elméletet a hálózatok szerkezetéről, majd ebből írt egy tudományos ismeretterjesztő könyvet azon a szinten, amin 10 millió emberből 2 millió többé-kevésbé megérti. Tele volt túlzásokkal, sarkításokkal, de mindenki tudta, hogy ott van mögötte sok év kutatási tevékenység és tudományos cikkek tucatjai, tehát ezt betudtuk annak, hogy próbálta leegyszerűsíteni a problémát és hétköznapi emberek számára is fogyaszthatóvá tenni. Most ugyanebben a stílusban adott elő, azonban van egy probléma: emögött nem áll évtizedes kutatás, hanem mintha a téma célja eleve az lett volna, hogy tudományos ismeretterjesztő elmélet készüljön belőle. Így viszont alaptalan állítások tömkelege és érvelési furcsaságok eredményeként egy jól felépített, de tartalmilag igazán középszerű hatásvadász előadást produkált. Kár.

A másik adatbányász szemmel érdekes előadás Vicsek Andrásé volt, aki a Wikipedia magyar vonatkozású oldalainak statisztikáit elemezte. Az eredmények itt sem túl meglepők: országunk leginkább a pornó kapcsán érdekes a külföldiek számára, elmarad mögötte a gulyásleves és az Unicum is. Egy apró megjegyzést azért itt is tennék: illett volna valahogy normálni az eredményeket, mert lehet hogy más országoknál is a pornó a kiemelkedő, azaz a Wikipedián sokan keresnek pornóra, és arányaiban a magyar vonatkozású oldalakon kiemelkedne más is. Persze ezt nem triviális megoldani.

Volt még 25 további előadás, részben magyar előadóktól, részben a külföldi TED konferenciák videóiból. A magyar előadók közül különösen ajánlom Mérő László fejtegetését a tanult tehetetlenségről, avagy hogy miért nem küzd a magyar, Mihály György átütő lelkesedését a passzív házakról, valamint Kiss Ulrich anakdotáit életről, sikerről és kudarcról. Ezek a videók regisztráció után mind megnézhetőek a TEDxDanubia honlapján. A külföldi videók közül rám Daniel Pink előadása volt nagy hatással, hiába láttam már harmadszor, de a TED oldalán böngészve szinte kivétel nélkül jó előadásokat talál az ember, sokszor magyar felirattal együtt (a videó alatt bekapcsolható). Vigyázat, könnyű belefeledkezni!

A konferenciáról sok médium is beszámolt: az Index és a Webisztán szokásosan és kicsit jogosan kritikus, a HVG (az egyik főszervező) pedig lelkes. Szerintem kezdésnek nem volt rossz, de valóban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr161718831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.