Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2009.10.31. 13:13 Gáspár Csaba

SAS Fórum 2009

Címkék: videó konferencia alkalmazás praktiker adatbányászat csalásdetektálás SAS

Több mint két hete volt SAS Fórum 2009, íme néhány benyomás:

 • Praktiker - Egy cég, aki az "analiytics" szót jól értelmezi, vezetői szinten látja, hogy mit lehet nyerni azzal ha elemzünk. Még a HR is konkrét üzleti adatokkal méri vissza, hogy egy értékesítési tréning megérte-e a cégnek vagy nem. Csupa izgalmas részfeladatot látnak, ahol használni tudják az adataikat.
 • Praktiker mégegyszer - Minden SAS elemzésüket egyetlen laptoppal, egyetlen adatbányásszal oldanak meg. Persze nem ismerem a SAS árakat, de úgy látszik lehet ezt kicsiben is csinálni, nem feltétlenül kell egy teljes nagy rendszert lerakni elsőre egy céghez.
 • Létszám - Érezhetően kevesebben voltak, mint múltkor, de mégsem volt az az érzésem, hogy üresek a termek.
 • Csalásdetektálás SAS megoldással - Hogy komplett solution áll rendelkezésre a témában, már magában az is izgalmas, de ami nekem tetszett, hogy annak szerves része egy "kapcsolati háló" jellegű alkalmazás. És itt végre nem az iwiwről, facebookról beszélnek, hanem saját adatbázisban szereplő címek, nevek, telefonszámok, tranzakciók alapján építenek egy nem hagyományos értelemben vett hálót, majd azt elemzik. Végre egy értelmes hálózat alapú megoldás.
 • Ellenőrzendő vállalkozások kiválasztása a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál - Ügyes modellezés arra, hogy kiket érdemes ellenőrizni, ha tudjuk, hogy tavaly kiknél voltak visszaélések, hiányosságok. Igazán jó kezdeményezés, ami és további érdekességeket hallottunk arról, hogyan érdemes szakértői tudást bevinni az elemzésbe. Ez utóbbi azért kulcskérdés, mert a tavalyi vizsgálati állomány idején más volt a jogszabályi háttér, szükség van arra, hogy a jelenlegi kiskapukhoz igazítsák a modellt.
 • Kampányoptimalizáció tényleg optimalizál - Komplett SAS megoldásban az tetszett nagyon, hogy végre ad egy megoldást arra, hogy a rengeteg feltétel és megkötés mellett is meg lehet fogalmazni egy olyan célfüggvényt, ami alapján globálisan mondható meg, hogy melyik kampányban melyik ügyfél szerepeljen. A legjobb konfigurációhoz pedig a SAS optimalizációs motorjának nyelvére vezeti vissza automatikusan a problémát.
 • Vizualizáció - Jól látható trend az üzleti intelligencia szállítók körében, hogy a vizualizációt mind fontosabbnak tartják. Bathó Gergely érdekes interaktív előadás keretében mutatta be a hallgatóságnak a SAS vizualizációs képességeit. Terítékre került a SAS brand tagja a JMP, amely használati filozófiájában nagyon különbözik bár a SAS egyéb kliens alakalmazásaitól, mégis nagyon jó ki tudja egészíteni a SAS eszközeit. Az előadás keretében is tetten érhettük, hogy adott feladatot több eszköz segítségével is megoldhatunk, erős a redundancia a termékpalettában. A felhasználóknak azonban nincsen könnyű dolguk, ha el szeretnének igazodni a rengeteg termék, szolgáltatás és megoldás buzzwördjei között.
 • Social network - Egy újabb trend, ami mostanában helyet követel magának a BI megoldások között, hálózatok felhasználása olyan problémák esetén, ahol mindezidáig a táblaalapú elemzés volt a megszokott. Csalásfelderítés a csalók közötti kapcsolatok figyelembevételével, ügyfélérték számítás és up/cross-selling lehetőségek az ügyfelek közötti kapcsolatokat felhasználva. Érdekes kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban (kikből álljon a hálózat, mi legyen a kapcsolat két csomópont között, hogyan tudjuk ezt felhasználni a fix változós táblás világunkban stb), amikre a következő években mindenképpen válaszokat fogunk látni.
 • Mészáros Tamás plenáris előadása - Remek előadást hallottunk egy rektortól, téma: a nemzetközi stratégiai menedzsment irodalomban volt-e arra utálás, hogy ki fog törni egy ilyen jellegű gazdasági válság. Jó előadó, tudta hogy nem szakmabeliek vagyunk, ezért amolyan ismeretterjesztő, sztorizó, szemléletadó előadást adott, nagyon jó volt hallgatni, vérprofi volt.
 • Felvezető videók - Sajnos az elsőről lemaradtam, de állítólag a konferencia egyik legjobb része volt, mikor a plenáris teremben, lekapcsolt villanynál, teljes hangerőn megnézték a következő videót a konferencia elején. Döbbenetes számok arról, hogyan fejlődik a világ, főleg IT szempontból. Én pótoltam, és zseniális választásnak tartom egy üzleti konferencia elejére. Egyszerre lehet látni, hogy valami nagy dolog robog előre a világban, és egy konferencia elején mindenkit arra ösztönöz egy ilyen videó, hogy bár pici porszemek vagyunk a hatalmas gépezetben (maga Európa is alig jelenik meg a videóban az USA, Kína, India árnyékában), de itt a lehetőség, hogy mégis valahogy belekapcsolódjunk ebbe a nagy körforgásba...
 • Esti kaszinó - A networking során igenis számít, hogy kivel ül az ember egy pókerasztalnál...

Konklúzió: érdemes időt és pénzt szánni arra, hogy a SAS üzleti konferenciára bejusson az ember. Talán több mint érdemes, egy kicsit kötelező...

(A szerzők - Gáspár-Papanek Csaba és Nagy István - a SAS-tól függetlenül, ellenszolgáltatás nélkül készítette a konferenciát bemutató bejegyzést.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr1001488778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csirr 2009.11.14. 13:15:42

Jó kis poszt lett belőle!