Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2009.05.05. 09:04 Gáspár Csaba

IQSymposium - Üzleti intelligencia 2009 - Élménybeszámoló

Múlt héten az IQSys üzleti intelligenciát érintő konferenciáján voltunk, ami rám meglepően üdítőleg hatott. A korábbi rendezvények is tetszettek, de talán mert a reggeli órákban tartottam az egyik sikeres projektünk záróelőadását, de az idei konferencia feltöltött. Néhány mazsola, amit kiemelnék:
 

Vérprofi amatőr szervezés – Mindig nagy érdeklődéssel nézem, milyen magas szinten szervezik meg házon belül ezeket a konferenciákat. Abban az értelemben amatőrök, hogy nem konferenciaszervezéssel foglalkozó cégről van szó, de mint ilyen mégis nagyon erős dolgokat csináltak. Csupa apróság, de látszik, hogy ez csak annak jut eszébe, aki több hónapja agyal ezen az egészen: az IQSys-es kollégák külön teremben videón követhetik az eseményeket, a szekciókban két prezentáció közötti váltás során az adott szekció programja látszik, a nyakba akasztós névjegytáblába van belecsúsztatva a program, az előadások nem csúsznak, stb.
 

Papp Attilától évről évre mindig kapunk valami olyan előadást, ami mélyebb összefüggéseibe helyezi a dolgokat. Idén a vállalaton belüli keresésről, pontosabban a BIgle mágikus gondolatáról volt szó. Az előadás kicsit túl jóra is sikerült, hiszen a webes keresés világából összeszedett gondolatok túlságosan átütő erejűeknek bizonyultak, ami inkább táplálkozott abból, hogy a hallgatóság számára sok volt a dologban az újdonság, mint abból, hogy tényleg valami újat csináltak volna. Ugyanakkor az általuk fejlesztett ADVIS keresőmotorban tényleg van egy jó ötlet, miszerint az adattárházak metaadatbázisát is integrálják a keresőlogikába. Az előadást mégis nagyon forradalminak tartom, mégpedig a formája miatt. A dolog a Prezi.com segítségével készült, amit régóta ismerek, szeretek, de nagy, nyilvános előadáson még nem rukkoltam elő vele. Papp Attila viszont mesterien használta ki a nem lineáris előadás lehetőségeit, a tartalmat sohasem előzte le a forma, az egész filmszerű és nagyon követhető volt.
 

Az idei BI körkép is hordozta magán azt a számomra nagyon furcsa és idegen megoldást, hogy a színpadon gyors egymásutánban jelennek meg előadók; egyfajta valós párbeszéd folyik az egyes megszólalók és a vita vezetője között. Ez idén sokkal jobban sikerült, sokkal természetesebbnek tűnt, az élő demók is sokkal átláthatóbbak voltak. Számomra a legérdekesebb dolgok Surján Lászlótól érkeztek, aki az IQSysen belüli projektekről és azok BI szintű követéséről is beszélt. Érdekes volt látni, hogy egy BI megoldásokat szállító cég saját magára is alkalmazza azt, amit mások számára akar eladni.
 

A szekciókat persze nem tudtam végigülni, főleg az ügyfél-analitika rész kötött le. Sok újdonság nem hangzott el, de érdekes képet kaptunk arról, hogyan szegmentálja üzleti ügyfeleit a Magyar Telekom, illetve hogy milyen módon használja a SAS megoldásait az APEH. Ez utóbbi kapcsán még egy izgalmas adatbányászati probléma is felötlött bennem: a korábbi revizori eredmények felhasználásánál modellezzük, hogy melyik cégnél várható hogy jogszabálysértés történik. Első ránézésre ez egy sima scoring feladat, de mivel a revizori munka lassú, akár minden nap végén az aznapi revizori eredményekkel újra lehetne futtatni a modelleket, és ez alapján megállapítani, ki legyen a célkeresztben a következő nap. De ha ezt a metodikát követjük, akkor talán annak is értelme lehet, hogy bizonyos esetekben nem azért vizsgálunk meg egy-egy céget, mert azt feltételezzük, hogy visszaélést követett el, hanem azért, hogy a róla megkapott revizori eredmény alapján jobb modelleket építhessünk. Ez egy izgalmas kérdés, ami főleg olyan helyeken jöhet elő, ahol a scoring eredmények visszacsatolása hosszú időt vesz igénybe. Majd meglátjuk, mit lehet ebből a témából kihozni.

Visszatérve a konferenciához még egy dolgot emelnék ki: nagyon tetszett, hogy az IQSysszel kapcsolatban a színpadon néha elhangzottak olyan megjegyzések is, hogy megpróbáltak valamit, de nem sikerült, kudarcot vallottak. Véleményem szerint az ilyen őszinte szavak bizalmat ébresztenek a cég iránt, ennek kapcsán jobban elhihető az, ha pozitív állításokat tesz magára vonatkoztatva a cég. Kíváncsian várom a jövő évi hasonló rendezvényt, és azt is hogy végre hozzáférhessek azokhoz az idei előadásanyagokhoz, amiket nem volt lehetőségem meghallgatni a helyszínen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr861383981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.