Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2008.03.17. 23:22 Prekopcsák Zoltán

KDUbiq Summer School - élménybeszámoló

Bármilyen furcsa is, idén március elején rendezték meg a KDubiq csoport nyári egyetemét Porto városában. A KDubiq (Knowledge Discovery in Ubiquitous Environments) egy európai uniós keretprogram, mely asztali számítógépektől és szerverektől elrugaszkodott adatbányászati kutatási és oktatási programokat támogat. A nyári egyetem ennek a formálódó kutatási iránynak az alapjait mutatta be.

Az esemény főszervezője egyben a híres európai ECML/PKDD konferencia idei szervezője is, így neves előadókat tudott elcsábítani Európa és Amerika különböző területeiről. Mindannyian egyetértettek abban, hogy ez a kutatási irány még gyerekcipőben jár és a következő 5-10 évben komoly fejlődés várható, így ideális terület fiatal kutatók számára. A nyári egyetemre ennek megfelelően főleg mester- és PhD-képzésben résztvevő hallgatók jöttek el.

Az egy hetes kurzust napi témákra bontották, így minden napra 1-2 előadó és esetleg pár laborfeladat jutott. Az első két napon azokról a hardver megoldásokról volt szó, melyek ezt az új típusú adatbányászatot támogathatják. A beágyazott rendszerek és a szenzorhálózatok alapjainak bemutatása mellett néhány kísérleti projekttel is megismerkedhettünk. A harmadik napon elsősorban algoritmikai problémák voltak terítéken, mint a szenzorokból érkező adatfolyamok hatékony elemzése, valamint a webes folkszonómiák kusza hálózatából hasznos információk kinyerése. A hét második felében több szorosan összefüggő területet vizsgáltunk meg. Algoritmikai szemmel az elosztott adatbányászat az erőforrások hatékony kihasználása miatt lehet érdekes, azonban a privacy kérdéseire érzékenyek inkább azt az előnyt látják benne, hogy a feleknek nem kell megosztaniuk egymással adataikat, mégis közös tudást tudnak kinyerni a rendszerből. A kurzus utolsó napján a gridek és az adatbányászat kapcsolatáról hallhattunk gyakorlati tapasztalatokat.

A részletesen bemutatott témák mellett sok olyan hasznos információt lehetett elcsípni, mely némi betekintést enged külföldi kutatócsoportok munkájába. Ilyen például a szoftverek használata: a legtöbb kutató mások C vagy Java nyelven írt osztályait használja, vagy saját maga programozza le a szükséges algoritmusokat. A kísérletezés, ötletelés stádiumában viszont sokan használják a Rapid Miner nevű ingyenes adatbányászati szoftvert. Ugyancsak érdekes, hogy mely egyetemekről érkeztek a résztvevők, azaz hol formálódnak a következő évek kompetencia-központjai ebben a kutatási témában. A legtöbben a környező országokból és Németországból jöttek, ahol több egyetemen is komoly adatbányászati kutatás folyik. Emellett sokan érkeztek a pisai és udinei olasz egyetemekről, melyek már korábban is az adatbányászat európai élvonalába tartoztak. Rengeteg további egyetemről érkezett 1-1 ember, míg Közép-Kelet Európát két szlovén és egy orosz hallgató, valamint jómagam képviseltük.

Akit bővebben érdekel a téma, az rengeteg anyagot talál a KDubiq weboldalán, míg kérdéseket a prekopcsak (kukac) tmit.bme.hu címre lehet küldeni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr451383945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.