Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2010.01.09. 09:11 Gáspár Csaba

Hogy alakultak a 2007-es BI trendek?

Címkék: keresés 2007 ibm tanulmány bi spss nyílt forráskód adatbányászat szövegbányászat SAS

Az év eleji nagy trendelemzős dolgok (lásd évindító írásunk) olvasása kapcsán arra gondoltam, hogy milyen izgalmas lenne megnézni, hogy a korábbi jóslatok mennyire jöttek be, ezért is örültem, hogy a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács honlapján találtam egy érdekes tanulmányegyüttest, amiben az üzleti intelligenciáról is van egy elemző írás. A műben a BI területét tekinti át, külön hangsúlyt fektet a nemzetközi és a hazai állapotokra, a szállítók körképét tartalmazza, trendeket azonosít, előrejelzésekbe bocsátkozik. Elolvastam és mindenkinek ajánlom, bár maga a mű legjobb ismereteim szerint 2007 végén született. És talán ettől is izgalmas egy kicsit: azóta lehet látni, hova jutott a világ. Izgalmasnak találtam, mert olvasás közben állandóan vitába szálltam az íróval, kiprovokálta belőlem a saját látásmódom kimondását.

A cikk írója által 2007-ben megjelölt trendek közül gyűjtöttem ki néhányat, érdekes látni, hogy egy részük megvalósult, egy része elhalt, egy részét pedig még a mai napig ugyanúgy várjuk. 

  • Valós idejű BI
  • Keresés és a BI alkalmazások összeolvadása, a BI el-„google”-ösödése
  • Szövegbányászat előretörése
  • Nyílt forráskód (Figyelem, akkor még nem a költséghatékonyság volt a hívószó az open source BI mellett!)
  • SaaS megjelenése a BI területén
  • KKV szektor felé való nyitás BI területen
  • BI 2.0 (sajnos nem derül ki pontosan, hogy ez mit jelent, de a KKV szektor felé való nyitást jelenti javarészt)
  • Adat- és szövegbányászat konvergenciája
  • Más strukturálatlan adat bányászata (hang, videó, kép)

A cikk írásakor a piac túl volt már a nagy konszolidáción, és azt prognosztizálta, hogy a SAS nagy kihívókat kap az új megavendorok képében. Külön kiemelte az IBM-et, aki addig minden évben felvásárolt valami jelentős BI céget, és igen, 2008-ban megette az SPSS-t is, a SAS háza pozíciója ténylegesen ostrom alatt van (The New York Times:„At a Software Powerhouse, the Good Life Is Under Siege”)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr971658398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlogMester 2010.01.11. 17:52:52

Az IBM nem megette, hanem megvette az SPSS-t, és nem 2008-ban, hanem 2009-ben.

Gáspár Csaba 2010.01.11. 18:01:08

@BlogMester: Köszönöm a kiegészítéseket, a "megette" szándékos volt, még ha felvásárlás is volt a dolog, de a dátumot tényleg elrontottam. Hiába, ha azt mondom magamban hogy tavaly, akkor nem 2008-at kell írnom, hanem már 2009-et. Szoknom kell...
süti beállítások módosítása