Adatbányászat Blog

Az Adatbányász Blogon a dmlab szakértőinek írásait olvashatod a big data és data science területéről.

dmlab.hu - Big data és data science tanácsadás
"Ha örülsz, hogy fejedre nőttek az adatok."

Keress minket bátran:
- Nagy-Rácz István +36704595669
- Gáspár Csaba +36208234154
- info@dmlab.hu

2007.11.10. 16:47 Gáspár Csaba

VI. SPSS Adatbányászati és Adatelemzési Konferencia

A napokban volt az hazai SPSS csapat szokásos évi konferenciája. Ha minden igaz, akkor hamarosan az előadások is elérhetőek lesznek a weben, érdemes őket megnézni.

Különösen egy előadást emelnék ki, Kovács Gyula (Data Research Kft) "KTM - új algoritmus churn előrejelzésére". Két okból tartom figyelemre méltónak az előadást: egyrészt remek áttekintést adott a churn előrejelzés teljes területéről, másrészt pedig felhívta a figyelmet arra, hogy modell szinten nagyon eljárt már az idő a most tipikusan használt módszerek felett. Pontos számadatokkal illusztrálta, hogyan lehet az általa propagált KTM algoritmussal jelentősen jobb eredményt elérni, mint döntési fákkal, logisztikus regresszióval, vagy neurális hálókkal.

Az új betűszó nehezen lenyomozható a weben, de úgy tűnik, hogy a KTM a Tárki Data Reserach és Nextent Informatikai Zrt. egy saját fejlesztésű SVM (Support Vector Machine) eljárása, ami hamarosan mint Clementine node is elérhetővé válik.

A számokat tekintve arra gondoltam, hogy mekkora potenciál lehet ezekben a modellekeben, főleg ha szavazó eljárásokkal kombinálhatnánk őket össze?! Azt hiszem ezen a területen lenne mit tanulnia az iparnak az akadémiai szférától.

Két új technológiai kulcsszó is felmerült a téma kapcsán: a Voice Mining, illetve a Face Mining. Nem sokkal többet, de egy másik konferencia beharangozójából erről is lehet olvasni: http://konferenciakalauz.hu/konferenciak/279.

A saját előadásom itt is letölthető, témája az adatbázison belüli adatbányászat és az SPSS Clementine összekapcsolása, az úgynevezett "Clementine In-database Mining".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adatbanyaszat.blog.hu/api/trackback/id/tr871383639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.